MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kooperatiflerin sürdürülebilirliği masaya yatırıldı 04.06.2022 tarihinde yayınlandı

TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu girişimleriyle, kooperatiflerin gelişimine katkı sunmak, eksiklerini, ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak sürdürülebilir işbirlikleri geliştirilmesine katkı sunmak adına ‘Mersin Kadın Kooperatifleri Buluşması’ gerçekleştirildi. 


Kooperatiflerin sürdürülebilirliği masaya yatırıldı

TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafındandüzenlenen Mersin Kadın Kooperatifleri Buluşması’nda kooperatiflerin sorunları ve çözüm yolları ele alındı. Moderatörlüğünü TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp ile MTSO Meclis Üyesi Ahmet Akın’ın gerçekleştirdiği etkinlikte Mersin Barosu’ndan Av. Tevfik İçel, kadın kooperatiflerini hukuksal yönden değerlendirilirken Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, yaşanan ekonomik sıkıntıları ele aldı. Toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Ticaret İl Müdürü Akif Yıldız, Tarım İl Müdürü Arif Abalı, Kadın Kooperatif Başkanları ve üyeleri katıldı. Katılımcılar özellikle kooperatiflerin sürdürülebilir olması adına neler yapılması gerektiği üzerinde durdu.  

Kızıltan: “Kooperatifçilik romantik bir söylem olmaktan çıkarılmalı”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan sözlerine, “Farklıyız, eşit değiliz, ama eşdeğeriz. İşte bu eşdeğerlik anlaşılırsa kadınlarımız çok daha iyi yerlere gelir” diyerek başladı. Gerek kooperatifçilik gerekse kadın kelimelerinin Türkiye’de artık romantik söylemlerin dışına çıkması gerektiğini vurgulayan Kızıltan, birlikte çalışabilmenin, ekip çalışmasının yerleştirilmesi, kurulacak profesyonel yapılarla kooperatiflerin yaşatılmasının yöntemlerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. 

Abalı: “Sürdürülebilirlik için mevzuatlar güncellenmeli”
Gönüllü birlikteliklerin kooperatiflere göre hedefine daha çok ulaşıp, başarı hikayesi yazabildiğineişaret eden Tarım İl Müdürü Arif Abalı ise bu oluşumların sürdürülebilir olması için daha çok denetlenmesi, eskimiş olan mevzuatın ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmesi gerektiğini söyledi. Farklı birlik ve kooperatif kanunlarının tek çatı altında toplanması gerektiğini kaydeden Abalı, “Kooperatifler maddi yönden sıkıntılı oluyor. Tarım Bakanlığı’nın, TKDK’nın desteklerinden yararlanmak istediklerinde eş finansman bulamıyor. Bunu sağlamak için kamu kurumlarından, belediyelerden yardım alırsa destekten yararlanamıyor. Böyle bir handikap var. Sürdürülebilirlik için mevzuat güncellemesi gerekli” diye konuştu. 

Akın: “Rekabet yerine dayanışma öne çıkmalı”
MTSO Meclis Üyesi ve Toplantı Moderatörü Ahmet Akın kooperatifçiliğin gelişmesinin insanların sadece kazanmak için değil, ortaklaşa para kazanması anlamına geldiğini söyledi. Genel olarak insanların rekabetle para kazandığı anlayışının yerine dayanışmayla para kazanabileceği, ekonomiyi güçlendirebileceği bir anlayış geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Akın, bunu sağlamanın yolunun da kooperatifler olduğunu söyledi. Bu nedenle sürdürülebilir olmaları gerektiğine değinen Akın, sürdürülebilirlik için de doğru fizibilite yapılıp doğru hedefler belirlenmesinin önemini vurguladı.

Harp çözüm önerilerini sıraladı
Kadın Kooperatiflerinin sorunları ve çözümleri için birarada olduklarını belirten TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, Kurul olarak belirledikleri sorunlar ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı: 
“Kadın kooperatifleri için hibe yerine KDV, vergi indirimi uygulanabilir. TOBB’a bağlı kadın kooperatifleri için yetkili komisyon oluşturulup kooperatiflerle bürokrasi arasındaki iletişimartırılabilir. Harç ve genel kurul giderleri azaltılabilir. Kooperatif açılma ve kapanma koşulları yeniden gözden geçirilebilir. Ne üretilmesi gerektiği konusunda kooperatiflere rehberlik yapılabilir. Kooperatifler katmadeğerli ürün gruplarına yönlendirilebilir. Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketlerde kadın kooperatiflerine özel yer açılıp sıcak satış yapmaları sağlanabilir.  Büyük kadın kuruluşlarına bu kadın kooperatiflerinden alım yapmaları için iyi niyet mektupları gönderilebilir.”
Mersin Kadın Girişimciler Kurulu olarak üyeleriyle birlikte çalıştaylar düzenleyerek destek verebileceklerini belirten Harp, belirlenen çözüm yöntemlerinin ise Bakanlığa iletildiğini sözlerine ekledi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER