MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin,  Turunçgil Kongresi’ne hazır 25.10.2022 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla düzenlenen 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. 6-11 Kasım günleri arasında Mersin’de gerçekleşecek kongrenin detayları hakkında bilgi verilen toplantı sonunda Vali Pehlivan’a günün anısına bastırılan hatıra pulu takdim edildi. 


Mersin,  Turunçgil Kongresi’ne hazır

Mersin, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Turunçgil Kongresi hazırlıklarını tamamladı. Düzenlenen toplantı ile organizasyonun son durumu basın mensuplarıyla paylaşıldı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz, Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Temsilcisi Mehmet Karagöz ve Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD) Başkanı Coşkun Doğmuş, çalışmalar hakkında bilgi verip merak edilen soruları yanıtladı. 
6-11 Kasım 2022 günleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek kongre, açılış kokteyli ile başlayacak. Ardından genetikten biyoteknolojiye, ıslah çeşitlerinden anaçlar konusundaki son gelişmelere kadar birçok konuda son gelişmeler aktarılacak. Kültürel uygulamalar, stres koşulları, hasat, hasat sonrası işlemler, depolama ve pazara sunma, virüsler, fungal hastalıklar ve mücadele, zararlılar ve kontrolü, sulama, bitki besleme, turunçgil ticareti ve dünya pazarlama trendleri de ele alınacak ana başlıklar arasında yer alacak. Ardından özel sektör temsilcileri ve üreticilerin katılımıyla yeni turunçgil çeşitlerinin geliştirilmesi, ekonomik olarak zararlı kontrolü, hastalıklar, kalıntısız turunçgil yetiştirilmesi ve pazara sunulması, ıslah, genetik çalışmaları, küresel ısınmanın turuçgile etkileri ve gastronomi başlıklarında workshoplar düzenlenip sunumlar yapılacak. 
Kongre çerçevesinde Mersin ve Adana’da saha ziyaretleri ve paketleme tesisleri de ziyaret edilerek bir taraftan Mersin tarımı uluslararası heyetlere daha yakından tanıtılırken diğer taraftan kentin turistik yerlerinin görülüp tanınmasına fırsat sunulacak. 
Mersin’in ardından 2024 yılında Kore’nin Jeju City kentinde düzenlenecek kongrenin 2028 yılında hangi ülkede organize edileceği ise yine Mersin’de belirlenecek. 
Kongrenin ardından başlayacak Mersin Narenciye Festivali ile organizasyonun halkın da katılımıyla coşkuyla tamamlanması hedefleniyor. 
Basın toplantısında söz alan Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken Vali Pehlivan, “Turunçgilde tarladan sofraya kadar uzanan sürece böylesi kongrelerin önemli katkılar sunacağına inanıyorum” dedi. Bilim kurulu üyeleri ise teknik detayları aktardı.

Kızıltan: “Sektör için faydalı sonuçlar çıkacağına inanıyorum”
Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise tarımın kent ekonomisi için önemine dikkat çekerek odanın tarımın gelişimi adına yürüttüğü çalışmaları özetledi. Düzenlenecek kongre ile turunçgil sektörüne yönelik önemli sonuçlar ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Kızıltan, “Kentimizdeki turunçgil üretimi ağırlıklı olarak sofralık. Bu kongrede umuyorum ki katmadeğer sağlayacak, turunçgilin farklı konularda değerlendirilebileceği sonuçlar da çıkacaktır. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER