MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO’nun önceliği verimlilik, yalın üretim ve kümelenme 13.10.2023 tarihinde yayınlandı

MTSO Meslek Komitelerinin başkanlarıyla bir arya gelen Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ülkenin ve dünyanın zorlu bir ekonomik süreçten geçtiğine işaret ederek, firmaların bu süreci en az zararla atlatabilmesi adına Oda olarak çalışmaları verimlilik, yalın üretim ve kümelenme konularına yoğunlaştıracaklarını söyledi. Çakır, bir sonraki hedefin ise sürdürülebilirlik olacağını dile getirdi.


MTSO’nun önceliği verimlilik, yalın üretim ve kümelenme

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komite başkanları Yönetim Kuruluyla ortak toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Komite Başkanları bir taraftan yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verirken diğer taraftan sektörlerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Tüm sektörlerde öne çıkan ortak sorunlar finansmana erişememe, ara eleman bulamama, yüksek vergi oranları, kayıt dışı çalışan firmalar ile hizmet alımlarında Mersin’in tercih edilmemesi oldu. 

Çakır: “Kendi içimizde birleşmeliyiz”
Göreve başladıktan sonra Komite Başkanları ve Üyeleriyle zaman zaman ayrı ayrı bir araya geldiklerini ve bu görüşmelerde 41 komitenin tamamından somut projeler talep ettiklerini kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Oda olarak, yönetim olarak bu projeleri desteklemeye hazır olduklarını belirtti. Komitelerin çalışmalarının aktif olmasının Oda çalışmalarına yön vereceğini vurgulayan Çakır, “Sektörlerinizin geliştirilebilmesi için önce kendi içimizde birleşmeliyiz. Birlikte hareket etmeliyiz. Biz çalışmalarımızı bu birlikteliği kurmak adına yürütüyoruz” dedi. Ardından kent için güçlü lobinin önemine dikkat çeken Çakır, bu noktada da kentteki kurumla işbirliğini artırmaya yönelik çalıştıklarını belirtip tüm bu çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. 

“Nakit akışlarımızı kontrol etmeliyiz”
Kent için birlikte hareket etmenin önemi kadar firmaların içinde bulunduğu zorlu ekonomik süreçte ayakta kalmasının önemine de dikkat çeken Çakır, “Zor bir dönemden geçiyoruz ve bu sürecin 2026 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Nakit akışını kontrol etmeliyiz, maliyetleri düşürücü çalışmalara odaklanmalıyız. İşyerlerimizin verimliliğini artırmalıyız. Bu noktalardan hareketle bizim de Oda olarak önümüzdeki süreçte çalışmalarımızın 3 ana başlığı verimlilik, yalın üretim ve kümelenme olacak. Sizlere bu konularda danışmanlıklar verip destek olacağız” dedi. Çakır, kümelenme konusundaki çalışmalara kentin üretimde önde olduğu hububat ve bakliyat ile eşofman ve çocuk tekstili sektörlerinden başlanabileceğini dile getirdi. 
Üzerinde duracakları bir diğer konunun ara eleman olacağını ifade eden Çakır, bu konuda da İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Meslek Lisesi müdürleriyle çalıştıklarını belirtti. Sektörlerin taleplerine göre müfredata yön verileceğini kaydeden Çakır, iş garantili bölümler konusunda çalışacaklarını söyledi. Düz lise mezunlarına ise yine sektörlerden toplanacak talepler doğrultusunda kısa süreli mesleki eğitimler verip MYK kanalıyla belgelendirerek iş olanağı sağlayacak çalışmalara yoğunlaşacaklarını ifade eden Çakır, firmaların talep etmesi halinde çalıştırdıkları mevcut personelin gelişimine yönelik eğitimler verilebileceğine de değindi. 

“Firmalar üçüncü kuşaklara aktarılabilmeli”
Tüm bu çalışmaların firmaların uzun süre ayakta kalması için yeterli gelmediğine işaret eden Çakır, “Firmalarımızı torunlarımıza bırakabileceğimiz çalışmalara da odaklanacağız. Bu basit bir kurumsallaşma konusu değil, bu alanda daha profesyonel çalışmalar yürüteceğiz” dedi. 

Saydan: “Staj 9’uncu sınıftan başlamalı”
32 No’lu Metal Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Bilge Gürbüz Saydan, sektör olarak personel bulmada ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, meslek liselerinde stajın 9’uncu sınıfta başlaması ve zamanın büyük bölümünün okul yerine iş yerinde geçirilmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda sektörde son dönemde başlayan vergide tevkifat uygulamasının da ciddi bir sorun olarak karşılarında durduğunu kaydeden Saydan şunları söyledi: 
“Geçmişte fabrikalardan vadeli mal alımlarında yüzde 10 KDV ödeyerek ürünü alabiliyorduk. Yine alıyoruz ama yeni sistemle bu yüzde 10’un sorumluluğunu devlet bize yüklemiş oluyor. Fabrika eğer tevkifatını ödememişse onun sorumluluğu da bize ait oluyor ve biz de ödeme yapmamışız gibi göründüğü için iadelerimizi istediğimizde maliye mahsup etmiyor. Maliyeden milyonlarca alacağımız olmasına rağmen hesaplarımıza haciz geliyor. Bu adil bir durum değil. Düzenleme gözden geçirilmeli.”

Aslan: “ÖTV ciddi bir soruna dönüşüyor”
35 No’lu Geri Dönüşüm, Plastik ve Kimya Meslek Komitesi Başkanı Gül Zeynep Aslan ise özellikle kimya sektöründe artan ÖTV’lerin ciddi bir soruna dönüşmeye başladığını belirtti. Vergilerin sürekli yukarı yönlü seyrettiğine işaret eden Aslan, “Şu anda ÖTV 5 kat arttı. Dolayısıyla üretim ve satışta sorun yaşıyoruz” dedi. Teminat mektuplarının 10 liradan 50 liraya çıkmasının, banka kredi limitlerinin düşürülmesinin finans sorunlarını beraberinde getirdiğini de kaydeden Aslan, sanayicinin bu şartlarda ayakta kalmakta zorlandığını söyledi. 

Vural: “Geniş katılımlı toplantı düzenledik”
22 No’lu Finans ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Mesut Vural ise komitenin çalışmaları hakkında bilgi paylaştı. Geniş katılımlı bir sektör toplantısı düzenleyerek sektörün sorunlarını belirlediklerini kaydeden Vural, burada belirlenen sorunların çözümüne yönelik çalıştıklarını aktardı. 

Helvacı: “Meslek liselerinin güçlendirilmesi önemli”
29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Serdar Helvacı da konuşmasına komite çalışmaları hakkında verdiği bilgilerle başladı. Tüm sektörlerin ortak beklentisinin sektörel sanayi siteleri olduğunu belirten Helvacı, bir diğer önemli sorun olarak ara eleman bulunamamasını gösterdi. Üniversitelerin kalitesinin artırılıp meslek liselerinin de güçlendirilmesi konusuna şiddetle yoğunlaşmak gerektiğini kaydeden Helvacı, “Özel üniversite sayısı inanılmaz arttı. Artık herkes üniversite mezunu ve ara eleman bulunmuyor. Bu kurumların eğitimleri çok kaliteli olmasa da veliler çocuklarının üniversite mezunu olması için inanılmaz yüksek ödemeler yapıyor. Meslek liselerinin cazibesi artırılarak velilerin çocuklarını bu okullara yönlendirmesi sağlanmalı” dedi. 

Şiğva: “Kapıkule’de de ÖTV’siz akaryakıt imkanı tanınmalı”
20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Burhan Şiğva vizeden şoför bulanamamasına kadar sektörde çok sayıda sıkıntı bulunduğunu belirtti. Aynı zamanda sektör olarak Kapıkule Sınır Kapısı’nda sağlanan ÖTV’siz akaryakıt imkanının Habur Sınır Kapısı’nda da sağlanmasını beklediklerini de dile getiren Şiğva, “Lojistik demek tek bir sektör demek değil. Burada bulunan birçok sektörde tezgahlar lojistik olmasa dönmez. Turizmden sonra ülkeye döviz kazandıran ikinci büyük sektörüz. Bu nedenle sizin için de bizim için de önemli bir sektör olup sorunlara birlikte çözüm aramalıyız” ifadelerini kullandı. 

Özpaksoy: “Soğuk hava odaları için destek alabilmeliyiz”
2 No’lu Sebze ve Meyve Komisyoncuları Meslek Komitesi Başkanı Murat Özpaksoy, sebze meyve komisyoncularının en çok soğuk zincirle mal tedariki sırasında sorun yaşadığına değindi. Soğuk hava deposu yaptırmak istediklerinde sektör gereği destek alamadıklarını belirten Özpaksoy, “Oysa kamyon kamyon mal geliyor ve hepsinin muhafaza edilip nihai tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. 1-2 gün satamadığınızda fire artıyor. Bu nedenle hal içindeki dükkanlarımızda soğuk hava odaları bulunması önemli. Komite olarak bu sorunu aşabilecek projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Kocakaplan: “Taşeron sistemi bitti ama kıdem tazminatı kaldı”
31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı İzzet Kocakaplan ise aynı çatı altında birçok sektörün faaliyet gösterdiğini belirterek komiteye bağlı sektörlerde yaşanan sıkıntıları şöyle özetledi: 
“Hizmet sektöründeki taşeron firmalar olarak uzun yıllar çalıştık. Ancak sonrasında Cumhurbaşkanlığı kararıyla taşeronlar kadroya geçti. Birçok firmamız sıkıntı yaşayarak kapandı. Şu anda ayakta kalanlardan ise artık kendi bünyelerinde bulunmayan işçiler için kıdem tazminatı isteniyor. Bu kabul edilemez. Sorunun çözümü için Çalışma Bakanlığı ile temasa geçilmeli. 
Bir diğer sıkıntıyı ihalelerde yaşıyoruz. Örneğin yemek ihalesinde bir rakama anlaşıp ihaleyi alıyoruz ama her türlü ürüne o kadar sık zam geliyor ki ihale süresi bitene kadar verdiğimiz rakamlar bizi kurtarmaz oluyor. Şartnamelerde enflasyona karşı fiyat farkı verileceği belirtilebilirse önümüzü görebiliriz. 
Bir diğer sorun ise güvenlik, temizlik ve ilaçlama firmalarında merdiven altı çalışanlar. Bu firmalarla rekabette zorlanıyoruz.”

Çaçur: “İşbaşı eğitim destekleri değişmeli”
30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Cemil Çaçur, küçük işletmeler için personel desteklerinin önemini vurgulayarak son iki yıldır İŞKUR’un işbaşı eğitim desteklerinin değişmesinden şikayetçi oldu. Geçmişte İŞKUR aracılığıyla gelen bir personelin maaş ve sigortasını bir yıl boyunca devletin ödediğini ve karşılığında da işletmeden 3 ay fazladan çalıştırma zorunluluğu beklediğini kaydeden Çaçur, son iki yılda bu uygulamanın tersine döndüğünü söyledi. Artık 3 ay devletin destek verip firmaya personeli bir yıl çalıştırma zorunluluğu getirildiğini açıklayan Çaçur, bu düzenlemenin en az 6 ay devlet desteğine çıkarılmasını beklediklerini söyledi. Bu destek verilirken eskiden SGK’lı personel limiti bulunmadığını da belirten Çaçur, “Şimdi ise en az 5 sigortalı çalışanınız varsa destekten yararlanabiliyorsunuz. Oysa sigorta sektöründe faaliyet gösteren firmaların çalışan sayıları 2-3’ü geçmiyor ve bu noktada da destekten yararlanmada sorun yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Çaçur sözlerini Mersin’deki firmaların sigorta hizmetini farklı illerden almak yerine Mersinli firmaları tercih etmelerini beklediklerini belirterek tamamladı. 

Koylan: “Liman hizmetlerinde ciddi sorunlar var”
18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Serhan Koylan, sektör olarak özellikle limancılık hizmetlerinde ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirtti. Mersin Liman İşletmesi’nin yapılan görüşmeler sonunda bir takım iyileştirmelere gittiğini kaydeden Koylan, “Ancak yeterli değil. Bu limanı Mersin’den sonra en çok kullanan Gaziantep, Kahramanmaraş ve Konya. Bu illerin de Oda başkanlarıyla birlikte güçlü bir lobi ile limanın etkin çalışması sağlanabilir” dedi. 
Komitelerin çalışması talebine de değinen Koylan, “Komiteler çalışmalı dediniz. Ben çalıştıklarından eminim ama gözlemim nasıl etkili çalışılabileceğini bilmememiz. Odamızdan komitelerin nasıl çalışma yürütmesi gerektiğine dair bir eğitim verilmesini talep ediyoruz” dedi. 

Hürmeydan: “Deprem ve nükleer santral personel bulmamızı zorlaştırdı” 
16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Hürmeydan da personel bulamamaktan şikayetçi oldu. Deprem sonrası komşu illerde başlayan yeniden yapılaşma ve Nükleer Santral İnşaatı nedeniyle sektörde faaliyet gösteren personelin birçoğunun çalışmak için o bölgelere gittiğini kaydeden Hürmeydan, “Durum böyle olunca personel bulamaz olduk” dedi. Ardından Komite olarak yaptıkları çalışmalara değinen Hürmedan, sektör toplantısı düzenleyerek sorunları tespit ettiklerini, üyelere Oda bünyesinde faaliyet gösteren Atölye1886’yı tanıttıklarını ve ilgili komiteler bir araya gelerek Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu oluşturup bu alanda yoğunlaştıklarını söyledi. 

Yılmaz: “Üye ziyaretlerine ağırlık veriyoruz”
8 No’lu Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Komitesi Başkanı Hasan Yılmaz, sektörde çok fazla sorun olmadığını belirterek, komite olarak üye ziyaretlerine ağırlık verdiklerini aktardı. Bankalarla ilgili finansa erişim noktasında sorun yaşadıklarına değinen Yılmaz, bu sorunun çözümü için de banka yöneticileriyle temas halinde olduklarını sözlerine ekledi. 

Özdamar: “Sizlere destek olmak için çalışmaya her zaman hazırız”
17 No’lu Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, taşıma sektörüyle ilgilendiğini söyledi. Taksi, minibüs, otobüs ve kooperatiflerin sorunlarını çözmek adına Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile yakın temasta olduklarını belirten Özdamar, aynı şekilde tüm sektörlerin sorununun çözümü için çalışmaya hazır olduklarını belirtti. 


Esatoğlu: “Elektrik dolumu akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilmeli”
10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ali Esatoğlu ise özellikle elektrikli araçların gerekli altyapısı oluşturulmadan piyasaya sürülmesinden şikayetçi oldu. Araçların binaların altında şarj edildiğini belirten Esatoğlu, bunun tehlike arz ettiğini söyledi. EPDK ile görüşülüp bu işlemin gerekli lisanslar alınarak akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilmesi gerektiğine değinen Esatoğlu, “Bu da tehlikeli bir madde, binalardan kablo sarkıtılarak şarjın önüne geçilmeli” ifadelerini kullandı. Reklam ücretleri, pos cihazları, banka masrafları, brend petrol gibi artan maliyetlerin getirdiği sıkıntılara da değinen Esatoğlu, “Aynı zamanda EPDK incelemeleri tamamlanmadan akaryakıt istasyonları kapatılır oldu. Bu da ciddi bir sorun bu konuyla da mücadele ediyoruz” dedi.

Mete: “TOBB’da Emlak Sektör Meclisi bulunması için gerekli girişimleri yaptık”
39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ümit Utku Mete de konuşmasına komite çalışmalarını aktararak başladı. Yaptıkları çalışmalar sonunda 1 Kasım’dan itibaren yetkisiz ilan portallarına ilan girişlerinin sınırlandırılacağını kaydeden Mete, “Bu sektörümüz için önemli bir sorundu ve çözüldü. Bir diğer sorun ise sektörümüzde mesleki yeterlilik belgelerinin çok kolay veriliyor olması. Bu konuyu da ilgili bakanlıklara ileterek düzenleme yapılmasını talep ettik” dedi. Sektör adına bir diğer önemli konu olarak TOBB’da sektör meclisi bulunmamasını gösteren Mete, “Bu konuda da gerekli temaslarda bulunduk ve önümüzdeki süreçte umarım TOBB’da da emlakçıların sektör meclisi bulunacak” diye konuştu. 

Tuncer: “Distribütörler iş bırakmaya başladı”
6 No’lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Nebi Tuncer, giderek zorlaşan koşullar nedeniyle gıda toptancılığının sıkıntıya girdiğini söyledi. Geçmişteki karlılıkların artan maliyetler nedeniyle yetmez olduğuna dikkat çeken Tuncer, “Gıda toptancıları ve distribütörler iş bırakmaya başladı” dedi. Mersin’de modern bir toptancılar sitesi bulunmamasından da şikayetçi olan Tuncer, kent vizyonuna yakışır bir site talep ettiklerini söyledi. 

Akbaş: “İşbaşı eğitim desteği yeniden düzenlenmeli”
12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi Başkanı Yılmaz Akbaş. nace kodlarında yaşanan karışıklıklardan şikayetçi oldu. Bu karışıklığın ihracatta önemli sıkıntılar çıkarabildiğine dikkat çeken Akbaş, çadır ve branda sektöründe yaptıkları girişimler nedeniyle bu sorunu çözdüklerini ancak halen birçok sektörde karışıklığın devam ettiğini belirtti. İŞKUR'un işbaşı eğitim desteğine de değinen Akbaş, emek yoğun bir sektör olmaları nedeniyle bu desteklerden yoğun yararlanmalarına rağmen son dönemlerde değişen destek sistemi nedeniyle sorun yaşadıklarını belirtip yeni düzenleme beklediklerini ifade etti. 

Karadağ: “Taleplere hızlı yanıt verebilecek aplikasyon geliştirilebilir”
13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Aytekin Karadağ, komite olarak personel sorununu çözmeye yönelik yürüttükleri çalışmaların detaylarını anlattı. Ardından sorunun tüm sektörler için çözümü adına aplikasyon sistemi geliştirilmesini öneren Karadağ, “Bir yazılım geliştirilerek herkes talep ettiği personeli bu sistem üzerinden belirtip uygun personel ile eşleştirilmesi sağlanabilir. Bu sistem üzerinden yalnızca personel değil forklift gibi ortak kullanılabilecek araçların da talebi mümkün olabilir. Bu sayede ihtiyaçlar daha hızlı karşılanabilir” dedi. 

Erdem: “Caddeleri canlandıracak çalışmalar yapılmalı”
24 No’lu Lokanta, Kafeterya ve Pastaneler Meslek Komitesi Başkanı Başar Erdem sektörün en ciddi sorununun kayıt dışı çalışmalar olduğunu söyledi. İkinci sırada personel bulunamamasını gösteren Erdem, personel bulma sorunu özelinde toplantı yapılarak çözüm aranması gerektiğini belirtti. Caddelerin canlandırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini de ifade eden Erdem, özellikle 34. Cadde, Kushimoto gibi cadde ve sokakların yılbaşı gibi özel günlerde canlandırılmasının işletmelere önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Akdoğan: “Denetimler artırılmalı”
37 No’lu Enerji Üretim ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Eşref Akdoğan tüp satışlarında barkod sistemine geçilmesine rağmen bu sistemi takip eden bir kontrol sistemi bulunmamasından şikayetçi oldu. Barkod sistemine rağmen tüplerin yetkili bayiler dışında satışının önlenemediğini kaydeden Akdoğan, “Bakkaldan emlakçıya, birçok farklı iş kolu tüp satışına devam ediyor. Kayıtsız çalışan firmaların önüne geçilemediği için rekabet de edilemiyor. Denetimler artırılmalı” dedi. 

Kaya: “Sektörün ciddi soruları var”
4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Fehmi Kaya, komite içerisinde birçok farklı sektör bulunduğunu söyledi. Balıkçıların balık hali istediğini, İran’dan gelen karideslerin sektörde rekabette sıkıntı oluşturduğunu kaydeden Kaya, “Hayvancılık sektöründe ise Mersin’de bir hayvan pazarı bulunmaması sorunu var” dedi. Yem maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sektörün yaşadığı sıkıntıları aktaran Kaya, tavuk sektöründe ise en büyük sorunu merdiven altı parçalama yerlerinin oluşturduğunu söyledi. 

Burakgazi: “İstanbul’daki acente Mersin’dekinden daha iyi çözüm ortağı olamaz”
25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Üyesi Filiz Burakgazi turizm sektörünün dış etkenlerden çok çabuk etkilendiğini söyledi. Önce pandemi sonra deprem, ardından yüksek enflasyon ve şimdilerde ise savaşların sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Burakgazi, “Bunlar aşamayacağımız uluslararası sorunlar ama bir de çözüm üretebileceğimiz sorun var ki o da birbirimize sahip çıkmamız gerektiği. Alım yaparken yerel firmalarla çalışmayı tercih edebiliriz. Emin olun ki İstanbul’daki seyahat acentesi ya da sigortacı Mersin’dekinden daha iyi bir çözüm ortağı olamaz. Birbirimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Topal: “Maliyetler artsa da fiyatları artıramıyoruz”
33 No’lu Gıda ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Ramazan Topal özellikle denetimsizlikten şikayetçi oldu. Fırıncıların merdiven altı firmalarla mücadele edemediğini belirten Topal, “İkinci sıkıntıyı fiyat tarifelerinde yaşıyoruz. Ekmek fiyatlarını komisyon belirliyor ve bir sene, altı ay o tarifeyi aşamıyoruz. Oysa maliyetlerimiz sürekli artıyor. Fırıncılar ve minibüsçüler için maliyetleri artırmayan ayrı bir tüzük de yok ki zam yapılmasın. Bu, ciddi bir sorun” dedi. Böyle olunca personele yeterli ücret ödeyemediklerini belirten Topal, her geçen gün sektörde çalışacak personel bulmakta zorlandıklarını, önümüzdeki süreçte bu sektörün usta bulamaması nedeniyle yok olabileceğini belirtti. 

Kılıç: “Sorunları bir araya gelerek çözeceğiz”
17 No’lu Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Selçuk Kılıç, komite olarak özellikle PTT önündeki durağın minibüslere de açılması için yürüttükleri çalışma hakkında bilgi verdi. Sorunları sektör paydaşlarıyla birlikte çözdüklerini kaydeden Kılıç, bundan sonra da toplanıp bir araya gelerek sorunları çözeceklerini söyledi. 

Bulduk: “İhraç ürünleri analizleri ücretsiz yapılmalı”
Komite çalışmaları hakkında bilgi paylaşan 1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Hasan Bulduk, kalıntı ile mücadele konusunda çalışma yürüttüklerini bildirdi. Laboratuvar analiz ücretlerinin makul seviyelere indirilmesi için yazışmalar yaptıklarını kaydeden Bulduk, ihraç ürünlerinin analizlerinin ücretsiz yapılmasının rekabetçi yapıyı güçlendireceğine değindi. Zirai karantina anlaşması olmayan ülkelerin hızla tespit edilip anlaşma süreçlerinin hızlandırılmasını talep ettiklerini dile getiren Bulduk, yine komite olarak iklim krizi ile ilgili bir İklim Konferansı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bulduk, Hal Kayıt Sistemi, DFİF oranlarının yükseltilmesi ve mevsimlik işçi sorununun da üzerinde çalıştıkları konular arasında yer aldığını bildirdi. 

Aktaş: “Belgelerde bir standart oluşturulmalı”
19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Aziz Aktaş, lojistik sektörüne yönelik faaliyet gösteren komitelerin tümünün ortak sorunları bulunduğunu anlattı. Özellikle limanla ciddi sorunlar yaşandığını belirten Aktaş, uygulamaya alınan kapılar projesi ya da randevu sisteminin limanın çalışmalarını rahatlatırken sektör temsilcilerine iş yükü getirdiğini söyledi. Ulaştırma ile ilgili sorunlar bulunduğunu da kaydeden Aktaş, özellikle belgelendirme konusunda yapılan değişimlerin firmaları zorladığını aktardı. “Örneğin geçmişte R Belgesi vardı onun yerini şimdilerde TİO Belgesi aldı” diyen Aktaş bu değişim nedeniyle firmaların büyük bedeller ödeyerek kazandıkları hakları kaybettiğini sektörde sorun oluşturduğunu, bunun artık bir standardının oluşturulmasını beklediklerini belirtti. 

Okşar: “İlaç ruhsatlarında yeni düzenleme yapılmalı”
5 No’lu Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Murat Okşar, ilaç ruhsatları konusunda yaşadıkları sıkıntılara değindi. “Herkes ürün istiyor ve herkes temiz ürün istiyor” diyen Okşar, “Ancak kalıntı ile mücadele adına bir zararlıya karşı 5 ilaç varsa 3’ü yasaklanıyor kalan ikisi de bu zararlı ile mücadelede yetersiz kalıyor. Bu konuda yeni bir düzenlemeye gidilmeli” dedi. Okşar ilaç biyeleri olarak bir site talepleri bulunduğunu da hatırlattı. 

Eke: “Çalışma saatlerinde düzenlemeye gidilmeli”
14 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Ömer Eke belediyelerle yaşadıkları imar sorunlarını dile getirdi. Aynı zamanda doğalgaz, elektrik, su gibi altyapıların geç teslim edilmesinin de sorun oluşturduğunu belirten Eke, “Son olarak inşaattaki çalışmaların saat 10’da başlama zorunluluğunun getirilmesi de ciddi bir sıkıntı. Herkes mesaisine 8’de başlarken bizler 10’dan önce başlayınca belediyeler ceza kesiyor bir düzenleme olmalı” ifadelerini kullandı. 

Tunç: “Eğitimde KDV oranları düşürülmeli”
28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Cahit Tunç, Mersin’in aldığı ciddi göç nedeniyle eğitimde sıkıntılar yaşanmaya başladığını aktardı. Sınıfların 45-50 kişiye ulaştığını bildiren Tunç, bu sorunun çözümü için özel okulların desteklenmesinin önemine değindi. KDV oranlarının düşürülmesiyle bu desteğin sağlanabileceğini ifade eden Tunç, “Bizler yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini beklerken yüzde 10’a çıkarıldı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok” değerlendirmesini yaptı. 

Gökhan: “Sektörel sanayi siteleri önemli”
11 No’lu Tekstil, Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Gökhan da personel bulma konusunda yaşanan sıkıntıya dikkat çekti. Mersin’in özellikle eşofman ve çocuk kıyafeti üretiminde bir numara olduğunu belirten Gökhan, “Günlük yaklaşık 2 – 2,5 milyon adet üretim yapılıyor. Ancak personel bulamıyoruz” dedi. 38 No’lu komite ile birlikte ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Gökhan, üretimin daha da artması için sanayi sitesine ihtiyaç duyduklarını da söyledi. 

Sevimli: “Hububat Festivali düzenlemek istiyoruz”
3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Beşir Sevimli, sektör olarak limanla sorun yaşadıklarını belirtti. Özellikle gemilerdeki bekleme sürelerinin uzamasının önemli bir sorun oluşturduğunu kaydeden Sevimli, diğer sorunları ise şöyle özetledi: 
“Son 2 yıldır ihracatçılar da üreticiler de ciddi destekler alıp yatırımlar yaptı. Şimdi ise geri ödeme zamanı. Devletin bankaları kredi vermeye çalışıyor ama faizler çok yüksek. Finansmana erişime bir çözüm üretilmeli.”
Mersin’in hububat ve bakliyattaki gücünü de hatırlatan Sevimli, Narenciye Festivali gibi Dünya Hububat ve Bakliyat Günü’ne denk gelen Şubat ayında Hububat Festivali düzenlemek istediklerini de söyledi. 

Yağcı: “Dijital ortamda kümelenebiliriz”
9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Ümit Yağcı, komite olarak önceliği üye ziyaretleriyle Oda tanıtımına verdiklerini söyledi. Sektörün gelişimi için savunma sanayinde olduğu gibi MTSO çatısı altında daha çok fuara katılmak istediklerini kaydeden Yağcı, “Sektörün gelişimi için girişimcilik ofislerinin büyütülmesine ihtiyaç var. Aynı zamanda bilişim sektörünün çalışmalarına birçok sektörün ihtiyacı var ama bir araya gelemiyoruz. Bu koordinenin sağlanması için bir çalışmaya ihtiyaç var. Kendi aramızda dijital bir ortamda kümelenirsek satış, pazarlama ve tanıtım alanında bu portal üzerinden Mersin’i Türkiye ve dünyaya da açabiliriz” dedi. 

Seyhan: “Aidiyeti artırmaya çalışıyoruz”
Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan da üyelerin Odaya aidiyetini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bunun için Oda kimlik kartlarını avantajlı konuma getirmek için çeşitli kurumlarla anlaşmalar yapmaya başladıklarını belirten Seyhan, bu çalışmayı sektör sayısını artırarak sürdüreceklerini söyledi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER