MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan: “Bölgesel Stratejik Kalkınma Planına ihtiyaç var” 11.07.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, her fırsatta Çukurova’nın Marmara’ya alternatif bir ekonomik bölge olması için artık konunun taraflarının bir araya gelerek Bölgesel Stratejik Kalkınma Planı hazırlaması gerektiğini ifade ederek, “Bunu başarırsak Çukurova’yı önemli bir üretim ve ticaret üssü haline getirebiliriz” dedi. 


Kızıltan: “Bölgesel Stratejik Kalkınma Planına ihtiyaç var”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nca düzenlenen, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı A. Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Fuad Budur, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ile Yönetim Kurulu Üyeleri Yasemin Taş ve Çetin Kanar’ın katıldığı basın toplantısında bugüne kadar Oda olarak yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi paylaşıldı. Toplantıda Oda olarak yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’den Hatay’a kadar olan bölgenin güçlü bir ekonomik bölgeye dönüşmesi çalışmaları üzerinde durdu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’ne misafir olarak katılarak İstanbullu sanayicilere seslendiği konuşmasını hatırlatan Kızıltan şunları söyledi: 
“Meclis Başkanı davetiyle yaklaşık 1 ay önce İSO Meclisi’ne katıldım ve idol olarak nitelendirilen, Türkiye’nin köklü sanayicileriyle sohbet etme fırsatı buldum. Mersin’in ekonomik olanaklarını, yatırım imkanlarını ve fırsatlarını anlattım. Artık tıkanan Marmara ve İstanbul’u gelin kurtaralım dedim. Sanayiyi Anadolu’ya, Mersin gibi güçlü ekonomik imkanları, fırsatları olan illere taşıyalım. Hem İstanbul’u, Marmara’yı kurtaralım hem de Anadolu’yu kalkındırarak Türkiye’yi daha da güçlendirelim. Artık Türkiye’de Marmara dışında yeni ekonomik bölgeler oluşturulmalı.”
Yönetim olarak en büyük hayallerinden birisinin Bölgemizin ekonomik bir bölge olarak görülmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Kızıltan, bu konudaki çalışmalara yoğunlaşacaklarını anlattı.

“Yatırımcının önüne Çukurova’nın röntgenini koyabilmeliyiz”
Çukurova’nın yeni bir ekonomik bölge olması konusunu Mersin’in yanında Adana, Hatay gibi bölge illerin dinamiklerinin de kabul ettiğini hatırlatan Kızıltan, bu konunun artık konuşulması yerine masa başında bir araya gelerek harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Hep birlikte Bölgesel Stratejik Kalkınma Planı hazırlanmasının önemine dikkat çeken Kızıltan, “Bölgenin her bir karışı planlamalı, bu bölgede tarım, diğer bölgede sanayi yatırımı yapılmalı gibi işaretlemelerde bulunup ardından da sanayici geldiği zaman Çukurova’nın röntgenini somut olarak önüne koyup yönlendirebilmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

“El ele birlikte kalkınmayı önemsiyoruz”
Konuşmasını Kardeş Oda Protokollerine değinerek sürdüren Ayhan Kızıltan, Şanlıurfa ve Malatya ile protokoller imzalandığını, sırada Adıyaman bulunduğunu bildirdi. “Kardeş Oda olmakta ne var diye düşünebilirsiniz” diyen Kızıltan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Türkiye’de artık herkes el ele, hep birlikte kalkınmak istiyor. Mersin olarak biz tek başımıza bir şeyler yapmaya kalktığımızda sadece kendi gücümüz, kendi kaynaklarımızla bir yere kadar gelebiliyoruz ama hinterlandımızdaki diğer illerin de gücünü birleştirip birlikte kalkınırsak tüm bölgeyi kalkındırmış oluruz. Bu hedefle hareket ediyoruz.”
Yurtiçinde olduğu kadar çevre ülkelerle de diyaloğu artırma yönünde adımlar attıklarını hatırlatan Kızıltan, Mısır, Kuzey Irak ve KKTC temaslarına değindi. 

“Model Fabrika için projeler hazır”
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte devam eden Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi yatırımına da değinen Kızıltan, “Model fabrika başta KOBİ’ler olmak üzere firmalarımızın katmadeğeri yüksek ürünler üretebilme ve uluslararası seviyede rekabet edebilme kabiliyetine ulaşmaları için kurulacak bir tesis. Aynı zamanda KOBİ Danışma ve Tasarım Merkezi ile de desteklenecek. Kent için önemli projelerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 
Projelerin hazırlanmasının zaman aldığını, hazırlanması, planlanması, imzalar atıldıktan, ilgili kaynaklar sağlandıktan sonra kent dinamiklerine işin düştüğünü belirten Kızıltan, “Bu model fabrika ve inovasyon merkezi inşaatı için projeler yaklaşık olarak hazır. Kısa sürede inşaat başlayacak ve kısa sürede faaliyete geçecek” dedi. 

“Otomotiv yatırımı için gerekli girişimleri başlattık” 
Volkswagen’in Türkiye’de yapacağı yatırıma ve Mersin’in bu yöndeki talebine de değinen Kızıltan, yaptıkları araştırmada Mersin’in adının geçmediğini kaydederek, “Devlet tarafından Manisa önerilmiş. Mersin kamuoyu devreye girdi ve biz de gerekli girişimlerin yapılması için görüşmeler gerçekleştirdik. Mersin’de yer hazır, yan sanayi de var. Mersin-Adana olarak ele alırsak otomotiv konusunda deneyimi olan bir kent. Türkiye’de zamanında ilk kamyon üretilen yer Mersin. Adana’da da benzer yatırımlar var. Adana’da Üniversite bünyesinde otomotiv kürsüsü var. Yetişmiş insan gücümüz var. Biz bu avantajlarımızı ilettik. İşin daha da ciddi olması için Volkswagen’in Türkiye’deki en yetkili kişisi ile bir görüşme planlıyoruz, randevu aldığımız takdirde gidip görüşeceğiz” ifadelerini kullandı. 
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile denizlerin imar çalışmaları üzerine yürütülen çalışmalardan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile ‘Tarımın Geleceği Emin Ellerde’ adı altında yürütülen, gençlerin toprakla tanışmasına olanak sağlayan projeye kadar birçok çalışmaya da değinen Kızıltan, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

İzol: “Atatürk Caddesi’nin festivallere açılmasını hayal ediyorum”
Meclis Başkanı Hamit İzol ise toplantıda özellikle Mersin turizmini canlandırabilecek projeler üzerinde durdu. Atatürk Caddesi’nin üzerinin gölgelikle kapatılıp festivallere açılmasını hayal ettiğini kaydeden İzol, “Örneğin Narenciye Festivali düzenleniyor. Kortej Atatürk Caddesi’ne kadar gelip kalıyor. Oysa burada devam etse, esnaf da ürünlerini kapılarının önüne çıkarsa hem cadde hareketlenir hem esnaf, hem turizmci kazanır” değerlendirmesini yaptı. 
Spor etkinliklerinin canlanması noktasında yürütülen çalışmaları da anlatan İzol, özellikle Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına yeni seçilen Nihat Özdemir ile görüşeceklerine işaret ederek, bazı milli maçların Mersin’de oynanması adına girişimde bulunacaklarını bildirdi.  
Kentte turizmin gelişimi adına atılan adımlara da değinen İzol, son dönemlerde özellikle sağlık ve kültür turizmini öne çıkaracak çalışmalar yürütüldüğünü, Bölgemizde planlanan turizm merkezlerinden birinin sadece butik otellere ayrılmasına yönelik çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER