MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MEDITOUR 2016 başladı 29.09.2016 tarihinde yayınlandı

Akdeniz ülkeleri arası turizm hareketini artırmak adına iki yılda bir Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından organize edilen Akdeniz Turizm Forumu – MEDITOUR 2016, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla başladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde bu yıl 7.’si düzenlenen MEDITOUR 2016’ya 11 ülkeden 250’ye yakın kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı.


MEDITOUR 2016 başladı

Bizzat T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından takip edilen ve Mersin Valiliği himayelerinde düzenlenen Forum’un hayata geçmesinde en büyük katkı sunan kuruluşların başında Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı geldi. Türk Havayolları organizasyonun resmi havayolu iken, destek sunan kurumlar arasında TÜRSAB, TOBB ve SKAL International yer aldı.

‘Akdeniz’in Yükselen Destinasyonları Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz’ sloganıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuşmasında güvenlik vurgusu yaptı. Bölgenin güvenlik ve paralelinde turizm açısından sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlatan Bakan Avcı, “Tüm dünyayı tehdit eden terör olgusu bölgemizde de turizme güçlük çıkarıyor. Özellikle son dönemlerde dünyanın her yerinde yoğun terör saldırılarına şahit oluyoruz ve bundan bölgemiz de nasibini alıyor” dedi. Bölgede cereyan eden terör olaylarının maksatlı oluşumlar tarafından bir karşı propaganda aracı olarak kullanıldığını kaydeden Avcı,  “Bu nedenle turizmin önünü açacak her türlü faaliyet, teröre karşı ortak hareket etmek tüm ülkelerimiz için kaçınılmaz bir görevdir, bir ödevdir” değerlendirmesini yaptı. Terörün karşısında yer almak ülkenin güvenliği için üst düzey tedbir almak, zor bir dönemi büyük fedakarlıklarla atlatmak için hükümetlerin turizm sektörüne destek vermeyi ortak bir politika haline getirmesi gerektiğini kaydeden Avcı, “Hükümetimiz son dönemlerde tur operatörlerimize yönelik teşviklerle sektöre ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu teşvikler 2017’de de artarak devam edecek” dedi.
Son olarak Mersin’e yapılacak turizm yatırımlarına da değinen Avcı, 8 turizm bölgesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, özellikle yabancı yatırımcılara yönelik girişimler bulunduğunu anlattı. Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’ne değinen Bakan Avcı, burada başlayan tahsis girişimini Arap sermayesi ile takviye edilmesi halinde bölgenin ve Mersin’in önemli bir destinasyon özelliği kazanacağına inandığını söyledi.

Elvan: “Hedef Mersin’in Akdeniz turizminden daha fazla pay alması”
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan konuşmasında ağırlıklı olarak Mersin vurgusu yaptı. Akdeniz’deki turist sayısının günümüzde 350 milyon civarında olduğunu bildiren Bakan Elvan, 2030’da bu rakamın 500 milyona ulaşmasının beklendiğini ve Mersin’in bu pastadan daha fazla pay alması adına çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Mersin’in turizm potansiyeli yüksek bir kent olduğunu kaydeden Bakan Elvan, bu potansiyeli harekete geçirebilmek adına turizm altyapılarını harekete geçirecek bölünmüş yollar, otoyol bağlantıları, hızlı tren, Çukurova Havaalanı, kurvaziyer limanı gibi altyapı çalışmalarına hızlı şekilde devam ettiklerini bildirdi.
Son dönemlerde bölgenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ve bu durumun bölge turizmine olumsuz yansıdığını da anlatan Bakan Elvan şunları söyledi:
“Arap baharı sonrası başlayan bölgesel istikrarsızlıkların turizme nasıl yansıdığını birlikte gördük. Türkiye olarak tüm koşullarda barış, huzur ve istikrardan yanayız. Akdeniz’de kurvaziyer gemileri yanında mülteci botlarının dolaşması büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır. Bu fotoğraf Akdeniz’in kadim geçmişine de misyonuna da yakışmıyor. Hiçbir istikrarsızlık sonsuza dek sürmez. Başta turizm olmak üzere birçok sektör bu olumsuzlardan etkilenmektedir.”
Konuşmasının sonunda MEDITOUR 2016 organizasyonuna da değinen Elvan, “Mersin’de Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz konuşuluyor. Akdeniz’in dünya turizmindeki yeri, gelecekte nereye geleceği, neler yapılırsa dünya turizminden alacağı payın nasıl artırılabileceği konuşulacak. En az bunlar kadar önemli bir diğer konu da barış. Akdeniz’in bir güven ve istikrar denizi olması bizler için son derece önemli” dedi.

Aşut: “Turizm, huzur ve barış ister”
Forumun açılışında konuşan ve her sektörün ekonomi adına önemli olduğunu anlatan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Ancak  turizm, doğrudan insana dokunan, merkezinde insan olan, insana en çok hitap eden bir sektördür” dedi. Bu nedenle turizme verilen rolün ve bu sektörden beklentinin paranın ötesine geçtiğini kaydeden Aşut, “Barışın olmadığı yerde sanayi belki olabilir. Başka sektörler, sıkıntıların arasında da devam edebilir. Ancak, turizm huzur ister, barış ister. Turizm birbirini tanımak ister” ifadelerini kullandı. Bu nedenle dünyanın ihtiyacı olan sosyal huzuru, siyasi istikrarı ve sonunda oluşan ekonomik zenginliği desteklediklerini vurgulayan Aşut, “Birbirimize ne kadar uzak kalırsak dostluğa değil, düşmanlığa pirim veririz. İnsan, bilmediğine düşman olur” dedi.

“Akdeniz kültür mirasını sürdürülebilir kılmalıyız”
Akdeniz’in, medeniyetlere hayat veren kadim bir ticaretin merkezi olduğunu anlatan Şerafettin Aşut, Akdeniz havzasının ulaşım rotalarının birleştiği yer olduğunu söyledi. Dünyanın başka hiçbir bölgesinde Akdeniz kıyılarında ve adalarındaki kadar çok devlet ve medeniyet kurulmadığını hatırlatan Aşut, “Öyle ki, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan kültürel ve doğal varlıkların yaklaşık dörtte biri Akdeniz'de bulunmaktadır” dedi. MEDITOUR 2016 kapsamında bu zenginliğin geleceğe nasıl taşınacağının, sürdürülebilir kılınabileceğinin tartışılacağını kaydeden Aşut, şöyle konuştu:
“Yaklaşık son on yıldır sürekli küresel değişimlerden, değişen ticaret haritalarından ve değişen pazarlardan bahsediyoruz. Ne yazık ki, 2008-2009 küresel finans krizinin ardından bu sloganlar artık anlamsız kaldı. Artık kürsel sorunların çözümünde basit sloganlar ve çözümler yeterli olmuyor. Dünyanın yeni bir bilgiye ihtiyacı var. Dünya ekonomisinin yeni bir anlayışa ve umuda ihtiyacı var. Ben MEDITOUR 2016’nın hem turizme hem de onun ötesinde bu yeni bilgi ve mantaliteye katkı sunacağına inanıyorum.”

“Küresel sorunları bireysel çözemeyiz”
Küresel sorunların ancak küresel ve bölgesel işbirliği ve her düzeyde bütünleşme ile çözülebileceğini vurgulayan Şerafettin Aşut, bu işbirliğine ve Akdeniz ailesi ruhuna inandığını anlattı.
Beraberinde kırka yakın sektörü kalkındıran turizmdeki işbirliğinin,  dalga dalga diğer sektörlere de yayılacağını anlatan Aşut, “Bölge olarak belki zor bir dönemden geçiyoruz.
Ancak,  zorluklara boyun eğmeyen bir coğrafyanın evlatlarıyız. Böylesi buluşmalar aramızdaki diyalogu ve birlikteliği hiç kuşkusuz daha da perçinliyor” dedi.
Konuşmasının sonunda tüm Akdeniz’e zenginlik ve barış dileyen Aşut sözlerini, “Hoşgörü kenti Mersin’e tekrar hoş geldiniz. Sizleri Mersin’in gizemini keşfetmeye ve yeni sırlara yelken açmaya davet ediyorum” diye tamamladı.

Perez: “Birbirimizi tanırsak yol alırız”
ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez Casero ise Akdeniz turizmini geliştirmek için birlik çağrısı yaptı. ASCAME olarak 20 yıl önce önlerine turizm hedefini koyduklarını anlatan Casero bugün Akdeniz çanağında turizmde istedikleri noktaya yaklaştıklarını, sıkıntıları aştıklarını söyledi. Günümüzde artık bölgede önemli turizm yatırımlarının gerçekleştiğini, tüm turizm çalışanlarının Akdeniz dillerine hakim olduğunu bildiren Casero, “Bugün düzenlenen MEDITOUR 2016 Forumu’nun mesajları da bu yönde olmalı. Hepimiz birbirimizi daha yakından tanımaya devam etmeliyiz” dedi. Ülkelerin birbirini daha iyi tanıması halinde ilerleyebileceğini vurgulayan Casero, “Sonuçta bildiğiniz sürece ilerleyebilirsiniz. Aynı doğrultuda hareket edersek ekonomilerimizi yükseltebiliriz. Bu şekilde adaleti barışı sağlayabiliriz” dedi.

Çakacak: “Akdeniz dünya turizminin lideri olmaya aday”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak açılış konuşmasında Akdeniz’in dünya turizmindeki yerini anlatarak, “Akdeniz havzası ülkeleri sahip olduğu potansiyel ile bölgeyi dünyanın lider turizm destinasyonu kılmakta ve dünya turizminin merkezi konumuna taşımaktadır” dedi. Akdeniz çanağının medeniyetlere yön vermiş önemli bir coğrafyada yer aldığını ve günümüze kadar uzanan insanlık mirasına, son derece zengin kültürel hazinelere sahip olduğunu kaydeden Çakacak, Akdeniz’de farklı ülkeler yaşasa da bir bütün olarak bakıldığında büyük bir benzerlik gösterdiklerini anlattı. Bu benzerliğin turizm sektöründe kendisini gösterdiğini kaydeden Çakacak, bu alandaki birlikteliğin artırılması için bu tür uluslar arası organizasyonların büyük önem taşıdığını söyledi.

Kocamaz: “Ülkemize güven ortaya konmuştur”
Burhanettin Kocamaz ise konuşmasında ASCAME’nin sadece turizm potansiyelini en verimli şekilde değerlendirmekle kalmayıp bir yandan da Akdeniz’de kıyısı bulunan ülke vatandaşları arasındaki sosyokültürel kaynaşmaya v edayanışmaya da katkı sağladığını söyledi. Kocamaz bu durumun 7. Akdeniz Turizm Forumu’nu sadece ticari kaygılar bakımından değil, evrensel değerler bakımından da önemli bir hale getirdiğini söyledi.
Turizmin kırılgan bir sektör olduğunu, kaos ve belirsizliklerin neden olduğu güvensizlik ortamının her sektörden önce turizmi etkilediğini de dile getiren Kocamaz şunları söyledi:
“Son iki yıldır tüm dünyada olduğu kadar bölgemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu büyük organizasyonun ülkemiz ve Mersin’imize kazandırılması, ilimizin ve ülkemizin uluslararası imajının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.”



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER