MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kılıçdaroğlu: “Lojistik ve nakliye sektör sorunlarının çözümü için 1 yıl yeterli” 07.10.2021 tarihinde yayınlandı

Lojistik ve nakliye sektörünün sorunlarını bizzat sektör temsilcilerinden, sektörün başkenti Mersin’de dinleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu, sorunların çözümü için yıllara ihtiyaç olmadığını, bir yılda hepsinin çözülebileceğini söyledi. 


Kılıçdaroğlu: “Lojistik ve nakliye sektör sorunlarının çözümü için 1 yıl yeterli”

Büyük Nakliyeci Buluşması Mersin Nakliyeciler Sitesi TIR Garajı’nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Şoföründen işverenine sektörün her kademesinden temsilciyle bir araya gelerek sorunları sektörün merkezinde dinleyen Kılıçdaroğlu, ardından çözüm önerilerini sıraladı. Lojistik ve nakliye sektörünün ülke ekonomisine yaklaşık 25 milyar dolar kazandırdığını, ancak ülkenin yalnızca mevcut coğrafi konumunun dahi bu rakamı 50-100 milyar dolara çıkarmak için yeterli olabileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Sorunlarınız belli. Hepsi çözülecek türden sorunlar. Türkiye açısından büyük potansiyelsiniz. İmkan sağlanması halinde ülkeyi dövize boğarsınız” dedi. Sorunların çözümü için 5-10 yıla ihtiyaç olmadığına da dikkat çeken Kılıçdaroğlu, çözüm için bir yılın yeterli olacağını vurguladı.

Kızıltan: “Kamu arazileri tüm kente rant sağlamalı”
Toplantının açılış konuşmasını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan yaptı. 
Lojistik ve nakliye sektörünün sorunlarını dile getirmenin yanında kentin lojistik alanında beklediği yatırımları da anlatan Başkan Kızıltan, yatırımlar için karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birisini arazi bulma noktasında yaşadıklarını söyledi. Çözüm olarak kamu ve hazine arazilerine işaret eden Kızıltan, “Atıl durumda kamu arazileri, hazine arazileri var. Bu arazilerden kentin tamamı rant sağlamalı. Birkaç kişiye fayda sağlayacak şekilde kullanmayıp şehir ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmeli. Ticaret ve Sanayi Odaları olarak en büyük talebimiz bu” ifadelerini kullandı. 
Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Nakliyeciler Sitesi’nin modern bir yere taşınması konusundaki sorunun çözülmesinin kentte lojistik sektörünün sorunlarının çözümü noktasında atılan ilk somut adım olduğunu da vurguladığı konuşmasını Kızıltan şöyle tamamladı: 
“27 yıllık sorun 2,5 yılda çözülerek ilk adım atıldı ve arkasının geleceğine inanıyorum. Sırada uluslararası standartta kurulacak Lojistik Köy Projesi var. Bu konuda da pazartesi günü bir komite kurup çalışmaya başlayacağız.”

Seçer: “Sektörün sorunlarını bir bir çözme iradesi göstereceğiz”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise konuşmasında kentin gerek coğrafi konumu gerekse çok sektörlü olması nedeniyle lojistik sektörünün bu kadar geliştiğine dikkat çekti. Görevde kaldığı sürece lojistik sektörünün sorunlarını bir bir çözme iradesi gösterme sözü veren Seçer, ardından kenti ilgilendiren lojistik yatırımları hakkında bilgi paylaştı. 

Kılıçdaroğlu: “Mersin, Akdeniz’in en büyük havzası olacak”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sözlerine Mersin’in lojistik olanaklarına değinerek başladı. Sektör açısından önemi nedeniyle toplantıyı Mersin’de düzenlemek istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 
“İktidar olursak göreceksiniz, Mersin en geç 8-9 yıl içinde sadece bu bölgenin, Türkiye’nin, Avrupa’nın değil, dünyanın önemli bir merkezi haline gelecek. Burası sadece bölgeye ve Akdeniz ülkelerine değil, dünyaya, özellikle Avrupa ve Amerika’ya hizmet götürecek bölge olacak. Bizim Merkez Türkiye Projemizin ana unsuru bu. Burada sadece lojistik güçlenmeyecek. Örneğin Hakkari’deki çinko madenini bu bölgede kuracağımız rafineride işleyeceğiz. Böylece nakliye maliyetini de düşürüp işlenmiş madeni 50-100 kat fazlasına ihraç edeceğiz ve herkes kazanacak. İstanbul’dan sonra en büyük rant bu bölge olacak. Akdeniz’in en büyük havzası olacak. Kişi başı gelir kısa sürede 20-25 bin dolara çıkacak, katmadeğeri yüksek ürün üreteceğiz. Bölgede arka arkaya otomobil fabrikaları kurulacak. Çünkü en rahat buradan ihracat yapılacak. Bu nimetin bugüne kadar kullanılmadığını düşünmek bile beni ürkütüyor.” 

“Sağlıklı çalışma iklimine ihtiyacınız var”
Ardından lojistik sektörünün sorunlarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu sorunların çözümü için önerilerini sıraladı. Öncelikle sektörün birlik içinde hareket etmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, bu sektörde 50’yi aşkın dernek bulunduğunu bildirip, sesin daha güçlü çıkması için bu derneklerin bir çatı örgüt altında birleşmesi tavsiyesinde bulundu. Sağlıklı bir çalışma iklimine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: 
1 – Avrupa ile sağlıklı bir rekabet zinciri oluşturulmalı. Bunlardan birisi de hurda desteğidir. 
2 – Birçok belgeye para ödüyorsunuz. Bunlardan biri de K1 Belgesidir. Yolcu taşımasında bu belge satılıp devredilebiliyor ama TIR için satılamıyor. Bu engel kalkmalı. 
3 – Bir kişi parası var diye Türkiye’nin herhangi bir yerinden taksi plakası alamaz. Ama sizin sektörünüzde tahdit yok. Sizin plakanız da değerli olmalı. Tahdit sizin geleceğinizin güvencesi olacak. Parası olan piyasaya girerse rekabet imkanınızı yok eder. 
4 – Ekonomiye 25 milyar dolar katkınız var ama hala bazı arkadaşların devletten KDV alacağı var. Zamanında verilmiyorsa faiz ödenmeli. 
5 – Bu mesleğe itibar kazandırmalıyız. Cazip hale getirmeliyiz. İngiltere bugün TIR’larda çalıştıracak şoför bulamıyor. İyi bir şoföre herkesin ihtiyacı var. Okul yapılmalı. Şoförler üniversiteden mezun olup yanınızda staj yapmalı, nitelikli eleman olmalı. 
6 – AB ile emisyon konusunda sorun var. Bu sorun gelecekte daha da artacak. Belki de araçlarınız Avrupa’ya giremeyecek. Hükümet motor emisyon standartlarında AB ile uyumlu araçların üretimi ve sizin bu araçları temininiz için teşvik vermeli. 
7 – Avrupalı şoför 9 saat çalışıp 12 saat dinleniyor. Onların imkanı var. Sizlere de rahat edebileceğiniz, dinlenebileceğiniz imkanlar sağlanmalı.
8 – Kantarlar bakımsızlıktan yanlış tartılıyor ceza size kesiliyor. Bakımlar zamanında yapılmalı.
9 – Köprüler, tüneller, otoyollar yapılıyor, zorla bu yollara yönlendiriliyorsunuz ve yüksek paralar ödeniyor. İktidar olmamız halinde tamamını kamulaştıracağız. 
10 – Gümrüklerdeki KDV ve ÖTV’siz akaryakıt satışı yeniden UND’ye verilmeli. 
11 – Avrupa’da 12 ton ve üzeri yük taşıyana verilen mazot desteği size de sağlanmalı. 
12 – Kilometre başı asgari fiyat tarifesi belirlenmeli ki taşıma ücretine bir standart gelsin ve sektör zarar görmesin. 
13 – Sizler aynı zamanda esnafsınız. KOSGEB’den yararlanabilmeniz sağlanmalı. 
14 – Dış politikada ciddi sorunlar var. Suriye ile barışacağız, Mısır ile barışacağız. Türk Cumhuriyetleri ile yaşanan sorunları çözeceğiz. 
15 – Siz 6 sigorta türü öderken Avrupa’da tek sigorta yapılıyor. Bu karmaşa bitirilmeli. Karayolları Taşıma Kanunu ve Taşıma Yönetmeliği yenilenmeli.” 
Sorunları bildiklerini ve gerek parlamentoda gerekse parlamento dışında sık sık dile getireceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin çözülmeyecek hiçbir sorunu yok. Yeter ki güvenin. Ben oylarınıza değil, dertlerinize talibim. Bize güvenin çünkü biz size güveniyoruz” dedi. 
Ardından MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani’nin başkanlık ettiği divanın yönettiği toplantıda sektör temsilcileri tek tek sorunlarını dile getirdi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER