MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, savunma sanayindeki gücünü artırmaya hazırlanıyor 24.12.2021 tarihinde yayınlandı

Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi SAHA İstanbul Yönetimi Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) savunma sanayine çalışan ve çalışma potansiyeline sahip firmalarla buluştu. Anadolu’da faaliyet gösteren yetenekli firmaların savunma sanayine kazandırılması adına Mersin’e geldiklerini bildiren Heyet, ardından çalışmaları hakkında bilgi paylaştı. 


Mersin, savunma sanayindeki gücünü artırmaya hazırlanıyor

Aldıkları davet üzerine Mersin’e gelen SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş ve SAHA İstanbul Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Sürmen önce Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ni (MTOSB) ardından Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret edip Mersinli sanayicilerle bir araya geldi. MTOSB’de Model Fabrika, MTSO’da ise Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’ni (Atölye1886) gezerek bilgi alan SAHA İstanbul Heyet’i ardından sanayicilerle bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Darıcı’nın evsahipliğinde MTSO Hizmet Binası’nda gerçekleşen sanayici buluşmasının açılışında konuşan Başkan Kızıltan, Mersin’de her türü sanayiyi geliştirecek altyapı bulunduğunu dile getirdi. Kentin dört üniversite ve teknoparka sahip olduğunu kaydeden Kızıltan, Mersin’de faaliyet gösteren firmaların envanterini çıkarıp önümüzdeki süreçte savunma sanayi kümesi ile paylaşacaklarını bildirdi. Savunma sanayinin farklı bir özelliğe sahip olduğuna da işaret eden Kızıltan, birçok sektörü de tetikleyip teknoloji üretmenin yolunu açması adına da önem taşıdığını söyledi. 
22 üniversitenin kümede yer aldığını bildiren İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise üye firmaların üniversitelerin laboratuarlarından yararlandığını, her türlü ar-ge ve ur-ge projelerine destek verdiklerini söyledi. 

Keleş: “Tüm gücümüzü birleştirip ortaklık kültürü oluşturuyoruz”
Kümenin yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgi veren SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, Kuzey Marmara’yı hedefleyerek kurulmalarına rağmen şu anda 32 değişik şehirde 51 değişik sektörde 700’e yakın firmayı savunma sanayine iş yapan ya da yapma potansiyeli bulunan firmaya ulaştıklarını ve bünyelerinde 22 üniversite bulunduğunu söyledi. Üye firmaların yüzde 83’ünün KOBİ’lerden oluştuğunu dile getiren Keleş, ardından kümenin çalışma modellerini anlattı. Temel ilgi alanlarını ise Keleş, “Kara, deniz ve hava kuvvetlerinin silah ve sistemleri, insansız kara, deniz ve hava sistemleri, sivil havacılık, uydular, yer kontrol ve fırlatma sistemleri” olarak açıkladı. 
Ülkenin savunma ve havacılık alanında dışa bağımlılığını ortadan kaldırma hedefiyle hareket ettiklerini bildiren Keleş, “Uluslararası sorunları ve içerideki sorunları özgün milli savunma sistemleriyle donatılmış ordu ile mevcut coğrafyada ülkenin haklarını korumaya çalışıyoruz” dedi. Ticari bir amaç gütmediklerini yalnızca organizasyon yapan bir çatı kuruluş olduklarını dile getiren Keleş, kümeye üye olabilme kriterini ise, “Sadece yerli ve milli üretici olma şartı arıyoruz. Hizmet sektörü üyemiz olamıyor” diye açıkladı. Basın güçleri bulunduğunu, arkalarında sanayinin gücü olduğunu, 51 değişik sektörden kombinasyon yapabildiklerini, hükümete ve bürokrasiye ulaşım güçleri olduğunu belirten Keleş, “Bu gücü ürüne dönüştürüp bir takım yeteneklere dönüştürüp ihracat boyutuna taşıyoruz” ifadelerini kullandı. 
Küme olarak ortak çalışma kültürü sunduklarını da kaydeden Keleş, “Üye firmaların kendi alanlarındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sunuyoruz. Birlikte büyüme kültürünü yerleştirmek, sinerji oluşturmak, üye firmalarımızın bürokrasi ve ana yüklenici firmalar ile iletişim ihtiyaçlarına çözüm üretmek, üye firmalarımızın yurt içi ve yurt dışında pazar geliştirme faaliyetlerine katkı sunmak, B2B’ler düzenlemek görevlerimiz arasında” dedi. 
Keleş ardından firmalara savunma sanayi ve havacılık sektörünce istenen standartları yakalamaları ya da sürdürülebilirliklerini sağlamaları için eğitim verdikleri SAHA Akademi, yeni pazarlara açılmalarını sağlayan SAHA EXPO (Savunma Havacılık Uzay ve Sanayi Fuarı) hakkında bilgi verip üzerinde çalıştıkları ve ihracata destek olması amaçlanan SAHA EXİM çalışmalarını anlattı. SAHA EXPO ile farklı bir alan yakaladıklarını, KOBİ’lere yönelik bir fuar olması nedeniyle Türkiye ve dünyada tek olduklarını kaydeden Keleş, bu alanda bir dünya markası oluşturmak istediklerini ve yabancı firmaları da fuara çekerek 2022’de uluslar arası alanda olduklarını tescilleyeceklerini söyledi.
Ardından katılımcı firmalar kendilerini tanıtıp çalıştıkları sektörler hakkında bilgi vererek merak ettikleri soruları yöneltti. Toplantı toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER