MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’e 5 önemli müjde 10.12.2017 tarihinde yayınlandı

Ekonomideki kalkınmayı yüksek teknolojili üretimle artırmayı hedefleyen Mersin’e Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ 5 önemli müjde verdi. Buna göre Mersin’de bir Mega Endüstri Bölgesi, Bilim Merkezi ve Sanayi Müzesi kurulacak. Bunun yanında Ankara ve Bursa’nın ardından Akdeniz Bölgesi için Endüstri 4.0’a yönelik üçüncü Model Fabrika Mersin’de inşa edilecek. Türkiye’nin ilk Tasarım ve İnovasyon Merkezi Mersin’de kurulacak. Son olarak Tarım Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması çalışmaları hızlandı.


Mersin’e 5 önemli müjde

Mersin Valiliği, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde ‘2016 Mersin İş Dünyası Başarı Ödülleri’ Töreni düzenlendi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı törende en çok ihracat yapan, en çok istihdam sağlayan, Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret sektöründe işlem hacmi en yüksek olan, Mersin Serbest Bölgesi’nde üretim sektöründe işlem hacmi en yüksek olan şirketlerle Gelir ve Kurumlar Vergi rekortmenleri ödüllendirildi.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş insanlarının ödül alma için çalışmadığını, ancak ödüllendirilmenin takdir edilmenin güzel bir duygu olduğunu söyledi. “Küresel ve bölgesel sıkıntılar arasında, fabrikalarımız üretiyor, makinelerimiz çalışıyor. Çok şükür istihdam sağlıyoruz, çalışanlarımızın maaşlarını ödüyor, vergimizi ödüyoruz. İhracat yapıyoruz” diyen Aşut, bu nedenle ödül törenini daha çok önemsediğini anlattı.
Tüm dünyanın zorlu ekonomik ve sosyal bir süreçten geçtiği günlerde Türkiye ekonomisinin yoluna emin adımlarla devam ettiğini kaydeden Aşut, devlet ve özel sektörün el ele vermesi ile neler yapılabileceğini herkesin gördüğünü söyledi. Mersin iş dünyasının tek bir isteği bulunduğunu vurgulayan Aşut, şunları söyledi:
“Bizler, ülkemizin hedeflerine paralel olarak belirlediğimiz sektörlerimizdeki projelerimizin önündeki basit bürokratik engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bu engeller sadece Mersin’in değil, Türkiye’nin hedeflerinin önündeki engellerdir. Biz gaza basıyoruz ama bu basit engeller el freni gibi bizi durduruyor. Yerel yönetimlerimiz ve bürokrasimizin, hepimizin aynı gemide olduğu gerçeğiyle, aynı ritimde kürek çekmesini arzuluyoruz.”
Yatırım arazisi bulunması noktasında yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Aşut, bu sorunun da çözümü noktasında destek istedi. Aşut sözlerini, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün müjdeleri karşısında, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız, Tarım 4.0'ı destekleyecek olan Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi projemizin onaylanmış olduğunu öğrendik. Mutluluğumuz tarifsiz” sözleriyle teşekkür ederek tamamladı.

Özlü: “Mersin Türkiye’nin sembol şehirlerinden biri olmuştur”
Bakan Özlü ise üreterek, kazancının vergisini ödeyerek, ihracat yaparak ödül alan işadamlarının baş tacı olduklarını söyledi. Bu işadamlarının sadece Mersin’e değil, tüm Türkiye’ye değer katan, örnek kişiler olduklarını vurgulayan Özlü, “Bu ödül töreninde de görüldüğü gibi Mersinli işadamlarımız, üretim ve istihdam seferberliğinde üzerlerine düşeni yapmışlardır. Mersin, bugün büyüyen, gelişen sanayileşen Türkiye’nin sembol şehirlerinden biri olmuştur. Mersin’in bu yönü hepimiz için gurur kaynağıdır. Mersin’in önde gelen kamuoyu önderleri olarak sizlerin sadece Mersin’e değil, tüm Türkiye’ye değer katmaya devam edeceğinize yürekten inanıyorum. Biz de bakanlık ve hükümet olarak sizlerin yanında olup işlerinizi kolaylaştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Hem devletin hem de iş dünyasının ciddi bir sektörel birikim ve tecrübeye sahip olduğunu dile getiren Özlü, “Hükümetimiz ve işadamlarımız, geleceği birlikte inşa etme hedefinde birlik içerisindedirler. Bizler, tüm bu tecrübelerin ışığı altında etkin sanayi politikalarımızı belirliyoruz. Bilim ve teknolojiyi sanayi üretiminin odağına koymak için sayısız projeye, desteğe, teşvike imza atıyoruz. Teknolojiye, ar-ge’ye, inovasyona inanan, bu alanda yatırım yapmaya odaklanan, Türkiye’nin geleceğine tuğla koymak için emek veren bütün işadamlarımıza şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

Bakan Özlü’den müjdelerini anlattı
Bakan Özlü, konuşmasında Mersin’e 5 önemli müjde de verdi. Bakanlık olarak bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Özlü, dünyada OSB’lerden daha büyük, geniş ölçekte endüstri bölgeleri olduğuna işaret etti. Türkiye’de limana entegre olmanın büyük avantaj olduğunu belirten Özlü, “Mersin, liman konusunda Türkiye’nin en büyük limanlarından birisine sahip. Mersin’de limanla entegre bir Mega Endüstri Bölgesi kuracağız. Biz Türkiye’nin büyük illerinde, Kocaeli’de Bursa’da, Konya’da bilim merkezleri kuruyoruz. Bunları yerel yönetimlerle birlikte yapıyoruz. Mersin’de de Mersin Valiliği ile bakanlığımız bir protokol imzalayacak ve sadece bilim merkezi değil, Türkiye’de ilk kez bilim merkezi ve sanayi müzesini birlikte kuracağız. Bunun için eski bir fabrikayı kullanacağız. Üçüncü olarak, Endüstri 4.0 diye hep konuşuyoruz. Bunun altyapısı da olan, üretim süreçlerini denediğimiz, yani yaparak öğrendiğimiz model fabrikalar konusu var. Birincisi Ankara’da, ikincisi Bursa’da kuruluyor. Akdeniz Bölgesi için ‘Model Fabrika’yı Mersin’de kuracağız. Dördüncüsü, tasarım ve inovasyon merkezleri konusu. Türkiye’nin ilk Tasarım ve İnovasyon Merkezi’ni de Mersin’de kuracağız. Beşincisi ise Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yani Gıda İhtisas Teknoparkı. Mersin’de kuracağımız Gıda İhtisas Teknoparkı’nın komisyon kararı dün imzalandı. Bakanlar Kurulu imzasını bekliyor. Bu da hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Elvan: “Mersin’e 9 OSB yapıyoruz”
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise ekonomideki gelişmelere değinerek son dönemde büyük bir canlanmanın yaşandığına dikkat çekip, şunları söyledi:
“Avrupa ve dünya ekonomisindeki canlanmayı aldığımız tedbirlerle fırsata dönüştürdük. Sizler dünyanın dört bir yanına ürettiği malı satabilen, pazarlayabilen ve dünyanın en güçlü firmalarıyla rekabet edebilen bir yapıya sahipsiniz. Dünyanın dört bir yanına malınızı satmaya devam ettiniz. 2017 yılında belki bir ihracat rekoru kıracağız. Şu andaki göstergelerde yüzde 10 üzerinde bir büyüme performansımız var. Kapasite kullanım oranları yüzde 80'in üzerinde. İhracatımız her geçen gün artarak sürüyor. Ürün ve ülke çeşitlenmesi olarak devam ediyor. Sizlere güveniyoruz. Sizlerin sorunlarını çözmek bizim boynumuzun borcudur. Dünyada başta Avrupa olmak üzere ekonomi, ticari alanda ciddi bir canlanma söz konusu. Gelin bunu fırsata dönüştürelim. Yatırım yapmanın tam zamanı. Gelin ülkemize, milletimize güvenelim.”
Ardından Mersin’e yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Bakan Elvan özellikle OSB yatırımlarına dikkat çekti. Yapılacak 6 OSB ile birlikte kentteki OSB sayısını 9’a çıkarmayı planladıklarını bildiren Elvan, bu sayede binlerce kişiye de istihdam sağlanacağını açıkladı. Elvan ardından planlanan OSB Yatırımlarının detaylarını şöyle anlattı:
“Toplam 9 OSB yatırımı planlıyoruz. Şu anda yatırım çalışmaları devam eden 3'üncü OSB'de 5 bin kişi istihdam edilecek. 530 hektarlık alanda kurmayı planladığımız Tarım Gıda OSB’de 15 bin kardeşimizi istihdam edeceğiz. Yine tarımsal ürünleri işlemeye yönelik bir ihtisas OSB kurulması çalışmaları bitti. Onların müteşebbis heyeti kuruldu. O da hazır, bu da 5 bin kişilik istihdam demektir. Mevcut OSB'nin 50 hektar genişletilmesi için bir çalışma var. 4'üncü OSB'yi de aynı bölgede yapıyoruz. Onun da çalışmalarına başladık. Yine aynı alana mevcut OSB'lerin bitişiğinde 300 hektarlık alanda çalışıyoruz. MUT OSB'de bitti. Diğer OSB'ler de eklenince yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayacağız.”
Konuşmaların ardından Bakanlar Özlü ve Elvan, ihracat şampiyonu, gelir ve kurumlar vergisi şampiyonu, istihdam yaratan firmalar, ticaret ve işlem hacmi ile kentte ekonomisine değer katan işadamlarına ödüllerini verdi.

Ödül alan ilk 3 firmanın isimleri şöyle:

İhracat Şampiyonları

Arbel Bakliyat A.Ş
Aves Enerji Yağ Sanayi A.Ş
Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Ltd. Şti

Kurumlar Vergisi Rekortmenleri

CMA CGM South Turkey Gemi Acenteliği A:Ş
Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği A.Ş
Mersin Dış Ticaret A.Ş

Gelir Vergisi Rekortmenleri
Mehmet Hanefi Küçük
Mişel Şaşati
Rasim Çavaş

İstihdam Şampiyonları

Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği A.Ş
Soda Sanayi A.Ş
Çukurova İnşaat Makinaları A.Ş

Mersin Serbest Bölgesinde Ticaret Sektöründe İşlem Hacmi En Yüksek Firmalar
ETC Fruit Gıda San Tic. Ltd. Şti.
Baymar Kuruyemiş Bakliyat Gıda San. Tic. Ltd. Şti

Mersin Serbest Bölgesinde Üretim Sektöründe İşlem Hacmi En Yüksek Firmalar
Göknur Gıda A.Ş
HDM Çelik Boru Sanayi A.Ş
CMC Cosumer Medical Care Pamuk Ambalaj Sanayi Ltd. ŞTi



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER