Macaristan’da Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Önlemler 12.03.2021 tarihinde yayınlandı

4 Mart 2021 tarihinde Macaristan Başbakanlık Ofisinin yaptığı açıklamaya göre hızlı aşılama oranına rağmen aşılamanın farklı Covid-19 mutasyonlarının yayılmasına son verecek kadar hızlı olmadığı gerekçesi ile daha sıkı ve geçici kısıtlama kararları alındığı belirtilmiştir.

Macaristan’da Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Önlemler

Alınan önemli kararlar şu şekildedir:
- Anaokulları ve ilkokullar 7 Nisan 2021'e kadar kapalı kalacaktır.
- Marketler, eczaneler ve benzin istasyonları dışındaki tüm mağaza ve dükkanlar, 8 Mart 2021'den itibaren iki hafta boyunca kapalı kalacaktır.
- 8-22 Mart 2021 tarihleri ​​arasında özel sağlık hizmetleri dışındaki tüm hizmet noktaları kapalı kalacaktır.
- En az 1.5 metrelik mesafenin korunabildiği alanlarda açık hava spor faaliyetlerine izin verilecektir.
- Açık alanlar dahil kamuya açık alanlarda maske takmak zorunludur.
- Uluslararası seyahatler kısıtlanacaktır.
- Halihazırda oteller, cafe, bar ve restoranlar için uygulanmakta olan ücret destek programı, kapatılması gereken tüm mağaza ve hizmet noktalarını kapsayacak şekilde genişletilecektir.

03 Mart 2021 tarihi itibari ile Macaristan, 13 ülkeden Macaristan'a iş seyahati gerçekleştirenlere yönelik Koronavirüs ile ilgili kısıtlamalarını kaldırdığını açıkladı.

Hükümetin web sitesinde Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya, İsrail, Japonya, Güney Kore, Türkiye, Ukrayna, Singapur, Bahreyn veya Birleşik Arap Emirlikleri'nden vatandaşların veya oturma izni olan ve iş için seyahat edenlerin Macaristan'a herhangi bir kısıtlama olmaksızın girişine izin verileceği açıklandı.

Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, ayrıca iş için seyahat eden Macar vatandaşlarının da kısıtlama olmaksızın Macaristan'a dönebilecekleri ülkelerin bir listesini hazırlamaktadır.

Ekonomik Destekler

Kredi geri ödemelerinde kolaylık, tüketici kredi faizlerine sınırlandırma, turizm-konaklama-lojistik-kültür-spor-eğlence sektörlerine sigorta prim ödemelerinde kolaylıklar sağlanmıştır

KOBİ’ler özel vergi indirimleri, kiracılar işyerlerinden çıkarılamayacak, kira artışı yapılmayacaktır.

Macaristan işletmeler üzerindeki mali yükü hafifletmek için aşağıdaki tedbirleri almıştır.

• Salgından en çok etkilenen sektörlerde işverenlerin sosyal katkıları kaldırılacak,
  • Sağlık bakım katkıları 30 Haziran'a kadar azaltılacak,
  • Yaklaşık 80.000 KOBİ (çoğunluğu hizmetler sektöründe) küçük işletme vergisinden muaf tutulacak (salgından etkilenen sektörlerdeki diğer şirketler tarafından ödenecek vergiler acil durumun sonuna kadar ertelenecek),
  • Turizm kalkınma katkıları geçici olarak iptal edilecek,
  • Reklam gelirlerinden kaynaklanan zarara uğrayan medya hizmet sağlayıcılarına vergi indirimi yapılacak,
  • Olağanüstü hal sırasında vergi borcunun tahsiline ilişkin prosedürler askıya alınacak. Harcama tarafında, sağlık sektörü için yaklaşık 25 milyar HUF (GSYH'nin %0,06'sı) tahsis edilecektir.

Macaristan Merkez bankası (MNB) çeşitli yollarla likiditeye erişimi artırmak için aşağıdaki önlemleri almıştır.

• HUF likiditesi sağlamak amacıyla SWAP işlemlerinin artırılması,
  • 1 Haftalık SWAP işlemlerinin günlük frekansta yapılması,
  • Uzun vadeli sınırsız teminatlı kredi verme imkanının sağlanması,
  • Rezerv tutma şartlarını karşılamayan kurumlara uygulanan cezaların askıya alınması.

Macaristan hane halklarına ve şirketlere finansal rahatlık sağlamak amacıyla;

• MNB tarafından desteklenen KOBİ’lere geri ödemesiz dönem tahsis edildi,
  • İşletmelere sağlanan kısa vadeli kredi imkanlarının 30 Haziran’a kadar uzatılması,
  • Yıl sonuna kadar tüm kurumsal kredilere moratoryum ilan edildi (sonraki dönemde aylık ödemelerin artmaması için yeniden yapılandırma ile birlikte).

6 Nisan 2020 tarihinde Macaristan Başbakanı Viktor Orbán yaptığı yeni açıklamada, Macaristan ekonomisini korumaya odaklanan 5 yeni programın başlatıldığını duyurmuştur. Bu programa göre; Macaristan'ın GSYİH'sı yüzde 18-20'sinin 3 aşamada yeniden yapılandırılacağını, geçen hafta açıklanan ilk ekonomik tedbir paketinin mevcut işleri korumak amacıyla devreye alındığını belirtmiştir. İkinci aşamada açıklanan yeni program ile ilave iş imkanları oluşturulması hedeflediklerini belirtmiştir. Yapılan bu açıklamaya göre;

1. Hükümet koronavirüs salgını nedeniyle kısaltılmış çalışma saatlerine gitmek zorunda kalan firmaların ücret ödemelerinin bir kısmını devralacak,
  2. İstihdam yaratacak yatırımlara 450 milyar HUF (1.23 milyar Euro) fon ayıracak,
  3. Turizm ve konaklama hizmetleri gibi oldukça kötü etkilenen ve zor durumda olan sektörlere destek sağlanacak,
  4. Macar şirketlerine 2.000 milyar HUF'lik devlet destekli kredi imkanı sunulacak,
  5. Aile ve Emekli Koruma Programı kapsamında, hükümetin kademeli olarak 13. aylık emekli maaşı uygulamasını kademeli olarak başlatacağını da açıklamıştır.

Hükümet açıkladığı yeni programları ile 2020 bütçe açığı hedefini %1’den %2,7’ye revize etmiştir.

Dış Ticarete Etkileri

Macaristan’ın stratejik olarak en önemli sektörü olan otomotiv sanayiinde başlayan ciddi yavaşlama söz konusudur. İnşaat ve tarım sektörlerindeki faaliyetler devam etmekte olup, Macaristan’a ihracatta inşaat malzemeleri ve tarım makinaları sektörleri öncelikli potansiyel arz etmektedir. Ayrıca işlenmiş gıda ürünleri, temizlik ve koruyucu sağlık ekipmanına olan talep artmaktadır.

Kaynak: https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/avrupa/macaristan/ulke-profili/covid-19-gelismeleri