MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Yeni sezonda unlu bitle mücadelede geç kalmayalım 22.03.2021 tarihinde yayınlandı

MTSO Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyeleri, Çukurova Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinden narenciyede son 3 yıldır unlu bit zararlısıyla mücadelede yaşanan sıkıntıların bu yıl da yaşanmaması için Tarım Bakanlığı’ndan yurtdışında kalıntı bırakmadığı tespit edilen ilaçların tespiti edilerek ivedilikle ruhsatlandırılmasını bekliyor. Sektör temsilcileri mücadelede başarılı olunması halinde ihracatın 1,5-2 kat artacağı görüşünde.


Yeni sezonda unlu bitle mücadelede geç kalmayalım

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyeleri MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile bir araya gelerek narenciyede görülen unlu bit ile mücadele konusunda yaşadıkları sorunları dile getirip beklentilerini dile getirdi. Çukurova Bölgesi’nde tarım sektörünün lokomotifinin narenciye olduğunu vurguladıkları görüşmede Komite Üyeleri, yeni üretim döneminin başladığını belirterek son 3 yıldır narenciye özelinde özellikle unlu bit zararlısıyla mücadelede ciddi sorunlar yaşadıklarını ve bu durumun büyük ölçüde ekonomik kayıplarla sonuçlandığını vurguladı. Komite Üyeleri şöyle konuştu:
“Narenciye ürünlerine zarar veren unlu bit ile mücadelede kullanılan mevcut ilaçlar, bu zararlıyı öldürmekte yetersiz kalıyor.  Yetersiz kalmasının yanında, kalıntıya da yol açtığından, bu ilaçların çoğunun ruhsatı da iptal ediliyor. İptal edilenlerin yerine yeni ilaçların ruhsatlandırılamaması ise sorunu daha da artırıyor. Sonuç olarak hem üretici, hem ilaç satıcıları, hem de ihracatçılar zor durumda. Çünkü özellikle ihracata giden ürünler geri dönüyor.” 

“Akdeniz ülkelerinin tamamı bu sorunla mücadele ediyor”
Akdeniz ülkelerinin tamamında unlu bit zararlısı ile mücadele edildiğini hatırlatan Komite Üyeleri, “İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır, Arjantin, Brezilya gibi ülkelerde kullanılan ve kalıntı bırakmadığı tespit edilen ilaçların Türkiye’de de kullanılmasını istiyoruz” dedi. Lisansı olan, kalıntı bırakmadığı tespit edilen, uluslararası bilinirliği olan markaların araştırılıp Türkiye’de ruhsatlandırılması için acil çalışma başlatılmasının önemini vurgulayan Komite Üyeleri, “Türkiye’de ruhsat konusundaki prosedürel işlemler oldukça uzun sürüyor. Tarım Bakanlığı’ndan talebimiz, mücadele için uygun ilaçların tespit edilmesi, firmalara duyurulması, süreç eğer uzun sürecekse ivedilikle geçici ruhsatlandırma yapılıp sezonu sağlıklı geçirmemize destek verilmesi, ardından ruhsat çalışmalarının tamamlanması yönünde” ifadelerini kullandı.  

“Biyolojik mücadeleyi çok önemsiyoruz”
Unlu bit ile mücadelede faydalı böceklerin kullanılmasıyla biyolojik mücadele yapılabildiğini de hatırlatan Komite Üyeleri, “Biz biyolojik mücadeleyi de önemsiyoruz. Mersin’in bu konuda pilot bölge ilan edilmesini talep ediyoruz. Çünkü biyolojik mücadeleye tüm bölge entegre şekilde girmeli. Aksi halde komşumuzun kullandığı bir ilaç bizim faydalı böcekleri öldürebiliyor ve sonuç alamıyoruz. Tarım Bakanlığımız bu yöntemi de araştırıp üreticileri ve ihracatçıları bilgilendirip, yönlendirerek destek vermelidir. Tüm bunlar sağlanırsa hem üretimimiz, hem de ihracatımız 1,5 – 2 kat artar. Böylece sadece Bölgemiz değil, Ülkemiz kazanacaktır” diye konuştu. 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER