MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Döviz kuru artışına çözüm bulunup enflasyon kontrol altına alınmalı 17.12.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan,  açıklanan yeni asgari ücret rakamlarını değerlendirdi. Yüzde 50 artışla asgari ücretin 4 bin 253 lira olarak uygulanacağını, işverene maliyetin ise 5 bin 879 TL olacağını kaydeden Kızıltan, fabrikaların üretmeye, istihdam sağlamaya devam etmesi için döviz kurlarındaki artışa çözüm bulunması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının elzem olduğuna dikkat çekti.


Döviz kuru artışına çözüm bulunup enflasyon kontrol altına alınmalı

Aksi halde ne yapılırsa yapılsın asgari ücretin hayat pahalılığının altında kalacağını dile getiren Kızıltan’ın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:
“SGK verilerine göre Türkiye’de çalışanların  %42’si asgari maaşla çalışmaktadır. Çalışan nüfusun bu kadar büyük bir kısmının asgari ücretle istihdam edildiği bir ülkede asgari ücret aslında bir asgari ücret değil, ortalama bir maaşa dönüşmüştür. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 253 lira olarak uygulanacağı açıklandı. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam biraz daha yükselecektir. Yani, yaklaşık yüzde 50 seviyesinde bir artış var. İşverene maliyeti ise 5 bin 879 TL. Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisinin de kaldırılacağı açıklandı. Asgari yükün içindeki paylar arasındaki, zaten büyük bir ekonomik sorun denizinde ve belirsizlik denizinde yüzmeye çalışan işverenin üzerine düşen yükler azaltılmalıdır.  İş dünyası olarak işverenlerle çalışanlar bir aile gibidir. Çalışanlarımızın emeğinin karşılığını alması hepimizin arzusudur. Aynı zamanda işverenlerin de bu ekonomik zorluklar ve belirsizlikler arasında, bu fahiş döviz kuru artışları ve ekonomik sorunlar arasında korunması gerekmektedir. Fabrikalar üretecek, iş yerleri ayakta kalacak ki istihdam devam edebilsin.  Bu denge ancak devletin desteği ile olacaktır. Bu anlamda döviz kurlarındaki artışa çözüm bulmak ve enflasyonu kontrol altına almak elzem bir konudur. Çünkü dövizdeki bu artış her alandaki fahiş fiyat artışının en temel nedenidir. Bu sorun çözülmezse asgari ücreti ne yaparsanız yapın hayat pahalılığının altında kalacaktır.”
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER