MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Balta: “Dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz” 14.01.2022 tarihinde yayınlandı

TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, “Yatırımcı Bilgilendirme Toplantısı’nda çalışmalarda gelinen son noktayı anlatarak, “Türkiye’nin ilk ihracatçı dijital ve yeşil OSB’si olan, endüstri 4.0 hedefiyle çevreye ve insana saygıyı esas alan yeni nesil TÜİOSB’de Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı dijital tarım ve gıda ekosistemini kuruyoruz” dedi. 


Balta: “Dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı A. Hamit İzol, Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) yatırımında gelinen son noktanın ele alındığı, 2022 yılı hedef ve planlamalarının değerlendirildiği ‘Yatırımcı Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Mersin Valisi Ali İhsan Su ile Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci’nin de bulunduğu toplantıda çalışmalar hakkında bilgi veren TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Türkiye’nin ilk ihracat odaklı dijital tarım ve gıda ekosistemine sahip, yeşil organize sanayi bölgesini kurduklarını söyledi. 300 hektar alana kadar büyüyebileceklerini aktaran Balta, tamamlandığında 100 fabrikanın yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. 300 milyon dolarlık yatırım beklediklerini kaydeden Balta, ilk 5 yılda 250 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini dile getirdi. 
Tarladan Çatala Dijital Değer Zinciri Stratejisi oluşturup uçtan uca izlenebilirlik sağlanacak bir yapılanma planladıklarını kaydeden Balta, aynı zamanda tüm fabrikalarda güneş enerjisinden yararlanılarak enerji maliyetlerinin düşürülüp karbon ayak izinin azaltılması kararı aldıklarına değindi. 
Altyapı faaliyetleri hakkında da bilgi veren Balta şunları söyledi:
“DigiGreenFoodTower içerisinde Ar-Ge, Yenilikçilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Tarım ve Gıda Teknolojileri Test Merkezi, Kadın Ortak Girişim Fabrikaları (KOGİF), Bölge Müdürlüğü İdari Yönetim Birimleri, Eğitim Kompleksi ve Bölgede Yaşayan Dezavantajlı Gruplara Destek Merkezi yer alacaktır. DigiGreenFoodTower’da dijital olgunluk değerlendirme, eğitim-gelişim, dijital ikiz (digital twin) pilot çalışmaları, danışmanlık, uygulama ve yeşil fabrika (leed certificate) başlıklarında faaliyetler yürütülecektir. Ana yapılanmanın yanında ortak kullanım alanları da DigiGreenFoodTower’da oluşturulacaktır. Ayrıca temel hizmetlerden elektrik, su, telefon, internet, doğal gaz ve SCADA yönetimi hizmetleri de bu yapı dâhilinde sunulacaktır.”

“Özelleştirilmiş Ticaret Bölgesi olma hayalimiz”
Özelleştirilmiş Ticaret Bölgesi olma hayalleri bulunduğunu da bildiren Balta, “Bunu yapabilecek bir yapıdayız. Sektör özelinde birleştiğimiz için küme modeli olarak adlandırılabiliriz. Kendi içinde ticaret yapan yapımızı geliştirip dünyaya tanıtmak istiyoruz” dedi. 
OSB altyapı ve inşaat çalışmaları ile fabrika inşaat projelerinin eş zamanlı tamamlanmasının önemine de değindiği konuşmasında Balta, Fabrika inşaatlarını planlarken Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı, çevre ve insana saygıyı esas alan, Endüstri 4.0 yatırımına uygun dijital altyapı ve Leed Sertifikalı bina projeleri oluşturmasının gerekliliğine de dikkat çekti. Balta sözlerini, TÜİOSB Yönetimi olarak tüm bu alanlarla ilgili olarak yatırımcılara sağlanacak hizmet ve desteklerin detaylarını anlatarak tamamladı. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER