MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi 18.11.2014 tarihinde yayınlandı

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi çerçevesinde 9. etap müracaatları başladı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin Müdürlüğü işbirliğinde, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 9.Etap kapsamında “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi” konusunda tanıtım toplantısı düzenlendi.


Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mevlüt Göksu, Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Halil Bahar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu ile sektör temsilcileri katıldı.

Tarım bizim için çok önemli

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu, “Son yıllarda tarım ve gıda öneminden daha çok stratejik bir sektör haline geldi. Çok yakın zamanda Rusya’nın dünyadaki genel ekonomik ve sosyal krizler çerçevesindeki enerjiden sonra ambargoyla ilgili koyduğu önemli gösterge tablosu da tarım ürünleri ve gıdadır. Bu demektir ki, önümüzdeki yıllarda dünyada tarım ve gıda çok daha stratejik bir silah haline gelecek. Son 5 yılın ortalamasına baktığımızda dünya nüfusu her yıl yüzde 3,5 artıyor. Oysa ki, tarım üretimi gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere bundan 5 yıl evvel bitkisel üretimi, gıda üretimi her yıl yüzde 10’larla artarken, artık yüzde 1,5’lere düşmüş durumda. Tabi bununla ilgili dünyanın çeşitli yerlerinde bitkisel üretime konu olan toprak, doğal kaynaklar, kullanılan kimyasallar, değişen mevsim şartları ve tarımın tahrip edildiği birçok alanın etkileri mevcut. Bizim için de Türkiye olarak tarım sektörü cumhuriyet tarihimizden beri çok önemli ve tarımda rekabetçi olabilmek, tarım sektörünü birim alanında katma değerini artırabilmek için bugünün dünyasında temel şart olarak da teknoloji transferlerinin çok hızlı şekilde tarım sektörüne kazandırılması lazım. Üretim aşaması birinci safha, hasat sonrası depolama, pazarlama, iç piyasadaki hareketler ve özellikle de hangi tarım ürünü olursa olsun ihracatı gerçekleşmeyen bir tarım ülkesi kesinlikle sektörüne ve çiftçisine hiçbir zaman katma değer kazandıramayacaktır” dedi.

Hekimoğlu, “Mersin, tarımda önemli bir konumda bulunuyor. Mersin’in tarım alanlarındaki değerini kente katma değer olarak kazandırabilmek için MTSO olarak son 1,5 yıldır çeşitli alanlarda bazı çalışmalar yaptık. Bu kapsamda Tarım İl Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü ile beraber meyve sebzedeki ilaç kalıntıları, bölgedeki çeşitli hastalık zararlılarında kullanılan kimyasalların çiftçilere doğru bir şekilde kullandırılması, dünyadaki eşit standartta olan tarım ilaçlarının ülkeye kazandırılması, turunçgil sezonunun uzatılması ve ihracat pazarlarında söz sahibi olabilecek, katma değer oluşturabilecek çeşitlerin bölgeye yayılması için yoğun bir çalışma yürüttük” diye konuştu.

Son başvuru 24 Aralık 2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Göksu’nun hoş geldiniz konuşmasının ardından Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Halil Bahar, katılımcılara yatırım destekleri ve dosya hazırlama konularında sunum gerçekleştirdi.

Bahar, “Programın amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesidir. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi ile bu tesisler için kurulacak alternatif enerji santrallerine yüzde 50 hibe desteği verilmekte. Projenin üst limiti Mersin için 1 milyon lira, verebileceğimiz maksimum hibe de 500 bin liradır. Program kapsamında Mersin için yatırım alanları; Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, alternatif enerji kullanan yeni sera ve alternatif enerji üretim tesisleridir. Programa, bireyler, şirketler (kollektif, limited, anonim) ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar ile tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri başvuru yapabilirler. 9. etap başvuruları 26 Ekim 2014 tarihinde başladı, 24 Aralık 2014’te de sona erecek. Yatırım projelerinin 1 Aralık 2015 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Çeşitli nedenlerden dolayı bu süre içerisinde tamamlanamaz ise yatırımcının gerekçeleriyle birlikte 1 Aralık 2015 tarihinden en az 1 ay öncesinden talep etmesi ve idarece de uygun görülmesi halinde projenin kalan kısmının yatırımcı tarafından kendi öz kaynakları ile tamamlanması şartı ile hibe sözleşmesi feshedilmez. İl müdürlüğünce 90 gün süre uzatımı verilir” ifadesinde bulundu.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER