MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Akdeniz'de lojistik sektöründe ortaklık çağrısı 28.09.2016 tarihinde yayınlandı

ASCAME Lojistik Komisyonu Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Akdeniz çanağındaki ticaretin hacmini arttırmadan zenginleşen bir lojistik sektöründen bahsedilemeyeceğini söyledi. Aşut, sektörün gelişmesi için ortak yatırım ve ortak çalışma çağrısında bulundu.


Akdeniz'de lojistik sektöründe ortaklık çağrısı

7. Akdeniz Turizm Forumu –MEDITOUR 2016 öncesi ASCAME Lojistik Komisyonu Toplantısı düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Mısır, Barselona, Beyrut Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin yanında Mersin’de faaliyet gösteren lojistik firmaları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Lojistik Komisyonu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 7. Akdeniz Turizm Forumu vesilesiyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Turizmin lojistik ve ulaştırma sektörünün çok dışında olmadığını, aksine sıkı bağları bulunduğunu ifade eden Aşut, forum boyunca her iki sektörün de birbirine olumlu katkılar sunacağına inandığını dile getirdi. Sektörler arası etkin ilişkilerin daha verimli bir ekonomi yaratacağına inandığını vurgulayan Aşut, şöyle konuştu:
“Nasıl ki bu gün bilim dünyasında disiplinler arası bir ilişki olmadan bilim yapılamıyorsa;
Ekonomi de aynı durumdadır. Tek bir sektör tek başına bir anlam ifade etmiyor, tek başına var olamıyor. Sektörler arası iletişim aslında etkin ekonominin de temelidir.
Ardından sektörel değerlendirme yapan Aşut, konuyu üç temel başlıkta özetledi. Öncelikle, Akdeniz çanağındaki ticaretin hacmini arttırmadan zenginleşen bir lojistik sektöründen bahsedilemeyeceğine dikkat çeken Aşut, “Pasta büyümeden sektör büyümez. Bunun lobi çalışmalarını yıllardır yapıyoruz. ASCAME bu alanda bizim için en güçlü enstrüman oldu.
Ancak, firmalar arası ilişkileri daha çok arttırmadan, iş dünyasını bir araya getirmeden, somut ilerlemek olmuyor” dedi. İş dünyasını bir araya getirme konusunda daha çok çaba harcanması gerektiğini kaydeden Şerafettin Aşut, bu birlikteliğe üniversiteleri de dahil edip bu vizyonu oluşturacak ortak bilgi yaratılması gerektiğini söyledi.

“Ortak yatırım alanları oluşturulmalı”
Önemsedikleri bir diğer konunun ortak yatırım alanlarının oluşturulması konusu olduğuna işaret eden Şerafettin Aşut, şöyle konuştu:
“Örneğin, ortak liman işletmeleri veya ortak lojistik merkezler gibi. Beraber üretip, beraber paylaşmanın ve bir birimize rakip olmak yerine, güç birliği yaparak gerçek rakiplerimize odaklanmanın yollarını bulmalıyız. ASCAME bu anlamda bu çalışmaları somut hale getirebilecek önemli kuruluştur, bu gücü vardır.”
Bu tür önemli toplantıların, buluşmaların sonunda bu tür somut değerlerin ortaya çıkacağına inandığını dile getiren Aşut, özellikle Akdeniz çanağındaki; gerek ekonomik, gerek siyasi, gerekse sosyal sıkıntıların çözümünün de ortaklık kültüründe yattığına inandığını söyledi.

Eez: “Akdeniz’in 2020 Planını hazırlıyoruz”
Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Genel Sekreteri Alaa Eez ise konuşmasında Türkiye ile yürüttükleri ortak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile lojistik sektörüne yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Eez, “Bunlardan bir tanesi eğitim alanında. Avrupa Komisyonu Finansmanı ile yapılacak proje çerçevesinde Akdeniz’de bulunan Odalar ve üniversiteler bir araya gelecek. Amaç Akdeniz müfredatını ortaya koymak. Bu proje ile öğrenci değişim programı uygulanacak ve katılımcı ülkelerdeki Oda’lara kayıtlı işletmelerde staj imkanları sağlanacak” dedi.
ASCAME olarak Akdeniz’i çekici bir bölge haline getirmek istediklerini vurgulayan Eez, Akdeniz’in lojistik açıdan küresel düzeydeki diğer aktörlerle rekabet edebilir bir bölge olmasını istediklerini söyledi. Eez, “Bunun için bizim el ele çalışıp Akdeniz’i lojistik cenneti haline getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Akdeniz’in 2020 Lojistik Ana Planı’nı hazırlama yönünde çalıştıklarına da değinen Eez, “Akdeniz olarak bölgemizde hub limanların, merkez limanların olması konusunda çalışmak istiyoruz. Bununla ilgili yapılar belirleniyor. 2020 ana planı da Akdeniz’in bütün uzmanları tarafından yapılacak ve ASCAME tarafından koordinasyonu sağlanacak” dedi.
Konuşmasının sonunda Mersin’e de değinen Alaa Eez, Mersin’in çok önemli bir liman olduğunu ve tüm ülkelerin istediği modern lojistiğin merkezini oluşturmaya aday olduğunu söyledi.

Nikoloutsos: “Kaybettiğimiz turistleri nasıl kazanabileceğimizi düşünelim”
İlia Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Nikoloutsos ise konuşmasında ağırlıklı olarak kurvaziyer limanlara değindi. “Bizim limanlarımızın çalışması Türkiye ile yakından ilgili” diyen Nikoloutsos, elbirliği ile bölgedeki turist sayısını artırmaya odaklanmak gerektiğini anlattı. Nikoloutsos, “Kruvaziyer gemilerin merkezi Doğu Akdeniz’dir. Geçtiğimiz 4-5 yılda kaybettiğimiz turistleri nasıl kazanabileceğimizi düşünmeliyiz” diye konuştu.

Tanyaş: “Akdeniz ülkeleri arası ticaret akışı belirlenmeli”
Toplantıda konuşan Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ise önce Mersin’in lojistik sektöründeki konumunu anlatıp ardından Akdeniz ülkeleri arasındaki lojistik faaliyetlerin geliştirilebilmesinin formülünü verdi.
Akdeniz ülkeleri arasındaki lojistik hareketin artması için öncelikle bir proje hazırlanması gerektiğine değinen Tanyaş, bunun için de ilk olarak Akdeniz ülkeleri arasındaki ticaret akışının çıkarılması gerektiğini bildirdi. Ağırlıklı olarak hangi taşıma modelinin kullanıldığının saptanması gerektiğini ifade eden Tanyaş, “Biz Akdeniz çanağında proje yapacak isek ilk adım, akış çıkarmak olmalı. Ardından bunu da dünyaya bağlamalıyız” dedi.
Toplantıda Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum Mersin Serbest Bölge’de sürdürülen çalışmalar, bölgenin fiziki durumu ve yatırımcılara sunduğu fırsatları anlatırken Mersin Liman İşletmesi A.Ş (MIP) Satış ve Pazarlama Müdürü Emre İşbilir, limanda devam eden çalışmaları anlattı. Bugüne kadar yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren İşbilir, ardından bundan sonra yapılacak yatırımlar ve hedeflere değinerek sözlerini tamamladı.


 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER