MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Matematik Olimpiyatlarında ödüller sahiplerini buldu 02.06.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Matematik Olimpiyatları’nda ödüller sahiplerini buldu. Olimpiyatlara Mersin’in yanı sıra Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Niğde’den 210 örenci katıldı. Beş kategoride düzenlenen olimpiyatlarda önümüzdeki yıllar için hedef katılımcı sayısını artırmak, ardından da olimpiyatlara önce ulusal sonrasında da uluslararası boyut kazandırmak.


Matematik Olimpiyatlarında ödüller sahiplerini buldu

Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Matematik Olimpiyatları Düzenleme Komitesi Başkanı Hanlar Reşitoğlu, matematiğin yalnızca soyut bir bilim dalı olmayıp tüm bilim dalları üzerinde etkisi bulunduğunu anlattı. Bu nedenle iyi bir matematik eğitiminin gelişmede, kalkınmada, iyi yaşam standartlarında büyük rol oynayacağını vurgulayan Reşitoğlu, “Mersin Üniversitesi bu alanda başarılı üniversiteler arasında yer alıyor. ODTÜ’nün araştırmalarına göre Türkiye’deki tüm üniversiteler içinde 5’inci sırada yer alıyoruz. Öğretim üyelerimiz ise dünyadaki matematikçiler arasında ilk 33 içinde. Öğretim üyelerimizin çalışmalarına dünya çapında referanslar verilmekte” dedi.
Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Murat Gizir ise konuşmasında Matematik Olimpiyatları sayesinde geleceğin üniversite öğrencileri ile buluştuklarını dile getirdi. Matematik Olimpiyatları’nda başarının kolay elde edilmediğini vurgulayan Gizir, şunları söyledi:
“Başarı için bu öğrencilerimiz birçok şeyden fedakarlık yapmıştır. Bugün ise çalışmalarının karşılığını alma zamanı. Mersin ve çevre illerdeki orta öğretim öğrencilerine olimpiyat tecrübesi kazandıran önemli bir fırsat. Önümüzdeki yıllarda bu organizasyonun ulusal düzeye taşınması için gayret göstereceğiz.”
Herkesin son dönemlerde bir ülkenin gelişmesi için temel bilimlerin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladığına dikkat çeken Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise şöyle konuştu:
“Bu olimpiyatlar, üniversite ile yerel dinamiklerin en güçlüsü MTSO’nun katkılarıyla düzenlenmektedir. MTSO’nun üniversitemizle böyle işbirliklerine devam etmesi, bu olimpiyatların kesintisiz devamı önemlidir. Destek arttıkça katılım artar, ulusal ve uluslar arası boyuta ilerleyebilir. Emeği geçenlere teşekkür ederim.”

Dereceye giren öğrencilerin isimleri şöyle:
11 ve 12. Sınıf kategorisinde:
Birinci Özel Çağ Koleji’nden Aydın Yiğit Eroğlu, ikinci Yahya Akel Fen Lisesi’nden Jiyan Bozyel, üçüncü Erdemli İMKB Fen Lisesi’nden Kürşat Doğan Çelik ve dördüncü Dörtyol Fen Lisesi’nden Ufuk Ateş oldu.

10. sınıf kategorisinde: Birinci Eyüp Aygar Fen Lisesi’nden Ömer Faruk Özer, ikinci Mersin Bilim ve Sanat Merkezi’nden Beratcan İşler, üçüncü Özel Güney Gelişim Anadolu Lisesi’nden Kerem Tarcan ve dördüncü ise AKİB Zafer Çağlayan Anadolu Lisesi’nden Şahin Can Kayık oldu.

9. sınıf kategorisinde: Birinci Eyüp Aygar Fen Lisesi’nden Durmuş Küçük, ikinci Eyüp Ayfar Fen Lisesi’nden Berdan Ali Kan, üçüncü Özel Güney Gelişim Anadolu Lisesi’nden Bora Ballı ve dördüncü ise Yahya Akel Fen Lisesi’nden Furkan Telefon oldu.

8. sınıf kategorisinde: Birinci Özel Adana Final Okulları’ndan Mehmet Efe Aloğlu, ikinci Toroslar Atatürk Ortaokulu’ndan Hasan Emre Yıldız, üçüncü Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Ozan Özel ve dördüncü ise Özel Doğa Koleji Ortaokulu’ndan Kerim Uygar Özbulur oldu.

7. sınıf kategorisinde: Birinci Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Kıtay Özmen, ikinci Erdemli General Vali Ömer Lütfi Hancıoğlu Ortaokulu’ndan Selver Sağır, üçüncü Muhittin Develi Ortaokulu’ndan Mehmet Burak Dağadur ile dördüncü Tarsus Sadık Eliyeşil Ortaokulundan Denizhan Ruaoğlu oldu.

Aşut: “Analitik düşünebilen, sorgulayan beyinlere ihtiyaç var”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise olimpiyatlar sonrasında kısa bir değerlendirme yaptı. “Neredeyse son 10 yıldır eğitim sistemimizde, özellikle lise düzeyinde,  matematik ve temel bilimlerdeki başarısız durumumuzu gündeme getiriyoruz” diyen Aşut, bu konuyu çok fazla dillendirmesi sonrasında iş dünyasının matematikle, temel bilimlerle ne işi olduğu noktasında eleştiriler aldığını söyledi. Ülkenin mevcut durumda bir orta gelir tuzağında bulunduğuna dikkat çeken Aşut şöyle konuştu:
“Kişi başı ortalama 10 bin dolara takıldık kaldı. Bunun temel nedenlerinden birisi de düşük teknolojili bir üretim sitemimizin olmasıdır. Yani, ar-ge’si olmayan; katma değeri olamayan, teknolojisi olmayan, kısacası hamallık yaptığımız bir üretim sistemi. Bu sistemin orta-üstü ve yüksek teknolojili bir üretim sistemine dönüşmesi ar-ge yapabilmemize bağlıdır. Bu da düşünebilen, analitik düşünebilen, sorgulayabilen, yaratıcı bir beyin gerektiriyor.”
Böyle bir düşünce sistemini ortaya çıkaracak gücün ise matematik, temel bilimlere ve fen bilimlerine verilen önemde yattığını kaydeden Aşut, “İşte bu anlamda böylesi Matematik Olimpiyatlarını ve organizasyonları çok önemsiyoruz. Hayal ettiğimiz ve düşündüğümüz hedeflere giden yolu açmasını diliyoruz” dedi.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER