MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, Doğu Akdeniz Havzası’nın ana liman bölgesidir 03.11.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclisi’nin Ana Konteyner Limanı’nın tekrar yatırım programına alınması ve yapım yeri olarak da daha önce resmi olarak belirtilen Mersin yazılması konusunu oybirliği ile kabul ettiğini bildirdi. Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de yapılması gerekliliğini nedenleriyle açıklayan Kızıltan, “Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımının geciktirilmesi ülkenin zenginliğinin ötelenmesidir” dedi. 


Mersin, Doğu Akdeniz Havzası’nın ana liman bölgesidir

Başkan Kızıltan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle: 
Mersin Ana Konteyner Limanı; Ulaştırma Bakanlığı, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yapımı ve işletilmesi planlanan bir projedir. Yapım yeri Mersin olarak planlanan, yetkililer tarafından ilan edilen Mersin Ana Konteyner Limanı’nın Kalkınma Planında Mersin yerine “Akdeniz’de yapılması planlanan” gibi net olmayan bir ifade ile anılması Mersin iş dünyasını ve Mersin halkını rahatsız etmiştir. Mersin Ticaret ve Sanayi Oda’mızın 27 Ekim’de gerçekleştirdiği MTSO Meclis Toplantısı’nda kentin tüm sektörlerini temsil eden Meclis Üyelerimiz bu konuda rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirdiler ve oy birliği ile alınan bir kararla bu yatırımın tekrar yatırım programına alınmasını, daha net bir ifade ile yapım yerinin Mersin olarak yazılmasını istediler. Bu konuda MTSO yetkililerle olarak sürekli temas halindeyiz. Ancak, bu sadece MTSO’nun çabasıyla olmaz. Tüm STK’ların, tüm kent dinamiklerinin, milletvekillerimizin, yerel yönetimlerin bu konuda ortak bir çaba göstermesi gerekir. 
Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi; Mersin İli, Merkez İlçesi, Liman Mevkiinde mevcut ve işletilmekte olan Mersin Limanı’nın doğusunda yer alacak olan ve mevcut özelleştirilmiş Mersin Limanı’ndan bağımsız bir projedir. Ancak, Mersin limanı son yıllarda hızla artan liman trafiğine ve büyük ebatlı gemilerin kullanım ihtiyacına cevap verememektedir.  Mevcut teknolojik gelişmeler ışığında normal sayılabilecek büyüklükteki gemilerin dahi limana girişleri, liman içi kanalların dar olması ve kanallarda zaman zaman sığ alanların bulunmasından dolayı tehlike arz etmekte ve kılavuz kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır.  Bu nedenle; Doğu Akdeniz’de ana liman bölgesi olması planlanan ilimizde, yeni ve büyük çaplı bir liman yapılması ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaca yönelik bu planlar yapılmıştır, kararlar alınmıştır, sözler verilmiştir.  Ancak, ne yazık ki uzun süredir bu konuda bir adım atılmamıştır. Mersin, Doğu Akdeniz’in en etkin limanı konumundadır ve ülkemizin Akdeniz’deki rekabeti ve üstünlüğü için hayati bir noktadır. Lojistik ve dış ticareti ülkenin stratejik sektörü kabul eden bir Türkiye için bu yatırım vazgeçilmezdir, elzemdir. Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımının geciktirilmesi ülkenin zenginliğinin ötelenmesidir. 
MTSO olarak Meclisimizin bu kararlı tutumunun takipçisi olacağız.”
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER