MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO 8.ASCAME Ekonomi Liderleriyle 27.11.2014 tarihinde yayınlandı

22 Akdeniz Ülkesi ve 210 Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan katılımcı STK ve kuruluşlarla birlikte üye sayısı 500’ü bulan dev bir ekonomik ağ olan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME)’nin Lojistik Komisyonu Başkanlığını yürüten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Akdeniz havzasının en etkin organizasyonu olan “ASCAME 8. Ekonomi Liderleri Haftası” etkinliklerine ve ASCAME Genel Kuruluna katılmak için Barselona’ya gitti.


2011'de Mersin'de düzenlenen ASCAME Sanayi Yatırımları Zirvesinde MTSO tarafından gündeme getirilen Akdeniz Özel ve Serbest Ekonomi Bölgeleri Ağı önerisi tekrar gündeme geldi ve Mersin’in bu önerisinin hızlı bir şekilde hayata geçmesi için çalışmalara başlandığı belirtildi. ASCAME 8. Akdeniz Liderler Haftası etkinliği yenilenebilir enerjiden dünyanın yükselen bir trendi olan İslami finansa, girişimcilikten serbest bölgelere,turizmden eğitime kadar bir çok konuyu içeren oturumlardan oluşurken, ASCAME’nin Lojistik Komisyonu Başkanlığını yürüten MTSO etkinliğin en önemli oturumlarından birisi olan “Akdeniz Özel ve Serbest Ekonomi Bölgeleri” oturumuna katıldı. MTSO VE ASCAME Lojistik Komisyonu Başkanı olan Şerafettin AŞUT oturumun onur konuğu olarak açılış konuşması yaptı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT’a etkinlik süresince MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz HEKİMOĞLU, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan OLCAR ve MTSO Danışmanları Ezgi Biçer UÇAR ve Ercan AKIN eşlik etti.

Dünya Ticaretinin yüzde 25’i Serbest Bölgelerden Yapılıyor

26-28 Kasım 2014'de Barselona’da düzenlenen “8. Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası” Forumunda Akdeniz Özel ve Serbest Ekonomi Bölgeleri başlığında ayrı bir oturum düzenlendi. Oturumun açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu ve ASCAME Lojistik Komisyonu Başkanı Sayın Şerafettin AŞUT yaptı. Başkan AŞUT konuşmasında Akdeniz’in tek bir aile olduğunu ve zorlaşan ve her geçen gün artan küresel rekabete Akdeniz Ülkelerinin rakip değil ortak olmalarını ve dayanışma içinde çalışmalarının gerektiğini söyledi. Başkan AŞUT konuşmasında, “Ekonomik anlamda ne kadar büyük olursanız olun, tek başınıza hiçbir şey yapamazsınız. Yeni ekonomik sistem tam bir iş birliği gerektiriyor. Ancak, adil, eşitlikçi ve herkesin kazandığı bir sistemi kurmak için etkili örgütlere ihtiyacımız var. İşte, ASCAME bu birlikteliğin somutlaşmış halidir. Bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz ASCAME, Akdeniz’de kurduğu bu muhteşem köprü ile bu birlikteliği kurmayı başaran önemli bir oluşumdur. Yine, FEMOZA bunun başarılı bir örneğidir. Ancak, örgütlerin birbirleri ile etkili bir dayanışma ve iş birliği göstermesi için daha spesifik ağlara ihtiyacımız var. Daha önce önerdiğimiz gibi, ASCAME ve FEMOZA’nın öncülüğünde kurulacak bir Akdeniz Serbest ve Özel Ekonomi Bölgeler Ağı; Akdeniz’in refahını arttıracak dayanışma projelerinden birisi olabilir. Dünya ticareti içerisinde, serbest ve özel ekonomi bölgelerinden yapılan ticaretin hacmi her yıl artmaktadır. Bugün dünya genelinde 130’dan fazla ülkede toplam 1200’den fazla Serbest Bölge vardır. Dünya ticaretinin yüzde 25’i serbest bölgelerden yapılmaktadır dersem, işin önemi daha da ortaya çıkacaktır” dedi.

MTSO Başkanı Şerafettin AŞUT, küçük olsun benim olsun döneminin bittiğini ve Akdeniz ülkelerinin ekonomiyi büyüterek paylaşmaları gerektiğini söyledi. Akdeniz Serbest ve Özel Ekonomi Bölgeleri Ağı’nın ekonomiyi büyütecek bir iş birliği olduğunu vurgulayan AŞUT, “Böylesi Ağlar ve iş birliği bize neler kazandırır derseniz? Bilgi paylaşımı, sanayi politikalarının paylaşımı ve uyumu, teknoloji ve beceri transferleri, pazar ve finans erişimi, bölgesel entegrasyon, teknik destek, güçlü bir mevzuat ve iş ortaklığı… Tüm bunlar yatırımcılara uygun ortam hazırlar; Entegrasyon sonunda bir standart oluşur; Oluşan standart kaliteyi ve iş hacmini arttırır” ifadelerinde bulundu.

Gerçekçi olmalıyız; Avrupa Birliği hala ekonomik sorunları aşamadı…

Başkan AŞUT, ASCAME Akdeniz Serbest ve Özel Ekonomi Bölgeleri Ağı toplantısında şu ifadelere yer verdi;“Avrupa Birliği ülkeleri hala ekonomik sorunlarını aşamadı. Özellikle Akdeniz’de kıyısı bulunan AB ülkelerinde sıkıntılar biraz daha fazla görünüyor. Kuzey Afrika hala siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarı oluşturmaya çaba gösteriyor. Doğu Akdeniz havzası ise benzer sorunları yaşıyor. Herkes tek başına hareket ederse bu bölgede hiç kimse güven içinde olamaz. Biz bir aileyiz. Aile içinde biri zenginken biri fakir kalamaz. Biri sorunlarla boğuşurken diğeri mutlu olamaz. Ve komşudaki yangın mutlaka size de sıçrar. Bekleme lüksümüz yok. Bu işbirliğini her alanda arttırmak zorundayız. İşte, ASCAME bu aileyi bir arada tutuyor. Bir parçası olmaktan gerçekten gurur duyuyoruz. Akdeniz Serbest ve Özel Ekonomi Bölgeleri Ağının, ekonomik anlamda somut katkıya dönüşecek bir yapılanma olacağına inanıyoruz. Oluşacak bir Akdeniz Serbest Bölgeler Ağı; Rekabetçi değil, tamamlayıcı olmalıdır. Bu ağ serbest bölgeler anlamında mutlaka bir veri tabanı oluşturmalıdır. Bu ağ eğitim projelerini desteklemelidir. Bu ağ Akdeniz’de bir yatırım ve teşvik promosyonunun alt yapısını oluşturmalıdır. Bu ağ mutlaka sosyal bir ağ oluşturmalıdır. Evet, tüm bunlar hepimizin bildiği şeylerdir. O halde gereken tek şey bir adım atmaktır. Her konuda tarihi boyunca öncü olan Akdeniz; Akdeniz’de, Serbest ve Özel Ekonomi Bölgelerinin entegrasyonunu ve iş birliğini sağlayacak olan bu önemli ağın oluşumunda geç kalmamalıdır. Biz Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak; ASCAME’nin hem Sanayi hem de Lojistik Komisyonu Başkanlığını yürütmüş bir Oda olarak; Bu oluşumların gücünü çok iyi biliyoruz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Akdeniz’in daha zengin, daha huzurlu, daha mutlu ve daha gelişmiş olmasını sağlayacak her girişime gönülden destek verdiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Akdeniz Ekonomik Liderler Haftası kapsamında böylesi önemli bir oturumun Serbest Bölgelere adanması ve ayrılmasından dolayı organizasyonun tüm paydaşlarına bir kez daha teşekkür ediyorum.

TORRENTS: “ Mersin, Serbest Bölge işletmesinde rol model olmalı”

Merkezi İsviçre’de bulunan Dünya Serbest Bölgeler Federasyonu-FEMOZA Başkanı Joan TORRENTS konuşmasında bundan 3 yıl önce ASCAME’nin Sanayi Komisyonu Başkanlığını yürüten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Akdeniz’in ilk sanayi zirvesini düzenlediğini ve bu anlamda çok etkin bir Oda olduğunu vurguladı. Konuşmasında MTSO’nun bir süredir ASCAME Lojistik Komisyonunda da aynı etkinliği gösterdiğini ve önemli projeler ve önerilerle Akdeniz’in ekonomik entegrasyonuna olağan üstü katkı koyduğunu söyledi. Başkan Joan TORRENTS Mersin Serbest Bölgesi’nin dünyadaki en iyi işleyen bölgelerden biri olduğunu ve Mersin’in bu anlamda bir rol model olduğunu ifade etti. ASCAME ve FEMOZA arasındaki iş birliği anlaşmasının imzalanmasında MTSO’nun çok büyük bir etkisi ve katkısı olduğunu ifade eden Başkan TORRENTS, vizyonel ve yol gösteren konuşmasından dolayı Başkan AŞUT’a teşekkür etti.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER