MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

BiTıklaAvrupa e-ihracat eğitimi 04.02.2020 tarihinde yayınlandı

MTSO Üyelerine bir tıkla 5 Avrupa ülkesine doğrudan ve bu ülkeler aracılığıyla tüm AB ülkelerine dolaylı olarak ihracat yapabilmelerinin teknik detayları anlatıldı.


BiTıklaAvrupa e-ihracat eğitimi

TOBB, amazon.com.tr ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçen “BiTıklaAvrupa’’ e-ihracat eğitim programının 6'nıcsı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) evsahipliğinde Mersin'de düzenlendi. Eğitimle KOBİ'lerin ürünlerini Amazon'un Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’daki pazar yerleri üzerinden tüm AB ülkelerine e-ihracat yoluyla sunmaları hedefleniyor. Avrupa’ya e-ihracat sürecinde KOBİ’lere baştan sona rehberlik sunmayı hedefleyen program kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker katılımcılara 'dijital tüketici ve e-satış' konulu sunum gerçekleştirirken Amazon Satış Müdürü Emrecan Sarıkuzu, 'BiTıklaAvrupa' Projesi'nin teknik detaylarını anlattı.

Toker: "E-ticaret dünyada hızla gelişiyor"
Dijital tüketici ve e-satış konulu sunumunda Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker ilk olarak rakamsal verilerle dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi. Dijital dünyanın çok yeni olmasına rağmen hızla geliştiğini vurgulayan Toker, Amazon'un 26 yaşında, Google'un 22, Facebook'un 16 yaşında olduğunu anlattı.  Dünyada ticaret hacminin 2019 yılı verilerine göre 25 trilyon dolar olduğunu ifade eden Toker, bu rakam içinde 3,5 trilyon dolarlık payla e-ticaretin yüzde 15 gibi önemli bir paya sahip olduğunu bildirdi.  2019'da en büyük 10 e-ticaret pazarına bakıldığında 740 milyar dolarlık pazar ile Çin ve 561 milyar dolarlık pazarla ABD'nin geldiğini kaydeden Toker, "Bu iki büyük pazarın toplam büyüklüğü 1.3 trilyon dolar yapıyor. Yani toplam dünya e-ticaret pastasının 3'te 1'ini gerçekleştiriyorlar. İkisi de devasa pazarlar ve dünyadaki ticaret savaşlarının resmini burada görebiliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Dünyada 3. büyük bölgesel pazar Avrupa"
Dünyadaki 3. büyük bölgesel pazarın ise 346,5 milyar dolar ile Avrupa olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ayşegül Toker, bu pazarın önde gelen ülkelerinin ise İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olduğunu anlattı.
Türkiye'de de e-ticaret üzerinden satış yapan firmaların ortalamaların üzerinde büyüdüğünü kaydeden Toker, "Sadece onlineda satış yapanlar yüzde 34 büyümüş. Tatil ve seyahat kategorisindekiler yüzde 36, hem mağaza hem online satışı birlikte yürütenler yüzde 31 büyümüş" dedi. E ticarette Türkiye'nin pazar büyüklüğünün 60 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Toker, ardından dijital tüketici eğilimleri, kolay alışveriş imkanı sunmak adına nelere dikkat edilmesi gerektiği, ürünlerini satmak isteyenler için kolay erişilebilecek pazar yerleri hakkında bilgiler verdi. Online ürün satışlarının bölgelere göre değişim gösterdiğine de değinen Toker, 2017 verilerine göre Asya Pasifik'te en fazla paketli sebze ve meyvelerin satışının tercih edildiğini, bunu taze meyve sebzelerin ve ev bakım ürünlerinin takip ettiğini anlattı. Kuzey Amerika'da video oyunları, ilaç ve sağlık ile paketli gıdaların ilk sıralarda yer aldığını bildiren Toker, Afrika ve Yakındoğu'da moda, restoran ve paket servis ile kişisel bakım ürünlerinin, Güney Amerika'da ise seyahat, kişisel bakım ürünleri ve evcil hayvanların geldiğini söyledi.
Avrupa'da e-ticaretle en çok satılan ürünleri ise Toker şöyle sıraladı:
"Doğu Avrupa'da ilk sırada moda, geliyor ve bu kategoriyi etkinlik biletleri, seyahat, kişisel bakım ürünleri, restoran ve paketleme takip ediyor. Batı Avrupa'da ise tüketici elektroniği öne çıkıyor ve bunu kişisel bakım ürünleri, mobilya, ilaç ve sağlık ile restoran paket servisi takip ediyor."
E ticareti kolaylaştırmak için üyelere tüketicinin rahat anlayabileceği iyi tasarlanmış bir web sitesi oluşturulması tavsiyesinde bulunan Toker, akıllı asistanların, canlı destek kullanımının yayıldığını, tek tıkla sipariş kolaylığı sağlandığını ve kolay iade ile değişim çözümleri sunulduğunu bildirdi. Toker, yola çıkmak için amazon, ebay ve Aliexpress gibi 3 büyük dev pazar yerinden faydalanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Sarıkuzu: "Bir tıkla 6 ülkeye ulaşabilirsiniz"
Amazon Satış Müdürü Emrecan Sarıkuzu ise BirTıklaAvrupa Projesi'nin detaylarını anlattı. Konuşmasına Amazon'un genel yapısı hakkında bilgi vererek başlayan Sarıkuzu, şunları söyledi:
"Amazon bugün toplam satışlarının yüzde 58'ini pazar yeri satıcıları tarafından yani firmaların Amazon'da açtığı mağazalar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bu alanda yüksek bir potansiyel var.  2017'de 20 binden fazla pazar yeri satıcısı yıllık 1 milyon dolar üzerinde satış yapıyordu. Bu rakam 25 binden fazla pazar yeri satıcısına yükseldi. Hızla yükselen pazar karşısında BiTıklaAvrupa Projesi geliştirildi. Avrupa'da Amazon'un İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa'dan oluşan 5 pazar yeri var. Tek tıkla, tek panelle bu 5 pazar yerine erişim sağlandı. 5 pazar yerinden de 27 Avrupa ülkesine sevkiyat yapılabiliyor. Bu pazar aracılığıyla 340 milyondan fazla müşteriye ulaşabiliyorsunuz."

"Haziran 2020'ye kadar kayıtta abonelik ücretinde indirim"
Ardından Amazon üzerinden ihracat yapmanın sağlayacağı avantajlar hakkında bilgi veren Sarıkuzu, satıcı desteğinin Türkçe alınabildiğini, amazonun kargo anlaşmalarından yararlanılabildiğini, yine bu şirketin depolarının kullanılmasıyla deponun bulunduğu ilgili ülkeye vergi kaydı yaptırmak zorunda kalınmayabileceğini, bu pazar yerinin takipçi trafiğinden faydalanmanın mümkün olacağını söyledi. Amazon'a üyelik için bir pazar için de 5 pazar için de toplam 39 euro aylık ödeme yapılması gerektiğini kaydeden Sarıkuzu, Haziran 2020 tarihine kadar kayıt olunması durumunda kayıt olunan ilk ay ücret alınıp sonraki 6 ayda ödeme talep edilmemesi konusunda anlaşma sağlandığını bildirdi. Sarıkuzu sözlerini Amazon'a nasıl üye olunabileceğini anlatıp uygulamalı örneklerle anlatarak tamamladı.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER