MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Küçük ve mikro işletmelere KOSGEB desteği  08.05.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin KOSGEB Müdürü Danyal Peker, MTSO Üyeleri’ni ‘KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nın detayları hakkında bilgilendirdi. Peker programdan imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro veya küçük işletmeler ile bilgisayar programlama ve bilimsel ar-ge sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli yenilikçi genç işletmelerin yararlanabileceğini bildirdi.  


Küçük ve mikro işletmelere KOSGEB desteği 

KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde çevirimiçi olarak, ‘KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, pandemi ile birlikte tüm sektörlerin sıkıntılı bir süreç geçirdiğini belirtip, “Bu süreçte zarar görmeyen yok ama en büyük zararı mikro ve küçük işletmeler görüyor” dedi. Yaşanan sıkıntıları Oda ve Borsaların TOBB kanalıyla hükümete sürekli bildirdiğini dile getiren Kızıltan, “Sonuç olarak bir kaynak oluştu. Belki bu destek tam olarak işletmelere yetmeyecek ama en azından birkaç ay nefes aldıracaktır” ifadelerini kullandı. Mikro ve küçük işletmelerin finansmana erişimde yaşadığı zorluklara dikkat çeken Kızıltan, “Maalesef bankalar hali vakti yerinde olan müşteriler tercih ediyor. Aslında bankaların misyonu bu değil. Zorda olup biraz destekle üretimini artıracak, kendisini geliştirebilecek firmalar desteklenmeli ama bu yapılmıyor. Bu nedenle KOSGEB desteği önemli” diye konuştu. 

Peker: “Hedef firmaları ve istihdamı korumak”
Covid-19 salgınından etkilenen mikro ve küçük ölçekli işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri, istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede muhafaza etmelerini sağlayabilmeleri adına bu desteğin çıktığını kaydeden KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker şu bilgileri verdi:
“300 milyon dolar Dünya Bankası ve 300 milyon dolar ise JICA tarafından finansman kaynağı sağlanan projede dış kaynak Hazine garantörlüğünde olup KOSGEB tarafından temin edilmiştir. Projenin tamamlanma tarihi 31 Aralık 2021 olup işletmelere destek ödeme dönemi 2021 Haziran’da başlayarak 3 ay (Mart, Nisan, Mayıs) karşılığında 3 taksit halinde olacaktır. Teminatsız ve faizsiz geri ödemeli bu destek istihdamın 2020 Mart ayı seviyesinde muhafazası şartına dayalıdır. Geri ödeme, ödemeye esas son aydan (2021 Mayıs) itibaren 36 ay ödemesiz, bu dönemi takip eden dörder aylık dönemler halinde 6 taksit (Yaklaşık 5 yıl vade) şeklinde olacaktır. Bileşen 1 ve Bileşen 2 olarak proje ikiye ayrılmaktadır. İmalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmeleri kapsayan Bileşen 1’de istihdamlarını koruması şartına dayalı olarak işletmelere geri ödemeli sağlanacak destek bütçesi 518 milyon dolar. İmalat+bilgisayar programlama+bilimsel ar-ge sektörlerini kapsayan Bileşen 2’de faaliyet gösteren işletmelerde ise, 2017 ve sonrasında kurulan mikro ve küçük ölçekli yenilikçi genç işletmelere istihdamın korunması şartına dayalı geri ödemeli sağlanacak destek bütçesi ise 80 milyon dolar. Bununla birlikte yasal limitlerin üzerinde tutarda vadesi geçmiş ve tecil/taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlar, kamu bankaları tarafından covid-19 kapsamında ilan edilen işe devam kredisinden Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yararlanan işletmeler, KOSGEB girişimci kredi faiz desteğinden yararlanan işletmeler başvuru yapamayacak. Bileşen 1 ve Bileşen 2’den yalnızca birine başvurulabileceği gibi programdan da yanlıca bir kez yararlanılabilecek. Mikro işletmeler için destek üst limiti her ay 10 bin TL’den ay sonunda 30 bin TL olup, küçük işletmeler için destek üst limiti aylık 25 bin TL’den 3 ay sonunda toplam 75 bin TL olabilecek.”


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER