MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Aşut, Türk-Arap Odası Yönetiminde 25.11.2016 tarihinde yayınlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Arap Odalar Birliği arasında imzalanan protokol ile merkezi İstanbul'da olmak üzere Türk-Arap Odası kuruldu. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da Türk - Arap Odası Yönetim Kurulu Üyeleri arasında yer aldı.


Aşut, Türk-Arap Odası Yönetiminde

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Arap Odalar Birliği, Türk-Arap Odası kurulması çalışmalarını İstanbul Swiss Otelde gerçekleştirilen imza töreniyle tamamladı. Kurulan Türk- Arap Odası 2,8 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olup 22 ülkeyle Türk iş dünyasını aynı çatı altında buluşturacak. Oda aracılığıyla Türkiye’nin bu ülkelere önemli kalemlerde ihracatını artırması ve Arap dünyasından yatırımcı çekmesi hedefleniyor.
Merkezi Beyrut’ta olan Arap Odalar Birliği 1951 yılından bu yana faaliyetini sürdürüyor. Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Oman gibi zengin Körfez ülkeleri ile Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Fas gibi Orta ve Kuzey Afrika ülkelerinin Oda Birlikleri Arap Odalar Birliği’nin üyelerini oluşturuyor. Arap ülkeleri özel sektörünün çatı kuruluşu olan Arap Odalar Birliği’nin yayıldığı coğrafya 22 ülke, 390 milyonluk nüfusu ve yaklaşık 2.8 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğü temsil ediyor. Türk- Arap Odası düzenlenecek ortak etkinlikler ve yapılacak ortak çalışmalarla Türkiye ile Arap Ülkeleri arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak.

Aşut: “İşbirliğimiz derinleşip güçlenecek”
MTSO olarak 2007’den bu yana Akdeniz Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (ASCAME) üyesi olduklarını, mevcut Arap Odalar Birliği üyelerinin bir bölümü ile ASCAME aracılığıyla bugüne kadar yakın temasları bulunduğunu bildiren Şerafettin Aşut şunları söyledi:
“Türk – Arap Odası’nın kurulmasında aktif rol oynayan Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ve Afrika Odalar Birliği Başkanı Ahmed Al Wakeel ve İskenderiye Ticaret Odası ile bu bağlamda 2007’den buyana yakın ilişkilerimiz bulunmakta. Bu platformdaki tecrübemizi ve işbirliğimizi Türk – Arap Odası aracılığıyla daha da geliştirip derinleştireceğimize inanıyorum.”
Türkiye dış ticaretinin gerek dünyadaki gelişmeler gerekse AB ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir miktar gerilediğini kaydeden Aşut, “Ancak biz Türk işadamları olarak tek bir pazara bağlı kalmayıp pazar çeşitlemesine gitmemiz gerektiğini uzun süredir biliyoruz. Bu nedenle Arap Odalar Birliği temsilcileriyle yapmış olduğumuz işbirliği, daralan piyasalara nefes aldırması adına ayrı bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.  22 ülke, 390 milyonluk nüfus ve 2,8 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğün Türkiye ekonomisi adına önemine değinen Aşut, sözlerini, “Bunlar azımsanacak rakamlar değil. Özellikle inşaat ve tarım alanında önemli işbirliklerimiz olacağına inanıyorum” diye tamamladı. 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER