MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Başkan Kızıltan Akdeniz Bölgesi’nin taleplerini Bakan Albayrak’a iletti 20.05.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde 365 Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ve 61 sektör Meclis Başkanlarıyla düzenlenen video konferansa katıldı. 


Başkan Kızıltan Akdeniz Bölgesi’nin taleplerini Bakan Albayrak’a iletti

Toplantıda pandeminin başladığı günden bu yana verilen destek tutarının 252 milyar TL’yi aştığını anlatan Bakan Albayrak, normalleşmeye geçiş sürecinde önceliklerinin istihdam olacağını söyledi.  Albayrak konuşmasını yeni normalleşme olarak adlandırılan süreçte yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek sürdürdü. 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasına TOBB tarafından yapılan Mayıs ayı anketinin sonuçlarını açıklayarak başladı. Coronavirüs’ün ekonomiye etkilerini özetleyen anket sonuçları hakkında bilgi veren Başkan Hisarcıklıoğlu, ardından Türkiye geneli Oda ve Borsalar’dan gelen 8 ortak talebi bildirdi. Hisarcıklıoğlu talepleri şöyle açıkladı. 
1 - Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi. 
2 - Kamuda kesinleşen alacaklar ivedilikle ödenmesi. 
3 – Koşulsuz şartsız KGF kefaleti sağlanması. 
4 – Küçük işletmelerin özellikle kira desteği talebi var. 
5 – Geçici verginin ilk iki taksitinin birleştirilmesi büyük önem taşıyor. 
6 – Covid 19’un iş kazası, meslek kazası kapsamından çıkarılması.
7 – Normalleşme dönemiyle birlikte esnek çalışmanın kolaylaştırılması. 
8 – Önümüzdeki 3 ayda kısa çalışma sürecinin uzatılması. 
Hisarcıklıoğlu sözlerini, “Bu dönemde tüm bakanlarımıza ihtiyaç duyduğumuz her an ulaşabildik. Bu imkan sorunların çözümüne müthiş katkı sağladı. Başkanlığım dönemindeki en dinamik süreci yaşadım. Bu taleplerimize de en kısa sürede çözüm üreteceğinize inancımız tam” diye tamamladı. 

Kızıltan: “Ertelenen vergi ve SGK borçları uzun vadeye yayılmalı”
Toplantıda Akdeniz Bölgesi Oda ve Borsaları adına talepleri dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın konuşmalarından satır başları şöyle: 
- Mücbir sebep kapsamında ciro kaybı yaşayan sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi. 
- E-Haciz uygulamasının 3 ay süreyle uygulanmaması
- Ertelemeler sonrası biriken vergi ve SGK borçlarının uzun vadeye yayılması,
- Limandaki ardiye, işgaliye gibi ücret ve masrafların düşürülmesi, dış ticarette  nakliye desteğinin yeniden verilmesi. 
- THY yurtdışı kargo ücretlerinin düşürülmesi, 
- Akdeniz Bölgesi tarım bölgesidir. 2020 tarım desteklerinin açılması da tarım sektörünün önünü görmesi açısından değerli olacaktır. 
- Tarım kredilerinin geri ödemelerinin 2021 yılında başlayacak şekilde ertelenmesi de tarım sektörüne katkı sağlayacaktır. 
- Akdeniz Bölgesi bir turizm bölgesidir ve bildiğiniz gibi turizm pandemiden büyük yara aldı. Turizm sektörüne vergi ve pirim desteği sağlanması önemli. 
- Birçok tarım ürünüyle ilgili fiyat tartışması gündeme geliyor. Hallerde fiyat artırılıyor, halkımız yüksek fiyata gıda malzemesi alıyor deniyor. Şöyle bir düşüncemiz var. Bu konuları araştırdık. Marketlerde ürün etiketlerinde alış ve satış fiyatlarının, menşeinin belirtilmesi fiyat artışlarının halden çıkışta mı ya da sonrasında tüketiciye ulaşırken mi arttığının anlaşılması açısından önemlidir. Hal fiyatlarının her gün kamuoyuna duyurulması önemli olacaktır. 
- Doğu Akdeniz Bölgesine özgü iki sorun var. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuyu iyi biliyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı ihale sürecinin tamamlanması en büyük beklentimiz. 
- Mersin’de yapılması planlanan yeni ana konteyner limanıyla ilgili sürecin başlatılması da kent adına önemlidir. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER