MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’in ulaşım altyapısı güçleniyor 27.08.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin’in ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atılıyor. Mersin Limanı ve Mersin Serbest Bölgesi’ni rahatlatacak Liman, Hal ve Bekirde köprülü kavşaklarının temeli atıldı. Temel atma töreninde Mersin halkının uzun süredir beklediği önemli projelerde yaşanan gelişmelerle ilgili müjdeler de verildi. Çukurova Bölgesel Havalimanı Altyapı İhalesi, Devlet Hava Meydanları Yönetim Kurulu tarafından 218 milyon TL’lik bedelle onaylandı. Ayrıca iş dünyasının yine yakından beklediği 11.3 km’lik Tarsus OSB bağlantı yolu ihalesi 1300 metrelik tüneli de dahil olmak üzere gerçekleştirildi, çalışmalarına başlandı.


Mersin’in ulaşım altyapısı güçleniyor

Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Mersin – Adana Devlet Yolu Projesi kapsamında Liman, Hal ve Bekirde Köprülü Kavşaklarının temeli atıldı. Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da temel atma töreninde hazır bulundu.

60,7 km’lik projenin ilk etapta 7,7 km’si yapılacak. Bu sayede öncelikle liman ve serbest bölgeden gerçekleşecek ticarete hız kazandırılması, Mersin’in ulusal ve uluslararası bağlantılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Proje ile güvenli ve yüksek standartlı bir ulaşım imkanının tesis edilmesi, trafik kazalarının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Proje tamamlandığında 2x2 şeritli bölünmüş yoldaki trafik yoğunluğu rahatlatılacak. Proje kapsamında 11 adet köprülü kavşak, 5 adet otoyol bağlantı yolu entegre köprülü kavşağı, 9 adet dere köprüsü ve 12 adet hemzemin kavşak ile bölünmüş yolun yanında 2 şeritli kuzey ve güney toplayıcı yolla birlikte 8 şeritli olarak tasarlandı. Projenin toplam bedeli ise 120 milyon TL. Projenin 7,7 km’sini kapsayan ilk etabının tamamlanma süresi ise 2017 yılsonu olarak belirlendi.

Kartal: “Trafik akışı transit hale gelecek”

Törenin açılışında konuşan Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal proje hakkında şu bilgi verdi: “Mersin – Adana Devlet Yolu Projesi bölgenin ticari potansiyelini artıracak önemli bir projedir. Bu yol üzerinden günlük araç geçişi yaklaşık 32 bin olup yaz aylarında ortalama 50-60 bin araca ulaşmaktadır. Proje ile ana güzergahtaki trafik akışı transit hale getirilerek yakıt ve zamandan tasarruf sağlanacağı gibi yapılacak düzenlemelerle yol daha güvenli hale getirilecek. Mersin Limanı ve Serbest Bölge sahalarından ihraç edilen malların dış pazara, ithal edilen malların da iç pazara hızlı ve güvenli bir şekilde ekonomik olarak taşınması sağlanacaktır.”

Çakacak: “Mersin’in dünya ile bağlantısı güçlenecek”

Törende konuşan Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise kentin dünya ile bağlantısının güçleneceğini söyledi. Ülkenin en önemli metropollerinden ikisi arasındaki devlet yolu standardının yükseltilmesini sağlayacak bir projeye başlandığını kaydeden Çakacak şöyle konuştu: “Ülkemizin en yoğun taşıt trafiğine sahip yollarının başında gelen, 60,7 km tasarlanan projenin ilk 7,7 km’lik kısmının yapımı filen hayata geçti. Liman ve Mersin Serbest Bölgeye ulaşımı sağlayacak bu kısmın hayata geçmesiyle ağır taşıt trafiği rahatlayacak, yakıt ve zamandan tasarruf edilecek. Liman ve Serbest Bölgeden gerçekleşecek ticarete hız kazandıracak ulusal ve uluslararası bağlantıları da güçlendirecek bu yatırım ile Mersin’in doğu girişi modern bir görünüme kavuşacak. Bu yolu kullanacak tüm vatandaşların güvenli hızlı seyahat etmelerine imkan sağlanacak.”

Elvan: “Söylediğimiz projeleri bir bir yapıyoruz”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin için söylenen projelerin hiçbirisinde aksama olmadığını ve hepsinin bir bir hayata geçirileceğini vurguladı. Temeli atılan 4’ü transit 8 şeritli yol projesi ile Mersin’in damarlarının açılacağını ifade eden Elvan, saatte 160 km hızla gidebilecek bir hızlı tren altyapısı oluşturma yönündeki çalışmaların da hızla devam ettiğini bildirdi. Ardından 1 Kasım 2015’ten sonra Mersin için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Elvan, “Seçimler sonrasında Mersin için 127 proje ihale edildi. Bu projelerin toplam tutarı ise 2,9 milyar lira. Seçimler öncesinde 83 proje devam ediyordu. Bunlar da hızla sürüyor. Şu anda bir projeyi bitirip bir diğerine başlamak yerine tüm projeleri aynı anda takip ediyoruz. Aksama söz konusu olursa anında müdahale ediyoruz. Amacımız. Kısa sürede kentimizi, ülkemizi kalkındırmak.”

Arslan Mersinlilere önemli müjdeler verdi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise konuşmasında Mersinlilere önemli müjdeler verdi.  İlk olarak kentin yakından takip ettiği Çukurova Havalimanı Projesi’ne değinen Bakan Arslan şöyle konuştu: “Çukurova Havalimanı yap - işlet - devret modeliyle ihale edilmişti. Yüklenicinin yanlış hesaplarıyla proje gecikti. Dolayısıyla Mersinlinin de beklentisi gecikti. Ancak 2 gün önce Devlet Hava Meydanları Yönetim Kurulu, 218 milyona TL’ye Çukurova Havalimanı altyapı ihale kararını onayladı. Elbette bu ihalenin takipçisi olacağız. Yüksek hızlı trenin Mersin Adana bağlantısıyla ilgili çalışmalarını da takip ediyoruz. Ayrıca Taşucu Yat Limanı ile ilgili bugüne kadar birçok sıkıntı yaşandı, hepsi aşıldı. Taşucu Limanı’nı da her türlü yük hareketinin olabileceği, denizcilik işlemlerinin yapılabileceği aşamaya getirdik. Limanı aktif hale getireceğiz ki bölgemize yeni bir katmadeğer oluşturalım.”

Hava ve denizin yanı sıra karayolu yatırımlarının da tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çeken Ahmet Arslan, bu konuyla ilgili yapılan çalışmaları ise şöyle özetledi: “Karayolu çalışmalarında ise Akdeniz Sahil Yolu’nun tamamlanması önemli. Tek eksik halka vardı Gazipaşa. 18 km’lik Gazipaşa ihalesi de yapıldı. Eksik çalışmaları da tamamlayıp Akdeniz Sahil Yolunu bölge hizmetine sunacağız.

Öte yandan Tarsus OSB bağlantısı da önemli bir diğer proje. 11 bin 300 metrelik bu yolun ihalesi de 1300 metre tüneli dahil olmak üzere yapıldı. Yılsonuna kadar oradaki sürecin de başlamasını bekliyoruz. Son olarak bölge için bir diğer önemli yol Silifke – Taşucu Otoyolu. 92 km bağlantı yolları da dahil bu yolun da proje çalışmaları bitiyor. Yılsonunda ihale sürecine getirilmesi planlanıyor. Mersin’e yatırımlarımız devam edecek”

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER