DEİK - Yatırım Koruma Anlaşmaları Anketi 19.03.2018 tarihinde yayınlandı

DEİK - Yatırım Koruma Anlaşmaları Anketi

DEİK’den Odamıza iletilen yazıda, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları* (YKTK) üzerine Kabine Hukuk ve Ekonomi Bakanlığı TUYS Uluslararası İlişkiler Dairesi ile başlattıkları çalışma grubu dâhilinde özellikle geçmiş dönemlerde imzalanan YKTK’larda sıklıkla karşılaşılan sorunların belirlenmesi sağlanacağı bildirilmiştir. Bu sorunlar tespit edilirken anlaşma metinlerinin analizinin yanı sıra anlaşmaları fiilen kullanan, bu anlaşmalar altında koruma talep etmiş ve bu yönde müzakere etmiş yatırımcılar ile de derinlemesine mülakatlar yapılacak ve yaşadıkları tecrübeler raporlanacaktır. Bu kapsamda yaşanan sorunların kapsamlı bir resmi çıkarılmaya çalışılacaktır.

BURADA yer alan ve ay sonuna kadar aktif kalacak kısa anket ile ilk aşamada bu konudaki genel algı ve profilin çıkarılması hedeflenmektedir.

Üyelerimize duyurulur.

* Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları (YKTK) Türk yatırımcıların yurtdışındaki yatırımlarının uluslararası hukukun korumasından istifade etmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Türk yatırımcıların siyasi ve regülasyon risklerinin yüksek olduğu bölgelerde yaptıkları yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda bu anlaşmaların sağladıkları korumalar özel bir önem atfetmektedir. Türkiye, belli başlı bütün dış yatırım pazarlarını kapsayan yaklaşık 80’e ulaşan yürürlükteki YKTK’ları ile bu alandaki önemli aktörlerden biridir.