MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, Türkiye’nin ikinci yüzyılına odaklandı 17.12.2023 tarihinde yayınlandı

MTSO kuruluşunun 138. yılını düzenlediği görkemli bir gece ile kutladı. Gecede söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “138 yıllık bir Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak tüm Mersinlilerin, Mersin iş dünyamızın bilmesini ve inanmasını istediğim bir şey var. Mersin’in yarını, bugününden daha parlak olacak, daha zengin olacak, daha huzurlu, daha mutlu olacaktır” dedi.


Mersin, Türkiye’nin ikinci yüzyılına odaklandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kuruluşunun 138’inci yıldönümünü düzenlediği balo ile kutladı. Baloda MTSO Yönetimi, Meclisi ve Komite Üyelerini Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve kent protokolü de yalnız bırakmadı.Gecede söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Oda’nın 138 yıl önce birkaç Mersinli tüccarın girişimiyle kurulduğunu hatırlattı. O gün dikilen küçük fidanın, bugün devasa bir çınar haline geldiğini ifade eden Çakır, bu anlamda Mersin’in genç bir kent olmasına rağmen, Türkiye’nin en eski ticaret odalarından birine sahip olduğunu vurguladı. “Arkamızda, 138 yıllık büyük bir deneyim vardır. 138 yılın,  geleneği, terbiyesi ve kültürü vardır” diyen Çakır, 138 yıllık yolculuğu şöyle özetledi: 
“Bir kurumun, kesintisiz devam eden varlığı, kent ekonomisine kesintisiz hizmet vermesi, kentine ve ülkesine, katkı verme çabasıdır ve inanın bu kolay bir süreç değildir. Bir kurum düşünün ki siyasetüstü davranabilen, ayrımcılık yaratacak hiçbir ideolojiye yüz vermeyen, aksine kenti ve toplumu bir bütün olarak kucaklayan, demokrasi, Cumhuriyet değerleri ve evrensel insan haklarına gönül vermiş ve bu anlamda örnek olmuş. Öncelikle kentine ve ülkesine, içinden geldiği toplumun her katmanına karşı sorumluluk duyan bir kurum. İlk amacı, üyelerine hizmet vermek ve kent ekonomisini geliştirmek olsa da bu sorumluluk bilinciyle Mersin’in eğitiminden sağlığına, kültür yaşamından sosyal yaşam kalitesine kadar, her alanında yer alan, sorumluluk alan bir kurum. Gerçekten bir parçası olmaktan onur duyuyorum.”

“Potansiyeli katmadeğere dönüştüren Mersinli girişimcilerdir”
Mersin’in bugün ekonomik potansiyel açısından birçok alanda Türkiye’de öncü olduğunu kaydeden Çakır, tarım, gıda, lojistik, turizm, dış ticaret, sanayi sektörlerinde ise sadece ulusal değil uluslararası alanda tanınan bir kent olduğunu söyledi. Mersin’den 184 ülkeye 7 kıtaya ihracat yapıldığını hatırlatan Çakır, “Evet, Allah gerçekten Mersin’e çok cömert davranmış, şükrediyoruz. Bereketli toprağımız, suyumuz, mükemmel iklimimiz, doğamız, doğal liman konumumuz. Saymakla bitmez potansiyelimiz var ama bu potansiyeli katma değere çevirenler Mersin iş dünyasıdır. Mersin’in cesur, akıllı, Mersin sevdalısı girişimcileridir” dedi. Mersin’in kentte faaliyet gösteren iş insanları sayesinde bugün vergi sıralamasında 6’ncı, ihracatta Türkiye’de 7’nci sırada bulunabildiğine dikkat çeken Çakır, bu emeğin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. 
MTSO olarak kentteki valilikten yerel yönetimlere, yerel basından STK’lara kadar tüm kurum ve kuruluşlarla el ele çalıştıklarını dile getiren Çakır, “Felsefemiz;  birbirimizle rekabet etmek değil, aksine dayanışma göstermektir. Mersin, bugüne kadar fiziksel eksiklerinin, alt yapı eksiklerinin üstünde durdu. Yapılanlar oldu, yapılamayanlar oldu. Eksik kalan yatırımların yapılması anlamında temel görevimiz olan etkin lobi çalışmalarına devam edeceğiz. Ancak en büyük lobinin kentin birliği ve beraberliği olduğunu unutmamalıyız” dedi. 

“Yeni hedef bilgi ve bilimle katmadeğer oluşturmak”
Mersin iş dünyası olarak yeni hedeflerinin bilgi ve bilimle elde edilecek katmadeğer olacağını ifade ettiği konuşmasını Çakır şöyle sürdürdü: 
“Hedefimiz; her sektörde izleyeceğimiz yaratıcı ekonomi fikri olacaktır. Kümelenme, verimlilik, doğru mesleki eğitim, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm Odamızın odak noktaları olacaktır. Hedefimiz; Bilim, bilgi ve sosyal sermayemizi kent ekonomisine entegre etmek olacaktır. İnovasyonda öncü kent olan Mersin’i yenilikçiliğin, Ar-Ge’nin, yüksek teknolojili üretimin merkezi yapmak olacaktır. Tüm bunları bütüncül bir yeşil dönüşüm projesi ile sağlıklı, kaliteli bir Mersin’le, tüm kent dinamiklerimizle birlikte taçlandıracağız. 138 yıllık bir Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak tüm Mersinlilerin, Mersin iş dünyamızın bilmesini ve inanmasını istediğim bir şey var. Mersin’in yarını, bugününden daha parlak olacak, daha zengin olacak, daha huzurlu, daha mutlu olacaktır. Elbette tüm bu başarıların arkasında, sessiz kahramanlarımız olan üyelerimiz vardır. MTSO Meclisimiz vardır, Yönetim Kurulumuz, MTSO Meslek Komitelerimiz ve dinamik, eğitimli personelimiz vardır. Bu anlamda kentimizin bu köklü kurumunu, dünden bugüne taşıyan herkese teşekkür ediyoruz.” 
Başarı için tüm kentin Mersinlilik ruhu etrafında birleşmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasını Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mersinli olmak bir ayrıcalıktır. Bu ruhu koruyalım ve yüceltelim. Bu ruhu yüceltelim ki, Mersin de önce bizi, sonra ülkemizi, daha sonra tüm dünyayı yüceltsin. Odamızın mottosu bellidir. Önce insan, önce Mersin. İşte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın bakışı budur. 138 yılın verdiği güçle Cumhuriyetimizin 100. yıl coşkusuyla diyoruz ki: Çok yaşa Mersin, çok yaşa Cumhuriyet, çok yaşa Mersin Ticaret ve Sanayi Odası.” 

İzol, “Bu gecede, şehirdeki birlik ve beraberliğin yansımasıdır”
MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol da, Odanın kuruluş yıldönümünün Cumhuriyetin 100. yılına denk gelmesinin ayrı bir gurur ve mutluluk verdiğini belirtti. Şehirdeki birlik ve beraberliğin yansımasını bu gecede görülebileceğini belirten Başkan İzol, “Hoş geldiniz. Bu gece yanımızda olarak bizleri onurlandırdınız. Mersinli olmak büyük bir şereftir” dedi. 
Pehlivan, “kurumların diyalog ve işbirliği halinde olmaları kent adına sevindirici”
Günün şartlarında mütevazi bir Oda olarak kurulan MTSO’nun, kurucusu Hasip Beyden Hakan Bey ve Hamit Beye kadar büyük emek ve çabalarla geldiğini belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Kuruluş yaşınızı kutluyor, nice yıllar ve başarılı yarınlar temenni ediyorum” dedi. Şehirdeki kurumların diyalog ve işbirliği halinde olmalarının kent adına sevindirici olduğunu söyleyen Pehlivan, iş dünyasına seslenerek çağrıda bulundu. Pehlivan, “Bundan sonraki süreçte, sosyal sorunluk projelerini sistematik hale getirelim. Her yıl bir veya birden fazla eğitim, kültür, spor alanlarında somut, birlikte yaptık diyebileceğimiz projeleri hayata geçirelim. Bu gece de bunun bir ön adımı olsun. Buradaki kastım sadece MTSO değil, tüm iş insanlarımıza sesleniyorum” dedi. 
Dinçer, “Meslek kuruluşlarının siyaseti olmaz”
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, Odanın kentin tarihi niteliğinde olduğunu belirterek, sadece üyelerine yönelik değil, Mersin’in gelişimine de katkı sağlamak için projeler ürettiğini kaydetti. Oda ile uzun yıllar işbirliği içerisinde çalıştıklarını anımsatan Dinçer, “Ticaret Odamız bu kentin yarısına ekmek ve aş veriyor. Meslek kuruluşlarının siyaseti olmaz. Yerelde ve ulusalda, hükümetle ve muhalefetle çalışmak zorunda. Meslek kuruluşlarımızın eksik kalan yatırımlarımızı tamamlanması adına çalışması lazım” dedi.  

Seçer, “STK’larla hareket edersek aşamayacağımız hiçbir engel yoktur” 
Odanın kuruluş yıldönümünü kutlayarak, Mersin’in en değerli meslek kuruluşlarından birinin olduğunu dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Olay sadece ticaret yapmak değil, bunun bir de sosyolojik boyutu var. MTSO da bunu, gerek bizlerle olan işbirliğiyle gerekse yaptığı projelerle başarılı bir şekilde başarıyor” dedi. Göreve geldikleri günden itibaren Oda ile çok iyi iş birliktelikleri yaptıklarını anlatan Seçer, “Tüm sivil toplum kuruluşlarımızın toplumda önemli bir yeri ve katkısı vardır, söyleyecek sözü vardır. Onlarla birlikte hareket edersek aşamayacağımız hiçbir engel yoktur” diye konuştu. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER