MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Yükselgüngör, “MTSO olarak ‘Önce İnsan’ diyoruz” 04.12.2014 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi’ kapsamında cephe iskelesi kurulum, kullanım ve sökümü iş güvenliği koşullarını kapsayan bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.


HiltonSA Otel’de yapılan toplantıya Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası-İNTES Genel Sekreteri H. Necati Ersoy, İŞKUR Mersin İl Müdürü Mustafa Kutlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Her üç iş kazasından biri yapı sektöründe
Toplantının açılış konuşmasını yapan İŞKUR Mersin İl Müdürü Mustafa Kutlu, “Türkiye olarak tarım, sanayi, lojistik, yapı gibi birçok sektörde dünya ile rekabet edebilir hale geldik. Fakat bununla beraber iş kazaları, iş sağlığı konusu hala başımızı ağrıtıyor. İstatistikleri sunan dünya ülkeleri arasında maalesef Avrupa’da birinci, dünya sıralamasında üçüncü sıradayız iş kazaları konusunda. Bu üzücü bir istatistik sonuç bizim için. Türkiye’deki her üç iş kazasından bir tanesi yapı sektöründe gerçekleşiyor. Yapı sektörü dediğimiz ekonomimizin lokomotifidir. Yapı sektöründeki çalışanlarımız ve işverenlerimiz biraz duyarsız maalesef. Kanunlarımız aslında gelişmiş ülkelerdekilerle aynı fakat bizde farkındalık ve bilinç düzeyi eksikliği var. İşveren ve çalışanlarımızın bu konuda bilinçlerinin artması gerekiyor ki kazalarımız azalsın” dedi.

Bu tür seminerler güvenlik kalitesini arttırır
İş güvenliği ile ilgili sektörün böylesi detay bir sorununun, seminerin başlı başına bir konusu olarak seçilmesi, ülkemizin bu konuya verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, “Bu konuda eksiklerimiz çoktur ama böylesi bilgi veren eğitici toplantılar, tüm sektörlerimizin arzu edilen güvenlik kalitesine gelmesini sağlayacaktır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak iş güvenliği konusunu hem işveren hem de çalışanlar açısından önemsiyor ve insan hayatını her şeyin üstünde tutuyoruz. Evet, üretmek, kar etmek, para kazanmak iş dünyasının temel amacıdır; Ancak, hiçbir amaç insan hayatından daha değerli değildir. MTSO olarak önce insan diyoruz… Bundan dolayı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğümüzün öncülüğünde geliştirilen Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesini gönülden destekliyoruz” diye konuştu.

Kendimizi geliştirmemiz gerekiyor
Bu tür eğitim toplantılarının kurum tarafından önemsendiğini belirten Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası-İNTES Genel Sekreteri H. Necati Ersoy, “Bizim yasalarımız oldukça gelişmiş fakat bizde olmayan şey biraz zihniyet ve insanlara bakış açımızla ilgili. Son yasa ile astronomik cezalar ve hapis cezaları var. İhalelerden men var. Ama bunların hepsi sonuçta yasalardan korkan insanlar için geçerli. Kayıt içindeki insanlar için geçerli. Gözünü karartmış her şeyi yapabilecek insanlar için maalesef geçerli değil. Sonuçta hukuka inananlar için ürkütücü olan bu mevzuat diğerleri için bir şey ifade etmiyor. Sonuç olarak bu dönüp dolaşıp maalesef koca bir sektöre mal oluyor. Bu da gerçekten çok üzücü. Dediğim gibi yasa altyapımız yeterli bizim kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” ifadesinde bulundu.

İş güvenliği tedbirini en önemli nokta olarak görmeliyiz
Bu projeyi tüm Türkiye’ye yayacaklarını vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim şunları kaydetti; “Dünyada teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor. Eski alışkanlıklar değişiyor. Özellikle inşaat sektöründe alışageldiğimiz o düşük katlı binalar yerine yüksek katlı binalar kentlerimizde hızlı bir şekilde yer alıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları da önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde hayata geçecek önemli projelerden bir tanesi. Tabi bu değişim ve dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşmesi de toplum tarafından önemli bir beklenti halinde. Hızlı olarak yapılacak çalışmaların da iyi planlanamaması durumunda çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya gelebileceğimizi bilmemiz gerekiyor. Tedbirli adımlarımızı güvenli bir şekilde atmamız gerekiyor. Planlamalarımızı iyi bir şekilde yapmak zorundayız. Daha projeler çizilirken, daha tasarlama aşamasında iş güvenliği tedbirlerini de çalışmalarımızın en önemli noktası olarak görmeliyiz. Genel anlamda bakıldığında geçmiş yıllarla karşılaştırma yapıldığında çalışan sayısı halen artmakta olduğu, işveren sayısı da buna paralel olarak arttığını görüyoruz. İş kazalarının düşme seyrinde olduğunu görüyoruz ancak arzu ettiğimiz rakamlar değil tabi ki. Toplum olarak iş kazalarının iyileştirilmesi için bir şeyler yapılması lazım. Çünkü bu can kayıplarının kabul edilebilir olmadığını hepimiz biliyoruz. En son madenlerde yaşadığımız, inşaatlarda yaşadığımız kazalar bu sektörlerin çok tehlikeli olduğunun göstergesidir. Biz de bu anlamda bu sektörlere yönelik neler yapabileceğimiz konusunda hareket etmeye çalışıyoruz. Bu yıl özellikle İstanbul’da yaşanan ölümlü kazalardan sonra denetimler hızlı bir şekilde arttı. Bu denetimler sonucunda bin 700 iş verenin, iş yeri uygunsuz koşullar, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymaması nedeniyle kapatıldı. Orada da dikkat çeken en önemli konu iskelelerdi."

Açılış konuşmalarının ardından, “Almanya’da Güvenli İskele Uygulamaları”, "Ülkemizde Cephe İskeleleri ile İlgili Mevzuat ve Standartlar”, “İnşaatlarda Denetim ve İdari Yaptırımlar”, “Cephe İskelelerinin Ürün ve Bilgilendirilmesi ile Muayene ve Gözetim”, “Cephe İskele Projesi Ne Zaman Verilir”, “Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri”, “Cephe İskelelerini Kimler Kurabilir?” ve “Güvenli Cephe İskelesinin Karşılaştırılmalı Maliyet Analizi” konularında sunumlar gerçekleştirildi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER