Demokrasinin kaybedeni olmaz 30.05.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan tamamlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası yaptığı değerlendirmede, “Bu bir demokratik seçimdir ve demokrasinin kaybedeni olmaz. Artık seçim bitmiştir ve Türkiye’nin ekonomi başta olmak üzere, eğitimden sağlığa, alt yapıdan teknolojiye, hukuk reformlarından kurumların liyakatle yönetilmesine ve toplumsal kutuplaşmaları sona erdirerek, kucaklayıcı bir ortam yaratılmasına kadar onlarca acil çözüm bekleyen sorunu vardır” dedi.

Demokrasinin kaybedeni olmaz

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın açıklamaları şöyle:
“Türkiye hem Milletvekili hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir demokratik olgunlukla tamamladı.  Bu bir demokratik seçimdir ve demokrasinin kaybedeni olmaz. Seçimlerde millet sandıkta hem iktidara hem de muhalefete mesajını vermiştir. Birbirine çok yakın oy oranlarına baktığımızda gördüğümüz durum milletin hem iktidardan hem de muhalefetten beklentileri olduğudur. Artık seçim bitmiştir ve Türkiye’nin ekonomi başta olmak üzere, eğitimden sağlığa, alt yapıdan teknolojiye, hukuk reformlarından kurumların liyakatle yönetilmesine ve toplumsal kutuplaşmaları sona erdirerek, kucaklayıcı bir ortam yaratılmasına kadar onlarca acil çözüm bekleyen sorunu vardır. Kimsenin bayram edecek ya da üzüntüye kapılacak bir durumu yoktur. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin bile büyük sorunlar yaşadığı günümüz dünyasında Türkiye bu sosyal, siyasal ve ekonomik sorunları misliyle yaşamaktadır. İlk yapılacak şey seçim sürecinde kullanılan ayrımcı dile son verilmesidir. Sandıktaki bölünme toplumsal bölünmeye dönüştürülmemelidir. Ekonomik sistem acilen bilimsel, denenmiş, dünyaya entegre bir gerçekçi sisteme geçmelidir. Deprem gerçeğini unutmadan hem kentler hem de ekonomimiz depreme hazırlanmalı, Marmara dışında yeni ekonomi bölgelerine destek verilmelidir. Göç sorunu, mülteci sorunu toplumda çağ dışı düşmanlıklar yaratılmadan ama ülkemizin demografik yapısını koruyacak şekilde çözülmelidir. Göç yönetimi siyaset üstü şekilde ele alınmalıdır. İktidar veya muhalefet belediyeleri gibi yaklaşımlar bırakılarak, tüm yerel yönetimlere adil şekilde destek verilmelidir. Bekleyen kamu yatırımlarında verimlilik esaslı bir yaklaşım gösterilmelidir. Büyük stratejik kamu yatırımları kişilerin, bazı firmaların veya lobilerin küçük çıkarlarına kurban edilmemelidir. Türkiye olarak ciddi ekonomik sorunlar kapımızdadır, bundan dolayı bütçe verimlilik temelli, israftan uzak kullanılmalıdır. Üretim ülkenin temel gündemi olmalı, rant yaratılacaksa üretimde yaratılmalıdır. Kısacası Türkiye artık seçim gündeminden, yapay siyasi mevzulardan çıkarak, gerçek çözüm bekleyen sorunlara odaklanmalıdır. Türkiye kur, faiz, enflasyon sarmalından kurtarılmalı, sosyal huzuru ve barışı tesisi edecek bir siyaset takip edilmelidir. Bir kez daha Cumhurbaşkanı olarak seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı kutluyor, başarılar diliyor, seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”