MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Başkan Kızıltan’dan SEKA Limanı için ‘Birleşelim’ çağrısı 11.05.2021 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Taşucu SEKA Limanı’nı 40 yıl süreyle bölge yatırımcılarının işletmesinin önemine dikkat çekerek, “Özelleştirme ihalesine girmek belki tek başına Mersin’in gücünü aşar ancak bu limandan yararlanan Adana, Konya ve Karaman’ı da işin için dahil edip güçlü bir sermaye yapısı oluşturup profesyonel bir işletim sistemi hazırlarsak burayı bölgemizin önemli lojistik merkezlerinden biri haline getirebiliriz” dedi. 


Başkan Kızıltan’dan SEKA Limanı için ‘Birleşelim’ çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, instagram canlı yayınında Refleks Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Uluğtürkan’ın konuğu oldu. Mersin ekonomisi yanı sıra, programda Adana – Mersin ortaklığında Çukurova’nın nasıl daha güçlü bir ekonomiye kavuşabileceği de değerlendirildi. Üzerinde durulan öncelikli konu ise, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş’ye ait Taşucu SEKA Limanı’nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirileceğine dair Resmi Gazete’de yayımlanan ilan oldu. Limanın yalnız Mersin değil, bölge için önemine dikkat çeken Başkan Kızıltan, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 
“Tabi bu özelleştirme için çok yüksek bedel isteniyor. Arkada büyük bir arazisi var, o arazinin tapusu ile limanın 40 yıllığına işletmesi verilecek. Mersin’in belki gücünü aşar ama Adana’yı Konya, Karaman’ı işin içine dahil edip geniş ortaklık yapısı, güçlü bir sermaye ve profesyonel bir işletim sistemiyle burayı bölgemizin önemli lojistik merkezlerinden biri haline getirebiliriz. Böyle bir birlikteliğe ÖİB tarafından pozitif ayrımcılık yapılacağını da düşünüyorum. Bu bölgenin sahipleri biziz. Biz buradayız ve alıp gitmeyiz. Kazandığımızı da buraya harcarız. Yabancı alıp götürüyor. Tamam, istihdam yapıyor ama sadece istihdam için mi onlara vereceğiz? Biz kazandığımız parayı da Adana – Mersin’de harcayacağız. Buralar bizim, burada yaşayan insanların yatırımları birinci derecede sahiplenmesi gerekiyor. Adana – Mersin el ele verince altından kalkamayacağı yük yok. SEKA Limanı işini de başarıyla kotarabiliriz.” 

“Vizyoner projemiz Adana ile birlikte Çukurova’yı kalkındırmak”
Ardından Mersin’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verip yürütülen projelere değinen Başkan Kızıltan, “Bizim en büyük vizyoner projemiz Adana ile birlikte Çukurova’yı bölgesel olarak kalkındırmak” dedi. Bölgesel bir Stratejik Yatırım ve Kalkınma Planı hazırlanmasının önemine değinen Kızıltan, “Aslında bu yöndeki çalışmanın ilk adımlarını atmıştık. Pandemi öncesinde TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ile gidip görüştük ve projemizi anlattık. Adana – Mersin el ele verse karşısında kimse duramaz dedi. Siz çalışmalarınızı başlatın, biz de TOBB olarak destek verelim, kentinizdeki valileri, yerel yöneticileri, oda borsaları, STK’ları örgütleyin. Hinterlandınızdaki diğer illerle konuşalım ve ben de TEPAV’da ön fizibilite hazırlatayım. Gelip Mersin’de lansman yapalım dedi. Toplayalım tüm Çukurova ve çevre illerin yetkililerini, siyasileri de getirip bu projeyi Türkiye gündemine koyalım dedi. Çalışmalara başladık ama bir ay sonra pandemi başladı. Bu proje hayata geçerse içinde birçok projeyi de barındıracak” ifadelerini kullandı. 

“Ortak yürütebileceğimiz çok proje var”
Bölge yatırımlarına Adana ve Mersin’in ortak sahip çıkması gerektiğini, bu yatırımların bölgeyi kalkındırıp zenginleştireceğini dile getiren Başkan Kızıltan, bu yatırımlardan bazılarını Adana – Mersin arası D-400 yol yatırımı, Mersin – Antalya arası yolu, Çeşmeli – Taşucu yolu, Mersin – Adana arası hızlı tren projesi, Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Projesi, ana konteyner liman yatırımı, Taşucu SEKA Liman özelleşmesi olarak sıraladı.  
Mersin – Adana arası çekişmelerin son atılan adımlarla ortadan kalktığına dikkat çeken Kızıltan, bunun en iyi örneğini Çukurova Havalimanı yatırımında gördüklerini anlattı. Adana Oda ve Borsa başkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan toplantıda bu yatırımın tamamlanmasını beklediğini söylediğini hatırlatan Kızıltan, Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu’nun da bu konuda basına verdiği demeçleri anlattı. 

“Mersin’de yapılacak bir yatırımı başka yere kaydırmaya çalışmamalı”
Konuşmasının sonunda Mersin’de yapılması beklenen Ana Konteyner Liman yatırımına da değinen Ayhan Kızıltan, “Mersin’in limancılık konusundaki deneyimi, lojistik altyapısı, burada oluşmuş sektörler, bu yatırımın Mersin’de olması gerektiği işaretini veriyor. Mersin’de yapılacak bir yatırımı başka yere kaydırmaya çalışırsak uğraştığımız Mersin – Adana birlikteliğini kökünden sarsarız ve bize güven de kalmaz. Biz işbirliği yaparsak hem Adana hem Mersin’i dünyanın sayılı ekonomi bölgelerinden biri haline getirebileceğimizi biliyoruz. Bu güven sarsılmamalı” ifadelerini kullandı.
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER