MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, kadına yönelik şiddeti önlemek için dil değişimine gidecek 10.12.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kadına yönelik şiddetle mücadeleye destek olup, bu konuda farkındalık oluşturulması adına yeni bir çalışmaya hazırlanıyor. Kuracakları bir çalışma komisyonu ile mesleki anlamda ayrımcılığa neden olabilecek tüm kelimeleri saptayıp MTSO’nun raporlarından, yayınlarından söylemlerinden çıkaracaklarını kaydeden Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, “İlk olarak dilde eşitliği sağlayıp ayrımcı dil kullanımına son vereceğiz” ifadelerini kullandı. 


MTSO, kadına yönelik şiddeti önlemek için dil değişimine gidecek

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, MEÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde, “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü Kısa Film Gösterimi, Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı, Yeni Medya Düzeni ve Şiddet” konulu seminer düzenlendi. Seminere MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı A. Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın eşi Meltem Yılmaz, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın eşi Oya Kızıltan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Gülcan Kış, TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu da katıldı. 
Seminerde MEÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Aslıhan Doğan Topçu, katılımcılara ‘Toplumsal Cinsiyet ve Geleneksel Medya’ konulu sunum gerçekleştirdi. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Ünal ise yeni medya düzeni ve şiddet konusunda bilgi paylaştı. 

“Cinsiyetsiz bir oda olarak Türkiye’ye örnek olacağız”
 Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş şiddetin önlenmesi için önce toplumda kullanılan dilde değişime gidilmesi gerektiğine işaret etti. Ayırımcılığı destekleyen kelimelerin literatürden çıkarılması gerektiğini kaydeden Taş, “İşini adam gibi yap, iş adamı gibi söylemler değiştirilebilir. Kadın doktor, kadın şoför demek yerine yalnızca doktor ya da şoför kelimeleri kullanılabilir. Bu anlamda MTSO olarak kuracağımız bir çalışma komisyonu ile mesleki anlamda ayrımcılığa neden olabilecek tüm literatürü tarayıp farkına varmadan kullandığımız kelimeleri raporlarımızdan, videolarımızdan, yayınlarımızdan kaldıracağız. Bir farkındalık yaratmaya çalışacağız. MTSO, cinsiyetsiz bir Oda olarak Türkiye’ye örnek olacak” dedi. Eşitliğin dilde başlayacağını vurguladığı konuşmasını Taş, “Dilde eşitliği sağlayıp ayrımcı dil kullanımına son ereceğiz. Sevgi de dilde başlar. Bu ülkenin, dünyanın sevmeye ihtiyacı var. Birbirimizi sevip sayarak daha huzurlu bir dünyada yaşayabiliriz” diye tamamladı. 

Harp: “Kadın varsa yarın var”
TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Ayla Harp ise 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Gününün kısa tarihçesi hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasını, “Şiddet kadınların kaderi değil. Şiddetin bahanesi olmaz. Hiçbir canlıya yapılan şiddet kabul edilebilir değil. Bu bir insanlık suçu” diye sürdürdü. Seminerin sloganının, ‘Fark et, anla, önle’ olduğunu hatırlatan Harp, “Biz de fark ediyor ve anlıyoruz. Şiddeti önlemek için ‘buradayız’ diyoruz. Bu mücadelede hep birlikte olmamız dileğiyle kadın varsa yarın var, yarınlarımızı hep birlikte inşa edelim diyoruz” ifadelerini kullandı.

Kızıltan: “Önce erkekleri eğitmemiz gerekiyor”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise sorunun çözümü için önce erkeklerin eğitilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kadınların çalışarak, deneyimleri, bilgi birikimleri, azim ve cesaretleriyle önemli mevkilere geldiğini dile getiren Kızıltan, “Hiçbir kadının başarı için erkeklerden bir beklentisi olmamalı. Bizler sırt sırta, el ele, omuz omuza bu toplum için mücadele etmeliyiz” diye konuştu. 

İzol: “Pozitif ayrımcılığı doğru bulmuyorum”
MTSO Meclis Başkanı A. Hamit İzol ise kadının her alanda erkekten daha üstün meziyetlere sahip olduğuna değindi. Kadının erkeğe göre daha yürekli ve cesaretli, daha dürüst olduğunu kaydeden İzol, “Erkeğin ise tek üstün yanı fiziksel gücüdür” dedi. Pozitif ayrımcılık kavramına karşı olduğunu da kaydeden İzol, cinsiyet ayrımının hiçbir alanda yapılmaması gerektiğini söyledi. 


 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER