MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Moldova’dan Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı 22.03.2022 tarihinde yayınlandı

Moldova Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E. Dmitri Croitor, Mersinli iş insanlarını Moldova’ya yatırıma davet etti. Tarımdan bilgi ve iletişim teknolojilerine, tekstilden makine imalatına birçok alanda önemli fırsatlar sunduklarını kaydeden Croitor, “Küçük bir ülkeyiz ancak yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyoruz. Hepinizi ülkemize bekliyoruz” dedi. 


Moldova’dan Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı

Moldova Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E. Dmitri Croitor, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ı ziyaret etti. Bir süre sohbet etmeleri sonrasında MTSO üyeleriyle bir araya gelen Croitor, düzenlenen Ülke Tanıtım Toplantısı ile ekonomileri hakkında bilgi verip yatırımcılara sundukları olanakları anlattı. Moldova ile Türkiye’nin aynı kökleri taşıyan farklı dallara sahip tek bir ağaca benzeten Büyükelçi Croitor, “Biz Türk iş insanlarını çok seviyoruz. Ülkemizde 1300 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Ancak ticaretimiz karşılıklı olarak istenen düzeyde değil. Bunu sizlerin aracılığıyla artırmalıyız” ifadelerini kullandı. En büyük avantaj olarak bir Türk iş insanının Moldova’ya gelmek için pasaport ya da vizeye ihtiyaç duymamasını gösteren Croitor, nüfus cüzdanı ile ziyaretin mümkün olduğunu söyledi. İstanbul ile Moldova’nın uçakla bir saat olduğunu, aynı ülkenin iki şehri kadar yakın olduklarını vurgulayan Croitor, şunları söyledi: 
“Nüfusumuz 3 milyon. Küçük bir ülkeyiz ancak Avrupa’nın göbeğindeyiz. Eski Sovyetler Birliği Devletleriyle serbest ticaret anlaşmamız olması nedeniyle ülkemizde üretim yapmanız halinde Rusya’ya bu ürünü vergisiz satabilirsiniz.”
Ardından dış ticaret rakamları ve doğrudan yatırım yapan ülkeler hakkında bilgi veren Croitor, ülkede 43 tane serbest ekonomi bölgesi bulunduğunu ve bu bölgede yapılan yatırımlara çeşitli destekler verildiğini söyledi. 1 milyon Euroluk yatırımda 3 sene vergi ödenmediğini kaydeden Croitor, 5 milyon Euro’luk yatırımda bu sürenin 5 seneye uzadığını dile getirdi. Eğitim seviyesinin yüksek olduğunu ve her bir Moldova vatandaşının en az 3 dil konuştuğunu ifade eden Croitor, en çok tarım ve şarapçılıkta güçlü olduklarını dile getirdi. Şarapçılığın bir üretimden ziyadede ülke için felsefeye dönüştüğünü kaydeden Büyükelçi, yerin 150 metre altında 250 km boyunca şarapların korunduğu, gezilebilir şarap sokaklarıyla turizme de katkı sunulduğunu söyledi. Organik tarım için önemli fırsatlar sunulduğuna da değinen Croitor, tekstil ile bilgi iletişim teknolojilerinde de iyi olduklarını anlattı. Moldova’da IT Park kurduklarını kaydeden Croitor, burada yatırımda yüzde 7 vergi alındığını ve yatırımcıya cazip olanaklar sunulduğunu bildirdi. 
 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER