MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Büyükelçi Malefane’den, "Afrika’ya gelin" çağrısı 16.05.2016 tarihinde yayınlandı

Güney Afrika’nın istikrarlı şekilde büyüdüğünü ve geliştiğini anlatan Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, “Biz büyüyen, gelişen, maceracı Türk şirketlerinin Güney Afrika’ya gelip iş yapmasını istiyoruz. Bunun için her türlü desteğe hazırız” dedi.


Büyükelçi Malefane’den, "Afrika’ya gelin" çağrısı

Bir dizi temasta bulunmak üzere Başkatip Jonathan Passmoor ile birlikte Mersin’e gelen Büyükelçi Pule Isaac Malefane, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretinde ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile bir araya gelerek kent ekonomisi hakkında bilgi aldı, ardından düzenlenen ülke tanıtım toplantısında Mersinli işadamlarıyla buluşarak ülkesinin yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Passmoor’a ziyaretinde Güney Afrika Mersin Fahri Konsolosu Numan Olcar da eşlik etti.

İkili görüşmede Mersin ile Güney Afrika’nın ticari ilişkisi hakkında bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacminin 1 milyon 600 bin dolar civarında olduğunu söyledi. Bunun 1 milyon 300 bin dolarlık bölümünün Mersin’den yapılan ihracat, kalanının ise Güney Afrika’dan ithalat rakamı olduğunu kaydeden Aşut, bu rakamların artırılması gerektiğini dile getirdi. Aşut, Türkiye’nin Güney Afrika’ya ihracatı içinde Mersin’in payının çok fazla olmamasına rağmen, gelen ürünlerin büyük bölümünün ülkeye Mersin Limanı’ndan giriş yaptığını bildirdi. Görüşme sonrasında düzenlenen ülke tanıtım toplantısında Güney Afrika hakkında bilgi veren Büyükelçi Pule Isaac Malefane şunları söyledi:

“Güney Afrika ve Türkiye ticari ilişkiler açısından büyük potansiyele sahip iki ülke. Bu potansiyeli geliştirmek de bizim elimizde. Şu andaki iki ülke arası ticaret hacmi 1,4 milyar dolar civarında. Ancak bu gerçekten ulaşabileceğimiz rakamların çok altında.

Güney Afrika ekonomisi bağımsızlığımızı kazandıktan sonra yüzde 84 büyüdü. Bizim istikrarlı hükümetimiz, dünya kalitesinde altyapımız, iyi bir tüketici pazarımız, yatırımcı dostu ekonomimiz, sağlam ve gelişmiş mali yapımız bulunmakta. Güney Afrika’da yerleşik 200’den fazla Türk şirketi 1.4 milyar dolarlık ticaretten pay alıyor. Eğer ekonomilerimizdeki potansiyeli avantaj olarak kullanırsak bu rakam kesinlikle büyüyecektir.”

Daha çok çalışmak gerektiğini vurgulayan Malefane, birlikte yeni bir maceraya başlamak için daha çok fırsat yaratılması gerektiğini söyledi. Bazı şirketlerin Güney Afrika’daki fırsatları görerek cesurca inisiyatif aldığını kaydeden Malefane, şu anda o şirketlerin bu fırsatlardan yararlandığını ve daha fazla şirketi beklediklerini dile getirdi.

Güney Afrika Büyükelçiliği Başkatibi Jonathan Passmoor ise Dünya Ekonomik Formu’nun Global rekabetçilik endeksine göre Güney Afrika’nın cesaretlendirci bir ortama sahip olduğunun görüldüğünü kaydetti. Tüm göstergelerde Güney Afrika’nın ilk üçte yer aldığını açıklayan Passmoor, “Bu göstergeler bir işadamı olarak ülkemizde her zaman yatırımlarınızın da işinizin de korunacağını gösterir” dedi. Ardından ülkelerindeki enerji yatırımları hakkında bilgi veren Passmoor, özellikle devletin güneş enerjisi konusunda yapılan yatırımları desteklediğini anlattı. Enerji Bakanlığı’ndan bu alandaki yeni ihaleler hakkında bilgi alarak Mersinli işadamları ile paylaşabileceğini bildiren Passmoor, nükleer enerjiyi de önemsediklerini, ülkelerinde bu alanda önemli yatırımlar bulunduğunu ve Akkuyu’da yapılacak santral yatırımını da büyük bir merakla beklediklerini söyledi.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER