MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Teknoloji Alanlarının Ekonomik Faaliyet Kodları ile (NACE Kodları bazında) İlişkilendirilmesi Konulu Anket 24.06.2019 tarihinde yayınlandı


Teknoloji Alanlarının Ekonomik Faaliyet Kodları ile (NACE Kodları bazında) İlişkilendirilmesi Konulu Anket

T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkanlığı'ndan alınan bir yazıda; 10/7/2018 tarihli ve 1 sayılı "Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile bilim, teknoloji ve yenilik ile ilgili alanlarda Cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirmek amacıyla Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu (BTYPK) kurulduğu ifade edilmektedir.

BTYPK’nın görev ve yetkileri arasında bölgesel ve küresel rekabette mukayeseli üstünlük kazandıracak alanları tespit edip bu alanlara yönelik tavsiyelerde bulunmak; bilim ve teknoloji alanındaki araştırma ve geliştirme politikalarının ekonomik kalkınma, sosyal gelişme ve milli güvenlik hedefleri doğrultusunda tespit edilmesi, yönlendirilmesi ve koordinasyonunun sağlanması amacıyla altyapı, insan kaynağı ve diğer tüm kaynakların geliştirilmesine yönelik araştırmalar yaparak öneriler oluşturmak yer aldığı belirtilmektedir. Ayrıca, sanayimizin ithalat bağımlılığını azaltacak, rekabet gücünü artıracak programların hayata geçirilmesi ile amacıyla çalışmaları yürütmenin de bulunduğu belirtilmektedir. Bu konular da dahil olmak üzere görev alanlarına giren tüm konularda Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum ve sektör temsilcileri, alanında uzman kişilerin görüşü alınarak uygulanan politikalar ve gelişmeler izlenmekte, yapılan çalışmalarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza rapor sunulduğu ifade edilmektedir.

Yürütülmekte olan çalışmalar ile; Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri yapan kurum ve kuruluşlarımızın kendi bünyelerinde sahip olduğu bilgi birikimi ve teknolojik yetkinliklerinin, işbirliği oluşumlarıyla ve yenilikçi ürün hedefleriyle en hızlı biçimde ulusal ölçekte faydaya dönüştürülmesi, diğer bir ifadeyle ekonomiye yüksek katma değer olarak dönmesine yönelik faaliyetlere ivme kazandırılması hedeflenmekte olduğu belirtilmektedir. Bahsekonu bu süreçlerde özel sektörün liderliğinin sağlanmasının Kurul tarafından önemsendiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, sektörlerin önünü açabilecek temel gelişme alanları, Ar-Ge çalışmasına ihtiyaç duyulan konular, geliştirilmesi gereken teknoloji ve ürünler ile önümüzdeki dönemde odaklanılması gereken öncelikli teknoloji alanlarının belirlenmesine yönelik analiz çalışmalarının yürütülmekte olduğu belirtilmektedir. Bu kapsamda, kurul tarafından nitel ve nicel analizler sonucu belirlenen 27 öncü teknoloji alanının ekonomik etkilerinin çözümlenmesi amacıyla, “Teknoloji Alanlarının Ekonomik Faaliyet Kodları ile (NACEKodları bazında) İlişkilendirilmesi” konulu çevrimiçi bir anket çalışması gerçekleştirileceği ifade edilmektedir. Ankete "https://anket.tubitak.gov.tr/index.php?sid=66451&lang=tr" bağlantısı aracılığıyla erişilebilmekte olduğu belirtilmektedir.

İşbu ankete özel sektör kuruluşları tarafından verilecek cevapların; kritik teknolojilerin ekonomik değer/etkilerinin doğru ve güvenilir şekilde ölçülebilmesi, veriye dayalı olarak mevcut durum tespitlerinin yapılabilmesi ve bu sayede geleceğe dair adımların atılması süreçlerinin etkin şekilde yürütülmesi açısından önem arz ettiği belirtilmektedir.

Söz konusu anketin, özel sektör kuruluşları bünyesindeki Ar-Ge ve yenilik yöneticilerine uygulanmasının planlandığı ifade edilmektedir. Buna istinaden, üyelerimizin söz konusu ankete, 30 Haziran 2019 Cuma günü, saat 18:00'e kadar katkılarını sunmalarının beklendiği belirtilmektedir.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER