MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

KOBİGEL destekleri KOBİ’lere anlatıldı 11.04.2016 tarihinde yayınlandı

KOSGEB tarafından yeni açıklanan KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile imalat sanayinde katma değerli ürün üretiminin artırılması hedefleniyor. Yeni program ile kullanıcılara toplamda 300 milyon liralık destek sağlanacak.


KOBİGEL destekleri KOBİ’lere anlatıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Projeler Müdürlüğü Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Mersin KOSGEB İl Müdürlüğü ortaklığında KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Meclis Üyesi Ayhan Kızıltan, KOBİ’lerin olanaklarının artması ile ülkenin ulusal ve uluslar arası hedeflerine ulaşmasında daha etkin rol oynayabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle verilen desteklerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kızıltan, imalat sanayine yönelik KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programını ise ayrıca önemsediklerini dile getirdi. KOSGEB desteklerinin kolay ulaşılabilecek sıfıra yakın maliyeti bulunan destekler olduğunu kaydeden Kızıltan, KOBİ’lerin bu fırsatı iyi değerlendirmeleri halinde başarıya ulaşabileceklerini anlattı.

KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker ise yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki toplam işletmelerin yüzde 99.82’sini KOBİ’lerin oluşturduğunu kaydeden Peker, istihdamın yüzde 74,2’sinin bu kurumlarda gerçekleştiğini, katmadeğerin yüzde 52,8’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu söyledi. Ekonominin itici gücünün KOBİ’ler olduğunu vurgulayan Peker, dünya ekonomilerinde de tablonun bu şekilde olduğunu ifade etti. Bu nedenle ekonomilerin güçlenmesi adına KOBİ’lerin gelişmesinin, rekabetçi yapısının artmasının önemli olduğunu dile getiren Peker, “Bu noktadan hareketle tüm dünyada KOBİ’leri destekleyecek adımlar atıldı. KOSGEB’de böyle kuruldu” dedi.

KOSGEB veri tabanında 828 bin kayıtlı işletme bulunduğunu ve her yıl 38 bine yakın işletmeye destek verildiğini açıklayan Peker, yıllık yaklaşık 350 milyon TL’lik destek sağlandığını söyledi. 8 başlık altında farklı destek programları uygulandığını bildiren Peker bu destekleri şöyle sıraladı:

Ar-ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destekleri, şbirliği – Güç Birliği Destek Programı, KOBİGEL, KOBİ Gelişim Destek Programı, Genel Destek Programı, Girişimci Destek Programı, Meslek Kuruluşları Proje destek Programı, Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı ile Uluslar arası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı.”

KOBİGEL destekleri hakkında da kısa bilgi veren Danyal Peker, 300 bin TL ödemesiz, 700 bin TL geri ödemeli, toplamda 1 milyon TL’ye kadar destek verileceğini anlattı. Bunun yeni bir program olduğunu kaydeden Peker, bu desteğin amacının KOBİ’lerin ekonomideki paylarını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini yükseltmek olduğunu bildirdi.

Son başvuru tarihi 6 Mayıs
Yalnızca imalat sanayine verilen bu desteklere 1 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında başvuru yapılabileceğini açıklayan Peker, orta yüksek ve yüksek teknolojide 800 bin TL’ye, geleneksel imalat sanayinde ise 600 bin TL’ye kadar destek verilebildiğini anlattı. Peker’in ardından söz alan KOSGEB KOBİ Uzmanı Mehmet Eren, teknik detaylar hakkında bilgi verdi.

  KOBİGEL 2016-01. Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Arttırılması Proje Teklif Çağrısı KOBİGEL 2016-02. Orta-Yüksek ve İleri teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme Proje Teklif Çağrısı
Kimler Başvurabilir İmalat Sanayinin orta-Düşük ve Düşük Teknoloji Düzeyinde Faaliyet Gösteren İşletmeler İmalat Sanayinin Orta-Yüksek ve İleri teknoloji Düzeyinde Faaliyet Gösteren İşletmeler
Hedef Bölge Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile Belirlenen 3. 4. 5. ve 6. bölgeler Ülke Geneli
Destek Üst Limitleri Geri Ödemesiz: 200 bin TL
Geri Ödemeli: 400 bin TL
Toplam 600 bin TL
Geri Ödemesiz: 300 bin TL
Geri Ödemeli: 500 bin TL
Toplam: 800 bin TL
Destek Oranı %80 1. ve 2. Bölgelerde yüzde 60, 3. 4. 5. ve 6. Bölgelerde yüzde 80
Proje Süresi En az 6 ay, en fazla 12 ay En az 6 ay, en fazla 12 ay
Bütçesi 150 Milyon TL 150 Milyon TL

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER