Fas'a Gerçekleştirilecek İhracatlarda Uygunluk Kontrolleri Hk. 16.03.2020 tarihinde yayınlandı

Fas'a Gerçekleştirilecek İhracatlarda Uygunluk Kontrolleri Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı yazısına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan bir yazıda; Fas'a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanılacağı, bu kapsamda adı geçen Fas'lı Bakanlıkla Fransız Bureau Veritas, Alman TUV Rheinland ve İspanyol ApplusFomento firmaları ile anlaşma sağlandığı, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazının zorunlu hale geleceği ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda, bazı ürünlerin uygunluk kontrollerinin, anlaşmalı şirketler tarafından, Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirileceği ifade edilirken, bu ürünler aşağıdaki listedeki şekilde tanımlanmıştır:

- Otomobil yedek parçaları: lastikler, aküler, fren aksesuarları, camlar, filtreleme elemanları, mekanik kontrol kablosu
- Yapı malzemeleri: seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular
- Ahşap paneller
- Gazlı cihazlar: gazlı ısıtıcılar, gazlı su ısıtıcıları
- Filmaşin ve beton demiri
- İş kıyafetleri dışındaki giyim ürünleri
- Elektrik ürünleri: Cep telefonları için şarj cihazları, devre kesiciler
- Battaniyeler, halılar ve döşemelik kumaşlar
- Bebek bezi

Söz konusu listeye ilişkin detaylı ürün bilgilerini içeren dokümana http://www.mcinet.gov.ma sitesinden ulaşmak mümkündür.

Üyelerimize duyurulur.