MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO’dan yeşil dönüşüme destek 15.03.2024 tarihinde yayınlandı

“Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi’ ile üretimde sıfır karbondan binalar ve şehirde minimum düzeyde karbon salınımı gerçekleştirilip küresel iklim değişiminin şehre ve dünyaya vereceği zararların en aza indirilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşil Dönüşüm Merkezi’ne yönelik çalışmalarını desteklemeye hazır olduklarını belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, bu konuda iş dünyası ve yerel yönetimlerin ortak hareketinin daha başarılı sonuçlar getireceğine inandığını söyledi. 


MTSO’dan yeşil dönüşüme destek

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Jeoloji Mühendisi Dr. Kemal Zorlu, ekibiyle birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ı ziyaret ederek projeleri hakkında bilgi paylaştı. Zorlu’dan özellikle AB desteğiyle kurmaya hazırlandıkları Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin detayları hakkında bilgi alan Başkan Çakır, iş dünyası belediye işbirliğinde iklim değişikliğini önlemeye yönelik atılabilecek adımlar konusunda fikir alışverişinde bulundu. Belediye olarak Mersin’de emisyonların azaltılmasına yönelik çalıştıklarını kaydeden Zorlu, şehirde karbon salınımının yüzde 45’lik oranla en çok binalardan kaynaklandığını onu araçlar ve üretim tesislerinin takip ettiğini bildirdi. Çözümü için hazırladıkları eylem planlarından bahseden Zorlu, binaların çatılara kurulacak güneş enerjisinden elektrik temin etmesi, yağmur suyu hasadı gerçekleştirilmesi gibi düzenlemelerle yeşil binaya dönüştürülmesi halinde 10 yılda salınımın yüzde 30’a indirebileceğini öngördüklerini söyledi. 

Zorlu: “Bisiklet dostu işverenler çok önemli”
Bunun hayata geçmesi için İklim Stratejisi dedikleri bir karbon bütçesi hazırladıklarını belirten Zorlu, çalışmalarını AB desteğiyle sürdürdüklerini ifade etti. Bu noktada iş dünyasına çeşitli görevler düşeceğine de değinen Zorlu şöyle konuştu: 
“Örneğin araç emisyonunu azaltmak adına hep birlikte bisikleti bir ulaşım aracı haline getirmeliyiz. Birçok noktaya bisiklet yolları yapıldı. Bisiklet dostu işverenler bu noktada çok önemli. Ulaşımını bisikletle sağlayan çalışanlara destek verilmeli. Onlara bisikletlerini koyabilecekleri alanlar sağlanmalı, üstlerini değiştirebilecekleri, belki duş alabilecekleri imkanlar oluşturulmalı.”
Aynı zamanda üretimde sıfır emisyon için bilinçlenme ve bilgilenmenin önemine de değinen Zorlu, MTSO bünyesindeki komitelerle işbirliğine gidip öncelikle ihracat yapanlardan başlamak üzere kurulacak Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi’nde eğitimler düzenlemek istediklerini söyledi. 
Kurulacak Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin kentin tüm paydaşlarıyla birlikte yönetilmesini istediklerine de değinen Zorlu, aralarında MTSO’nun da bulunduğu çevre dernekleri, odalar, üniversitelerle ilgili kurumların yer aldığı bir danışma kurulu oluşturup çalışmalara bu kurulun talep ve önerileri doğrultusunda yön verebileceklerini belirtti. 

Çakır: “İklim krizinin önüne geçecek her türlü projeyi desteklemeye hazırız”
İklim krizinin dünyadaki etkilerinin artarak sürdüğünü kaydeden Başkan Hakan Sefa Çakır, yaşanan aşırı iklim olaylarının felakete dönüştüğünü hatırlatıp bunun önüne geçilmesine yönelik atılacak her türlü adımı çok önemsediklerini vurguladı. Bisikletin bir ulaşım aracı olarak desteklenmesini MTSO’da yapılacak düzenlemelerle başlatacaklarını ifade eden Çakır, bunun diğer işletmelere de örnek olacağına inandığını söyledi. Oda olarak bu alanda geçmişten buyana yürüttükleri çok sayıda proje bulunduğunu kaydeden Çakır, kurulacak merkezde danışma kurulunda görev alarak bu projeleri de paylaşıp ortak çalışmalar yürütülebileceğini sözlerine ekledi. 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER