MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Sektör temsilcileri yeni pazarları ve çevreyi konuştu 30.09.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin’de düzenlenen 7. Akdeniz Turizm Forumu-MEDITOUR 2016’da sektör temsilcileri bir araya geldi. Organizasyon çerçevesinde düzenlenen ‘Sektörel Birlik Liderleri Akdeniz’de İşbirliğini Artırmanın Yollarını Arıyor’ konulu toplantıda sektör liderleri Akdeniz’deki turist sayısını artırmanın yollarını, birlikte yapılabilecek işbirliklerini ve rekabeti konuştu. Pan Akdeniz yaklaşımlarının tartışıldığı toplantıda otellerin, restoranların durumu, seyahat acentelerinin sorumlulukları masaya yatırıldı.


Sektör temsilcileri yeni pazarları ve çevreyi konuştu

MED – ALLIANCE Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ala E. Eez moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının konuşmacıları arasında Dünya Oteller ve Restoranlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ghassan Aidi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ile Malaga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Danışmanı Antonio Garcia Del Valle yer aldı.

Aidi: “Akdeniz olarak güçlü bir bölgeyiz”
Akdeniz’de turizm perspektifi çizen Dünya Oteller ve Restoranlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ghassan Aidi, Akdeniz Oteller Restoranlar Birliği’ni geçen yıl kurduklarını açıkladı. Akdeniz olarak güçlü bir bölge olduklarını dile getiren Aidi, güçlü noktalarını ise, “Öncelikle büyük bir denizimiz var. 100 egzotik kültürel destinasyona sahibiz. Bölgemizde 200 bin otelimiz bulunuyor. Bir milyon restoran mevcut ve en önemlisi de 700 milyon tüketicimiz var” sözleriyle açıkladı. Sektör olarak bölgede önemli bir istihdam kapısı olduklarına da değinen Aidi, önemli kariyer fırsatları sunduklarını, rekabetçi ücretler ödediklerini ve dünyadaki yoksulluğu azaltmaya katkı sunduklarını anlattı.
Her gün dünyanın bir yerlerinde 10 tane otel açıldığını dile getiren Aidi, bunun her geçen gün daha fazla kişiye istihdam sağlandığı anlamı taşıdığına dikkat çekti. “Bizim endüstrimiz, sanayimiz bütün beceri düzeylerinden herkese istihdam sağlamakta ve tüm topluma gelir kazandırmaktadır” diyen Aidi, rekabetçiliği artırmak adına tüm dünyadan sermaye çekmeye çalıştıklarını anlattı.
Ardından iklim ve turizm ilişkisine değinen Ghassan Aidi, sektör olarak iklim değişikliğinin etkileriyle de savaştıklarını söyledi. Turizm endüstrisinin dünyadaki toplam karbondioksit emisyonuna sadece yüzde 2,5 katkıda bulunduğunu kaydeden Aidi, çevreyi korumaya yönelik büyük bir sorumlulukları bulunduğunu dile getirdi.
Akdeniz’deki 24 ülkenin işbirliğine de değinen Aidi, şöyle konuştu:
“Otellerdeki doluluk oranları ile ilgili bazen olumsuz konuşmalar yapılabiliyor. Ancak şunu hatırlayın ki insanlar seyahat etmeye devam edecek ve turizmin sonu hiç gelmeyecektir. İş nedeniyle seyahat edenler bizim otellerimizde kalmaktan vazgeçmeyecektir. Artık kişiler 5 gün yerine 4 gün konaklamakta 5 yıldız yerine 4 yıldızlı otellere geçmekte ya da otelde yemek yerine otel yanındaki restoranlara gitmekte ancak yine de bu kişiler konaklamaya devam etmektedir. Bu konuda birlik içinde çalışmalı ve pastayı büyütmeliyiz”

“Türk yetkililer Çin’e gidip görüşmeli”
Konuşmasının sonunda Çin pazarına değinen Ghassan Aidi, Çin’de 60 milyon kişinin pasaportu bulunduğunu, yılda 60 milyon Çinliye pasaport verildiğini bildirdi. “Bu 60 milyon Çinli turistin kaçı Türkiye’ye gelmektedir?” sorusunu yönelten Aidi, Türk yetkililerine Çin’e giderek destinasyonlarını onaylatması tavsiyesinde bulundu. Çin’de sistemin farklı işlediğine dikkat çeken Aidi, “Çinlilerin gideceği ülkelerin Çin Hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor. Bu sağlanırsa 60 milyon nüfusun yüzde 10’unu dahi ülkenize çekebilmeniz büyük bir rakam. İranlı turistlerden ya da 300 dolara her şey dahil tatile çıkan Ruslardan daha önemli bir pazar” değerlendirmesini yaptı.

Valle: “İşbirliği Akdeniz ülkeleri için zenginlik sağlar”
Malaga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Danışmanı Antonio Garcia Del Valle ise Akdeniz’de işbirliği konusuna değindi. ASCAME’nin bu konuda önemli bir örnek olduğuna dikkat çeken Valle, “Turizm sektörünün kalıcılığı, sürdürülebilirliği amaçlanmaktadır. Bu da Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesiyle mümkün. İşbirliğini güçlendirmeliyiz ki Akdeniz ülkeleri için zenginlik sağlayabilelim” ifadelerini kullandı.
Turizmin gelişmesinde ve sürdürülebilirliğinde kamu desteğinin de büyük rol oynadığına dikkat çeken Valle, “Siyasilerin bizler için neler yaptığına bakmalıyız. Bu yönde aslında ASCAME Turizm Komisyonu çalışmaları çok önemlidir. Kamu özel sektör işbirlikleri sağlanmalıdır” dedi. Antonio Garcia Del Valle, işbirliğinin gerçekleştirilebilmesinin turizm sektörünün gerçeklerinin kabul edilmesiyle mümkün olabileceğini anlattı. Sektörde KOBİ’lerin bulunduğunu hatırlatan Valle, yapılacak işbirlikleriyle kalite seviyesinin korunması, ortak ürünlerin sunulması dengenin sağlanması gerektiğini anlattı.

Ulusoy, çevreye dikkat çekti
Toplantının son konuşmacısı Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise çevre sorunlarına dikkat çekti. Turizmle çevre kavramı üzerinde durdu. 19. yüzyılın sanayi, 20. yüzyılın insan odaklı yaşandığını anlatan Ulusoy, 21. yüzyılın ise çevre odaklı olduğunu bildirdi. Akdeniz’de 250 milyon insanın aynı anda yaşadığını kaydeden Ulusoy, “Akdeniz nefes almaya çalışıyor. Tedbir alma zamanı” dedi.
Tarihi değiştirmenin mümkün olmadığını ancak geleceğin şekillendirilebileceğini dile getiren Ulusoy, bu noktada çevresel sorunlara odaklanmak gerektiğini anlattı. “Kirli deniz, kirli bölge, arıtması olmayan yer istemiyoruz” diyen Ulusoy, tüm Akdeniz ülkelerini kıyılarına sahip çıkmaya çağırdı.
Ardından güvenlik konusuna değinen Başaran Ulusoy, Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğu vurgusu yaparak tüm Akdeniz ülkelerini Türkiye’ye davet etti. Zamanın birbirine destek olma zamanı olduğunu ifade eden Ulusoy, “Fransa’da yaşanan bir olayda da Türkiye’de yaşanan bir olayda da hepimiz birleşmeliyiz” diye konuştu.

“Akdeniz Seyahat Acenteleri Birliği kurulmalı”
Konuşmasının sonunda Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğine değinen Başaran Ulusoy, Akdeniz Seyahat Acenteleri Birliği kurulması gerektiğini vurguladı. Bu birliğin sektörün tüm sorunları karşısında ortak hareket etmesi gerektiğini anlatan Ulusoy, “Teröre karşı nasıl birleşmemiz gerekiyorsa çevreye karşı duyarlılıkta da aynı şekilde birleşmeliyiz” dedi. Birlik içinde çevreye, doğaya saygılı olunması gerektiğini kaydeden Ulusoy, sözlerini “Altını, gümüşü bulmak kolay ama ekmeği yediğimiz, suyunu içtiğimiz toprağı bulmak zor. Barajlarla akarsuları, denizleri tüketiyoruz. Başka Akdeniz, Ege yok sahip çıkalım” diye tamamladı.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER