MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

KOBİ’lerin AB ihracatında yaşadığı sorunlar tartışıldı 30.07.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin’de faaliyet gösteren KOBİ’lerin AB ülkelerine ihracatı sırasında yaşadığı sorunlar ve çözüm yollarının ele alındığı çalıştay düzenlendi.


KOBİ’lerin AB ihracatında yaşadığı sorunlar tartışıldı

Türkiye - AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesi kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde, “AB Ülkelerine İhracatta, Mersin Bölgesinde Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Yolları ” konulu çalıştay düzenlendi. İnternet üzerinden online gerçekleşen çalıştayın konuşmacıları TEBD Proje Koordinatörü Burcu Atılgan, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu ve Akademisyen Yazar Mutlu Yılmaz oldu. 
TEBD Proje Koordinatörü Burcu Atılgan’ın proje sunumuyla başlayan çalıştayda katılımcılara projenin detayları ve geçmiş faaliyetler anlatıldı. Ardından Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, özellikle Almanya özelinde olmak üzere Türkiye ve AB arasındaki ticaret hakkında genel bilgiler verdi. Ardından Covid – 19 pandemi sürecinin Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki ticaret üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilere değinen Özoğlu, gıda ihracatı çok etkilenmese de sanayi ihracatının ciddi ölçüde azaldığına dikkat çekti. AB'nin Çin'den gelen ürünlere çok bağımlı olması nedeniyle COVID 19 Pandemi döneminde sanayi üretimi ticaretinin durduğu bir noktaya geldiğini kaydeden Özoğlu, başta AB olmak üzere tüm dünyanın, üretimi tek bir yerde toplamanın ne kadar yanlış olduğunu fark ettiğini söyledi. Bu noktadan hareketle Türkiye'nin ihracata yönelik bir fırsat bulunduğuna dikkat çeken Özoğlu, “Türkiye, coğrafi konum avantajı nedeniyle AB için bir ithalat noktası olabilir” değerlendirmesini yaptı. Konuşmasının sonunda Türk KOBİ'lerinin özellikle Bulgaristan olmak üzere AB ülkelerindeki özel uygulamalarda yaşadığı sorunlara da değinen Özoğlu, bunun yanı sıra, Avrupa'daki birçok şirketin Türkiye'nin ticaret için talep ettiği aşırı ve farklı bürokrasi nedeniyle Türk KOBİ'leriyle iş yapmayı iptal ettiğine tanık olduğunu ifade etti. 

“İhracatta stratejiler ülkeye göre değiştirilmeli”
Akademisyen Yazar Mutlu Yılmaz ise konuşmasına Gümrük Birliği hakkında bilgi vererek başladı. Türkiye'nin ihracatı açısından Gümrük Birliği’nin dezavantajlarını anlatan Yılmaz, AB'nin diğer ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarından ve Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamındaki dezavantajından bahsetti. Ardından, Brexit ve Brexit’in Türkiye'nin ihracatı üzerindeki olası etkileri konusundaki görüşlerini paylaşan Yılmaz, konuşmasını Türk KOBİ’lerinin AB ile ticaretinde yaşadığı sorunlara değinerek sürdürdü. Özellikle vize başvurularının onaylanmasının gecikmesi, izinsiz giriş ücretlerinde yaşanan adaletsizlikler, giriş kontenjan uygulamalarının Türkiye ile AB arasındaki ticaret üzerindeki olumsuz etkileri konularına değinen Yılmaz, Türk KOBİ'lerinin yetersiz insan kaynağı, teknik yetersizlik, finansal riskler ve markalaşamama nedeniyle yaşadığı sorunlara da işaret etti. Yaşanan sorunların siyasi bir kapsamı bulunduğunu da belirten Yılmaz, “AB homojen olmayan bir yapıya sahip. Her ülke birbirinden farklı. Bu nedenle KOBİ’lerimizin insan kaynaklarının onlarla ticaret yaparken stratejilerini ülkeye özgü faktörleri göz önünde bulundurarak geliştirmesi önemli” değerlendirmesini yaptı. 
Çalıştay, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER