MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Üyelerine MESEM Programı tanıtıldı  14.03.2022 tarihinde yayınlandı

Çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta –çırak ilişkisiyle iş başında eğitim alması hedefiyle zorunlu eğitim kapsamına alınan Mesleki Eğitim Merkezleri (çıraklık eğitim) Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerine tanıtıldı.  


MTSO Üyelerine MESEM Programı tanıtıldı 

MESEM Programının, işveren ve çalışanlara sağladığı avantajlar MTSO’da düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile üyelere tanıtıldı. Program kapsamında Eylül 2021’den itibaren Mesleki Eğitim Merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerden çırak statüsünde bulunanların (9.10.11. sınıflar) asgari ücretin %30’unu, kalfa statüsünde bulunanların (12.sınıflar) asgari ücretin %50’sini ödemekle yükümlü olan işverenin payının tamamını devlet karşılayacak.
Uzun süredir sektörün ihtiyacı olan büyük bir açığı kapatmaya yönelik önemli bir adım atıldığını kaydeden Mersin İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yılmaz Gündoğan, sunumunda şu bilgileri verdi: 
“Sorun meslek lisesinden mezun olan öğrencinin sektörde kullanılan makineleri tanımamasıydı çünkü yalnızca son sınıfta staj vardı. MESEM Programı ile bu sorunların önüne geçilecek yeni bir sistem başladı. Hem işyerine hem öğrencilere hem de ülke ekonomisine büyük faydaları olacağına inanıyoruz. Bu program ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına yani örgün eğitim programı kapsamına alındı. Usta çırak ilişkisi ve ahilik kültürü ile mesleği iş başında öğrenme yeniden canlandı. Mersin’de 13 ilçede 61 eğitim kurumunda MESEM uygulanıyor. Daha önce 6 kurumda uygulanırken şu anda tüm meslek liselerinin içinde başlatıldı ve 184 farklı branşta eğitim almak mümkün. Öğrenci haftada bir gün okula gelip teorik eğitim alıyor, 4 gün işletmede pratik eğitim alıyor. Herhangi bir kayıt dönemi yok. Yılın 12 ayı istediği zaman gelip herhangi bir meslek lisesinde kayıt yaptırabilir. 14 yaş üstü ortaokul mezunu herkes katılabiliyor ve üst yaş sınırı bulunmuyor. Dört yıllık eğitim sonunda ustalık belgesi ile lise diploması veriliyor. Eğer lise, lisans, ön lisans mezunu bir kişi başvurduysa sadece 6 ay bir işyerinde çalışması yeterli. Okula gelmesine gerek kalmıyor. 6 ayın sonunda ustalık belgesi sahibi olabiliyor.
Yine program kapsamında MESEM’de eğitim gören öğrencilerden çırak statüsünde bulunanların (9.10.11. sınıflar) asgari ücretin %30’unu, kalfa statüsünde bulunanların (12.sınıflar) asgari ücretin %50’sini ödemekle yükümlü olan işverenin payının tamamını devlet karşılıyor. Sizler de mevcuttaki çalışanlarınızı bu sisteme yazdırabiliyorsunuz. Üstelik 12 öğrencilik bir grup oluşturmanız ve eğiticinin ek ücretini ödemeniz halinde bu öğrencilerin haftada bir gün okula gelmesine gerek kalmadan eğitmen okula gelip teorik eğitimi verebiliyor. Böylece işleriniz de aksamıyor. KOSGEB destekleriyle ilgili de bir müjde var. Son 12 ayda çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere en az 100 bin TL, kadın istihdamında ise 110 bin liraya kadar destek veriliyor. Geri ödeme süresi ise 24 ay. Amaç 75 bin yeni meslek lisesi mezunu genci istihdama dahil etmek.” 
 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER