MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ekonominin cazibe merkezi: AKDENİZ 07.03.2018 tarihinde yayınlandı

Akdeniz’in sanayisi, enerjisi, politikaları, tarımı, lojistiği, turizmi, bütüncül kalkınması ve iş birliklerinin konuşulacağı, Akdeniz havzasındaki şehirleri ve ülkeleri bir araya getiren Akdeniz Ekonomi Forumu başladı. 


Ekonominin cazibe merkezi: AKDENİZ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın himayesinde NTV ve Özgencil Grup işbirliği, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birliği ve Mersin Ekonomi Platformu’nun desteğiyle düzenlenen Forum’da Akdeniz ekonomisi masaya yatırılacak. Bu yıl ilki Mersin’de düzenlenen ve önemli bir vizyon buluşması olacak Forum’un önümüzdeki yıllarda Adana, Hatay, Karaman, Kayseri ve Konya’da dönüşümlü olarak düzenlenmesi planlanıyor. 
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin yanı sıra bürokratlar, ekonomistler, yerel yöneticiler, sanayici ve ihracatçıların katıldığı Forum’un omurgasını Endüstri 4.0 oluşturacak. 
Açılış konuşmalarının ardından ilk gün gerçekleşecek, moderatörlüğünü Forum İstanbul Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlter Turan’ın yapacağı ilk oturumun konusu Makroekonomik Gelişmeler Işığında Dünya ve Türkiye. Değişen dünya dengeleri, yeni bölgesel ekonomik dinamiklerdeki aktörlerin rolü ve küresel ticaret eğilimlerinin ne yönde ilerlediği konularının ele alacağı oturumun konuşmacıları arasında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, NTV Ekonomi Danışmanı Dr. Mahfi Eğilmez, Al Sharq Forum Kurucu Başkanı Wadah Khanfar, NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ile Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı yer alacak. 

2. Oturum
Moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar’ın yapacağı günün ikinci oturumunun başlığı ise ‘Akdeniz Havzası Hedef; Ekonomi ve Sanayide İstikrarlı Büyüme’. Bu oturumda ise Verimlilik artışı ve sanayileşme sürecinin nasıl güçlenebileceği, rekabetçi üretim yapısının gelişimi, yeni organize sanayi bölgelerinin açılması, kalifiye insan kaynağı, sürdürülebilir ve yeşil büyüme ile mavi büyüme stratejisiyle bölgenin yakalayabileceği fırsatlar ele alınacak. Bu oturumun konuşmacıları ise TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ile Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım. 

3. Oturum 
Moderatörlüğünü Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç’ın gerçekleştireceği ‘Lojistik Üssü Akdeniz Havzası’ konu başlıklı 3’üncü oturumda Türkiye’nin en önemli limanları, gelişmiş ulaşım altyapıları ile lojistik üssü olma yolunda ilerleyen Akdeniz Havzası’nın lojistik gücü ele alınacak. Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm süreci, bölgedeki lojistik yatırımları, taşımacılık, dağıtım, depolama, ayrıştırma, elleçleme, gümrükleme, ithalat ihracat, transit işlemleri, danışmanlık hizmetleri faaliyetlerini kapsayan lojistik üssü için yapılması gereken çalışmalar, intermodal taşımacılık ile Akdeniz’den Hazar havzasına geçiş imkanı, Mersin, Taşucu ve İskenderun limanları, dünyaya açılmak ile serbest bölgeler bu oturumun öne çıkan konuları arasında yer alacak. Bu oturumun konuşmacıları ise:
TİM Lojistik Konseyi Başkanı M. Bülent Aymen, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele ile Doğuş Otomotiv Scania Pazarlama Müdürü Adnan Yücel olacak. 

2. Gün 1. Oturum 
8 Mart günü devam edecek Forum’un ikinci günü de 3 oturumdan oluşuyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açılış konuşmasını yapacağı oturumun konusu ise Sürdürülebilir İnovatif Tarım ve Gıda. 
Moderatörlüğünü NTV’den Prof. Dr. Güngör Uras’ın yapacağı oturumda Akdeniz Havzası’nda yer alan Mersin’de kurulacak Tarım Gıda Teknopark’ı, bölge ihracatında önemli yer tutan yaş meyve sebze ile bakliyat ürünleri ihracatının uluslararası rekabette ilk sırayı alması için gereken tarımsal önlemler ve yatırımlar, gıda güvenliğine uygun tarımsal ve endüstriyel ürünlerin geliştirilmesi, sanayi tarım entegrasyonu ile 2020 yılında Akdeniz Havzası’nda düzenlenmesi planlanan Dünya Turunçgil Konferansı ele alınacak. Bu oturumun konuşmacıları ise şöyle: 
Aves A.Ş Genel Müdürü Onat Angı, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak ile Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe. 

2. Oturum
Açılış konuşmasını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün yapacağı Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve Teknolojik Gelişmeler konulu ikinci oturumun Moderatörlüğünü ise Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yürütecek. Üretimde verimliliğin artırılması, değişen üretim yapısı, ileri teknoloji, model fabrika kurulumları gibi konuların ele alınacağı bu oturumun konuşmacıları ise şöyle: 
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Bosch Endüstri 4.0 ve Dijitalleşmeden Sorumlu Ülke Direktörü Mustafa Ayhan, ENOSAD Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyeti Başkanı İhsan Necipoğlu ile Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun. 

3. Oturum 
Destinasyon Doğu Akdeniz konulu 3. oturumun Moderatörlüğünü ise Doğuş Yayın Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım gerçekleştirecek. Kıyı turizmi, gastronomi ve kültür turizmi ile inanç turizmi ana başlıklarının ele alınacağı oturumun konuşmacıları İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recai Çakır, Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ile Rehber Rahip Hanri Leylek. 
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu’nun ‘Çukurova: Akdeniz’e Açılan Kapı’ başlıklı özel sunumunda Çukurova Bölgesi’nin Dünya ve Türkiye’deki yeri, önde gelen sektörleri, yatırım ve işbirliği olanakları, Akdeniz Havzası ile ilişkileri ve geleceği ele alınacak.

4. Oturum
Tarihi Kentlerden Günümüze – Akdeniz Mavisinden Yaşanabilir Yeşil Şehirlere konu başlıklı son oturumun Moderötürü ise Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen. Geleceğin yeni yaşam ve iş alanları nasıl şekillenmeli? Nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklarda, kültürel ayak izlerini kaybetmeden geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek bir dönüşüm için yerel yönetimlerin çözümleri nasıl olacak? Kültür öncelikli ekonomiye nasıl boyut kazandırılacak? Sorularına yanıt aranacak son oturumun konuşmacıları ise şöyle: 
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER