MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Araç muayenesinde yaşanan sıkıntılara çözüm arandı 09.12.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), üyelerinin TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda muayene sırasında yaşadığı sorunların giderilmesi için çalışma başlattı. Bu kapsamda 13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi öncülüğünde, TÜVTÜRK Adana-İçel-Hatay Araç Muayene Hizmetleri Firması yetkilileriyle ortak toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda; muayene istasyonlarının fiziki eksiklikleri, randevulardaki yoğunluk, yüksek fiyat uygulamaları ve muayene ödemelerinde kredi kartlarının kullanılmaması gibi konular görüşüldü.


Araç muayenesinde yaşanan sıkıntılara çözüm arandı

MTSO 13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen ortak toplantıya 17 No'lu Yolcu Taşımacılığı, 19 No'lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı ile 20 No'lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komiteleri yanı sıra Mersin Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Selahaddin Ertuğan katıldı. MTSO üyelerinin TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayene sırasında yaşadıkları sorunlara TÜVTÜRK Adana- İçel-Hatay Araç Muayene Hizmetleri Genel Müdür Vekili Naci Menteş, Operasyon Müdürü Erkan Dinç ve Mersin Merkez İstasyon Amiri Hakan Köğce ile birlikte çözüm arandı.

Kisin: “Komiteler çalışıyor”

Toplantıda konuşan MTSO 13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Kisin, ilgili komitelerin de katılımıyla üyelerin araç muayenesinde yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için böyle bir toplantı düzenledikleri söyledi. “Komiteler çalışıyor. Üyelerinin derdini dinliyor” diyen Kisin,  sorunların çözümü için iş birliğine gidildiği takdirde, sorunların kendiliğinden ortadan kalkacağını söyledi. Diğer komite üyelerini temsilen konuştuğunu belirten Kisin, MTSO üyelerinin muayene sırasında yaşadıkları sorunları aktardı. TÜVTÜRK muayene istasyonlarının fiziki eksikliklerinin olduğunu, bu nedenle muayene sıralarında yoğunluk yaşandığını belirten Kisin, muayene için gelen araçların otopark sıkıntısı da çektiğini belirtti. Muayene ücretlerinin yüksekliğinden de şikayetçi olan Kisin, ödemelerde kredi kartların geçmemesini ise ‘büyük bir eksiklik’ olarak değerlendirdi. Bu kapsamda Oda olarak, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde girişimleri olacağını belirten Kisin, Türkiye genelinde böyle bir sıkıntı yaşandığını söyledi. 

Öte yandan araçların muayeneden kaldıkları zaman 2 gün sonraya muayene tekrarının verilmesinin firmalara ciddi oranda maliyet yüklediğini kaydeden Kisin, ayrıca dorseli araçların dorselerini muayene etmeleri için internet üzerinden randevu alınmamasının da büyük oranda sıkıntı yarattığını aktardı. Frigolu araçların muayeneden 1 santimetre ile kaldıklarına dikkat çeken Kisin, araçlarının 1 santimetreyi kestirmek için 700 ila 750 TL arasında ekstra maliyet ödediklerine işaret ederek bu konuda tolerans uygulanabileceğini söyledi. Kisin, araç muayenelerinde yaşanan yoğunluğun giderilmesi için, TÜVTÜRK’ün merkeze yakın 2’nci bir istasyon kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dinç: “Randevularınıza yarım saat önce gelin”

TÜVTÜRK Adana- İçel-Hatay Araç Muayene Hizmetleri Operasyon Müdürü Erkan Dinç ise, MTSO’ya böyle bir toplantı düzenledikleri için teşekkür ederek: “İşlerimiz müsaade ettiği sürece daha sık bir araya gelmeyi temenni ediyoruz” dedi. Adana, Hatay ve Mersin’de ilçeler de dahil olmak üzere hizmet verdiklerini aktaran Dinç: “Zaman zaman karşılaştığımız bazı sorunlar karşısında biz de üzülüyoruz. Bir kusurdan dolayı aracın gidip gelme maliyetleri düşüldüğü zaman kendi cebimizden çıkan bir para gibi görüyoruz” diye konuştu. Sıkça karşılaştıkları sorunlara da değinen Dinç, ağır vasıta araçlarda bisiklet korkulukları, arka işaret levhaları gibi basit ama olması gereken kısımların eksikliği nedeniyle muayeneden kaldıklarını kaydetti. Firmaların muayene için gönderdikleri kişilerde, şirket çalışanının yazısı olmaması nedeniyle muayene yapamayacaklarının altını çizen Dinç, “Ruhsatlarda da tescilde de azami ağırlıklı yüklerin yanlış yazılmasından kaynaklı, frenden kalma gibi durumlar söz konusu oluyor. Bunların kontrol edilerek muayeneye gidilmesi gerekiyor. Bu gibi şeylerin eksiksiz gelinmesi hem sizin için hem de bizim için iyi olacaktır. Sizin sıkıntınız bizim sıkıntımız gibi görüyoruz” diye konuştu. Bir günde 400 ila 500 arası aracın muayene için istasyona geldiğini aktaran Dinç, müşterilerinden beklentilerinin randevularına yarım saat önceden gelmesi olduğunu söyledi. “Ancak 11’de randevusu olan 8’de 9’da geliyor” diyen Dinç, randevuya çok erken gelinmesinden dolayı yoğunluk yaşandığını belirterek, yarım saat önceden gelinmesinin park sorununu da ortan kaldıracağını ifade etti.

“Dorselerin internet üzerinden randevu alınmaları için çalışıyoruz”

İnternet üzerinden randevu sistemine geçtikten sonra eski yoğunlukların yaşanmadığını belirten Dinç, bekleme sürelerinin eskiye oranla kısaldığını söyledi. Dorselerin de internet üzerinden randevu alabilmeleri için çalışma başlattıklarını aktaran Dinç, uygulama hayata geçene kadar firmaların, çekici plakası ile randevu alıp dorselerini muayene edeceklerini belirttikleri takdirde sorun yaşanmayacağını söyledi. Mersin’de yüzde 60 personel artışına gittiklerini de aktaran Dinç, önümüzde ki süreçte Mersin merkezde ikinci bir istasyon açma planlarının olduğunu ancak bunu doluluk oranını sağlandıklarında yapacaklarını söyledi. Ayrıca ilçelerde ve Mersin merkezdeki sanayi siteleri gibi lokasyonlarda mobil istasyonlarının olduğunu kaydeden Dinç, yüzde 100 randevu sistemi ile çalıştıklarını, randevu alırken, vergi borcu ya da sigortası olmayan araçlara randevu vermediklerinin altını çizdi. Kredi kartları ile ödemelerin ve fiyat uygulamalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirten Dinç, “Biz yasa koyucu değil yasa uygulayıcıyız. Bu konu da yapabileceğimiz bir şey yok” dedi. Ayrıca Dinç, ağır vasıta araçların muayene tekrarlarında aynı gün içerisinde saat 16:30’dan önce gelindiği takdirde, randevuya gerek olmadan muayene alabileceklerinin sözünü de verdi.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER