Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik olarak yapılan "Soğutucu Gaz" (Refrigerant Gas) muhteviyatlı taşımalarda geçerli kurallar 01.09.2023 tarihinde yayınlandı

TOBB’nin Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliğinden (IRU) aldığı bir yazıda; İtalya Gümrük Makamları tarafından yapılacak ikinci bir düzenlemeye kadar Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik olarak yapılan "Soğutucu Gaz" (Refrigerant Gas) muhteviyatlı taşımalarda aşağıdaki kurallara uyulması gerektiği bildirilmektedir.

• Türkiye'den AB'ye yapılan "Soğutucu Gaz" taşımaları gümrük sistemine kayıt edilmeyecektir.

• Yük doğrudan gümrük sahasına boşaltılacaktır.

• AB'ye yükün girişi için gümrük vergi ve resimlerinin ödenmesi dahil ithalat formaliteleri tamamlanacaktır.

• Bu kurallara uymayan firmalar ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilecektir.

Bununla birlikte son dönemde yaşanan usulsüzlük bildirimleri dikkate alınarak, uluslararası taşımacılık yapan firmalarımızın potansiyel zararlardan korunması amacıyla, AB ülkelerine TIR Karnesi veya başka bir transit rejimi altında "soğutucu gaz" muhteviyatı yük taşımamaları tavsiye edildiği TOBB tarafından bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederiz.