MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Konutta enerji tasarrufu ile yıllık 5 ile 7 milyar dolarlık tasarruf mümkün  09.06.2022 tarihinde yayınlandı

Türkiye’de konutlarda kullanılan enerji miktarının sanayide kullanılandan daha fazla olduğu belirtilen “Enerji Verimliliği ve Gelecek” konulu toplantıda konutlardaki enerji verimsizliliğinin ise yüzde 85’lere dayandığı ifade edildi. Bu kaybın önüne geçilmesi halinde yıllık 5 ile 7 milyar dolar arası enerji tasarrufu elde edilebileceği vurgulandı.


Konutta enerji tasarrufu ile yıllık 5 ile 7 milyar dolarlık tasarruf mümkün 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Dünya Gazetesi ile Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) işbirliğinde, Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri sponsorluğunda 22’incisi Mersin’de düzenlenen Anadolu Buluşmaları toplantısına katıldı. ‘Enerji Verimliliği ve Gelecek’ konu toplantıda Başkan Kızıltan’a MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kürek ve Nedim İkanç ile Meclis Üyeleri eşlik etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu başkanları ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda enerji verimliliğinin artırılması adına neler yapılabileceği konuşuldu. Konutlardaki enerji kaybının sanayi kuruluşlarına oranla daha yüksek olduğu vurgulanan toplantıda, konutlardaki enerji kaybının önüne geçilmesi, enerjinin verimli kullanılması halinde Türkiye’nin her yıl 5 ile 7 milyar dolar arası enerji tasarrufu sağlayabileceği ifade edildi. 

Kızıltan: “Enerjini boşa harcama”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan sözlerine, “Enerjini boşa harcama” diyerek başladı. Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını bu enerjinin yüzde 80’inin ise ısınma ve soğutma amaçlı tüketildiğini kaydeden Kızıltan şu tavsiyelerde bulundu: 
“Kullandığımız cihazları enerji verimliliği yüksek olanlardan tercih etmeliyiz. Sanayi kuruluşlarında eskiyen verimi düşük cihazları yenilemeliyiz. Ülke genelinde enerji tasarrufu farkındalığını artırmalıyız. Enerji tasarrufu konusunda mutlaka gerçekçi bir planlama yaparak yürürlüğe almalıyız. Kreşten başlayarak çocuklara tüm okul yaşamları boyunca tasarrufun önemini anlatmalıyız. Belediyeler önemli adımlar atabilir. Mühendisler, mimarlar bölgelere, iklim ve coğrafi koşullara göre enerji tasarrufu gözeterek hesaplamalar yapabilir. Tüm bunlar sağlanırsa enerjimizi verimli kullanma noktasında ciddi adımlar atılabilir.”
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit belediye olarak bu konuda yürüttükleri çalışmalar hakkında ilgi verirken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Enerji tüm ülkeyi ilgilendiren önemli bir konu. Enerji demek para demek, çevre demek. Enerjiyi bilinçsiz kullanırsak hem paramızı kaybediyoruz hem çevremizi kirletiyoruz” dedi. Sorunun çözümü için iki şekilde tedbir alınabileceğini kaydeden Seçer, ilkinin yasalarla ikincisinin de toplumun bilinçlendirilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Seçer, yürüttükleri çevre dostu planlar hakkında bilgi paylaştı.

Korkmaz: “Verimlilik önce konutta sağlanmalı”
Açılış konuşmaları sonrası VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ile Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, iklim değişikliği ve enerji verimliliği, enerji tasarrufu konusunda neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. 
VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, enerji verimliliğinin artırılması adına Türkiye ve dünyada neler yapıldığını anlattı. Konutların göz ardı edilmesi halinde enerji tasarrufu konusundaki hedeflere ulaşılmasının mümkün olmayacağını vurgulayan Korkmaz, AB’nin 2050’deki nötr karbon hedefine ulaşma çalışmalarını hatırlattı. AB’nin önce hedef koyup ardından kaynak ayırıp sonra planlı çalıştığını kaydeden Korkmaz, “Hedefe ulaşmak için ayrılan 1 trilyon Euro’luk bütçenin 35 milyonu yalıtım çalışmalarıyla konutların verimliliğini artırmaya ayrıldı” dedi. Türkiye’de de farkındalığın arttığını Cumhurbaşkanının açıkladığı son destek paketi ile gördüklerini kaydeden Korkmaz, konutlarda ısı yalıtımını sağlayacak bu paketin başlangıç için sevindirici olduğunu söyledi. Yatırım maliyetinin yüksek görülmemesi gerektiğine değinen Korkmaz, fatura ödeniyor gibi düşünülmesi halinde yatırımın kendisini 3-5 yıl içinde amorti edeceğini söyledi. Bundan sonrasında binaların verimliliğine göre değerlendirilmesinin önemine de değinen Korkmaz, konut vergilerinde enerji verimliliği yüksek binaları ayrıştıracak şekilde düzenleme yapılabileceğini söyledi. 

Munyar: “İlk etapta hibe verilmeli”
Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları konusunda önemli yol alındığını kaydeden Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar ise şöyle konuştu: 
“Enerji konusunu yıllardır söyleye söyleye bir farkındalık oluşturduğumuza inanıyorum. Bunu Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı son destek paketinde görebiliyoruz. Yalıtım için daire başına 0,99 faizle 60 ay vadeli 50 bin liraya kadar kredi kullandırılacak. Bu, başlangıç için iyi bir adım ancak cazibenin artırılması için kredi yerine Avrupa’da olduğu gibi 5-10 bin liralık hibeler verilse daha fazla yol alabilirdik. Aksi halde yatırım maliyetinin yüksek olması nedeniyle geçiş aşamasında direnmeler artacaktır. Konutların tamamı yalıtımlı hale gelse ciddi tasarruf sağlanabilir.” 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER