MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO üyelerine mükellef hakları anlatıldı  09.02.2022 tarihinde yayınlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), Türkiye genelinde başlattığı mükellef buluşmalarına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıyla devam etti. MTSO Üyeleriyle bir araya gelen VDK yetkilileri, Oda üyelerin sorunlarını tek tek dinleyerek, mükellef haklarının bilgilendirilmesi kapsamında sunum gerçekleştirdi. 


MTSO üyelerine mükellef hakları anlatıldı 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), vergi mükellefi olan Oda üyelerini, vergi inceleme sürecinde mükellef haklarının daha iyi bilinmesi adına Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı yetkilileriyle bir araya getirdi. Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Nicancı’nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya; MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge, Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Ersin Gökgün’nün yanı sıra Oda Meclis Üyeleri ile üyeler katıldı. 

Kızıltan: “Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır”
“Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır” sözünü anımsatarak açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’e gösterdikleri hassasiyetten dolayı Vergi Denetleme Kurumu yetkililerine teşekkür etti. Mersin’in Türkiye’ye en çok katma değer sağlayan kentlerin başında geldiğini belirten Başkan Kızıltan,  2021 yılında Mersin’in vergi tahakkukunda iller arasında 6’ıncı sırada yer aldığını bildirdi.
İş dünyasının çalışıp çabalayıp, alın teri dökerek, devletinin bekası için vergisini ödediğini ifade eden Kızıltan, “Vergilerin incelenmesi sürecinde bazı anlaşmazlıklar da çıkmıyor değil. Bizim, iş dünyası olarak da dikkat etmemiz gereken hususlar var. İş dünyasının çatı kuruluşu olarak insanları motive etmeye çalıyoruz” diye konuştu. 

Nicancı: “Mükellefler nezdinde bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak istiyoruz”
Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Nicancı ise, Türkiye’nin ekonomiye yön veren tüm illerinde bu ziyaretleri gerçekleştirerek, mükelleflere haklarını ilk ağızdan bildirmek istediklerini söyledi. VDK’nın özellikle mükelleflerini ilgilendiren konularda bilgi vermek, mükelleflerin iletmek istedikleri görüşleri alarak, onlara geri dönüş sağlamayı amaçladıklarını belirten Nicancı, “Bilgilendirme toplantılarımızla, mükelleflerimiz nezdinde bilgi eksikliğinden kaynaklanan konuları ortadan kaldırmak istiyoruz. Müfettişlerimizin mükellef haklarına saygı çerçevesinde görevini yerine getirmesi en önemli amacımız” dedi. 
Yapılan değişiklikle, mükelleflere hakları anlatıldıktan sonra denetimlerin başlayacağını aktaran Nicancı, bu nedenle özellikle Odalardan başlayarak mükellefleri bilgilendirmek istediklerini söyledi. Vergi inceleme sürecinin ortama bir buçuk yıl sürdüğünden bahseden Nicancı, bu süreçte hazırlanan raporların herkese açık ve takip edilebilir olduğunu belirtti. Mükellef talebinin dinlenmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Nicancı, bunu bir hak olarak gördüklerini sözlerine ekledi. 

Mükellef Hakları nelerdir  
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK) Mevzuat Şube Müdürü Halime Eda Kaçar, VDK görev ve yetkileri kapsamında sunum gerçekleştirdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca mükellef haklarına yönelik devam eden çalışmalara da değinen Kaçar, Vergi Usul Kanunun 140’ncı maddesinde yapılan değişiklik ile birlikte vergi incelemelerine 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren mükelleflere yapılacak yazılı bildirim ile başlanacağını bildirdi. 
Kaçar, bir vergi mükellefinin, vergi inceleme sürecindeki haklarını ise şöyle sıraladı; 
“Vergi İnceleme Yetkilisinin Kimliğini Görme Hakkı
İncelemenin Gerekçesini, Konusunu, Dönemini ve Kapsamını Öğrenme Hakkı
Defter ve Belgelerin Kendisinden Yazılı Olarak İstenilmesi Hakkı
Defter ve Belgelerini İbraz Etmek İçin Ek Süre İsteme Hakkı
Resmi Çalışma Saatleri Dışında İnceleme Yapılmamasını İsteme Hakkı
İtiraz ve Mülahazalar ile İbraz Ettikleri Özelgelerin Tutanaklara Geçirilmesini İsteme Hakkı
Taslak Vergi İnceleme Tutanağını Talep Etme Hakkı
İncelemenin Her Safhasında Bilgi Alabilme Hakkı
İnceleme Sırasında Temsilci Bulundurma Hakkı
Vergi İncelemesinin Süresinde Bitirilmemesinin Nedenini Öğrenme Hakkı
Rapor Özeti Talep Etme Hakkı
Rapor Değerlendirme Komisyonlarınca Dinlenme Talep Hakkı
Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Talep Hakkı
Dava Açma Hakkı
Mali Tatile İlişkin Hükümlerden Yararlanma Hakkı
Müracaat ve Şikâyet Hakkı”

 

 

MÜKELLEF HAKLARI SUNUMU 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER