MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Bakan Varank, sanayicinin sorunlarını dinledi 05.10.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın katılımıyla düzenlenen istişare toplantısına katıldı. TOBB’a bağlı 365 Oda ve Borsa Başkanının yer aldığı online toplantıda söz alan Başkan Kızıltan, sanayicilerin Serbest Bölge ve Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşadığı sorunları dile getirdi.


Bakan Varank, sanayicinin sorunlarını dinledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TOBB’a bağlı 365 Oda ve Borsa’nın Başkanları ile sanal ortamda bir araya gelerek teşvikler ve gündemdeki konulara ilişkin istişarede bulundu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, son dönemde yatırım teşvik sisteminde çok önemli bir atılımın hayata geçirildiğini belirterek, "Biliyorsunuz yıllardır her platformda teşvik sisteminin ilçe bazlı olması gerektiğini söylüyorduk ama bir türlü sonuç alınamıyordu. Mustafa Varank Bakanımız, bu alanda tarihi bir işe imza atarak ilk defa ilçe bazlı teşvikleri başlattı" dedi. 
Hisarcıklıoğlu, videokonferans yöntemiyle düzenlenen toplantının açılışında, Varank'ın sanayiye verdiği büyük önem ve milli teknoloji hamlesiyle Türkiye'yi bir üst lige çıkartma vizyonunun, bu kritik dönemde kendilerinin de çalışma şevkini artırdığını ve geleceğe umutla bakmalarını sağladığını söyledi. Türkiye'nin prestij projesi haline gelen ve 2022 yılında ilk arabayı üretim bandından çıkarması planlanan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nda (TOGG) da Varank ile birlikte çalıştıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ülkenin pek çok sıkıntıyla karşılaştığını ancak bu projenin temel atma noktasına gelmesinde Varank'ın verdiği desteğin çok önemli ve değerli olduğunu ifade etti.
 
Varank: “Yılsonuna kadar mobilite, kimya ve tıbbi cihaz çağrılarına çıkacağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, yılsonuna kadar Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programının mobilite, kimya ve tıbbi cihaz çağrılarına çıkacaklarını bildirdi. Bakan Varank, Bilişim Vadisi'nden videokonferans yöntemiyle katıldığı TOBB İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda, özel sektör öncülüğünde büyümenin önemine işaret ederek, Kovid-19 ile mücadele döneminde iş dünyasıyla istişare halinde olmaya gayret gösterdiklerini söyledi. Varank, yatırım teşviklerinde ilçe bazlı teşvik sistemini hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Sahadan bu yönde yoğun talepler alıyorduk. Tüm il ve ilçelerimizin sosyo ekonomik gelişmişlik endekslerini güncelledik. Şehirler için 52 göstergeyi, ilçeler içinse 32 göstergeyi dikkate alarak bir sıralama yaptık. Daha az gelişmiş 263 ilçemiz, bulunduğu ile göre daha fazla destek almaya hak kazandı. Yeni sistemle birlikte şehirlerin az gelişmiş ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanacak. Bu yatırımlar, o ilçenin OSB'lerinde yapılıyorsa, doğrudan 2 alt bölge teşvikinden yararlanacak. Böylece görece dezavantajlı ilçelere daha fazla yatırım gitmesi teşvik edilecek, istihdam artacak ve ekonomik hayat canlanacak."
Konuşmaların ardından oda başkanları Bakan Varank'a sorularını iletti.

Kızıltan: “Serbest Bölge’deki sorunun çözümü için destek bekliyoruz”
Mersin Serbest Bölgesi’nde üretici firmaların yaşandığı bir sorunu dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, serbest bölgedeki üretici firmaların kurumlar ve gelir vergisinden muaf tutulduğunu hatırlatarak şunları söyledi: 
“2004 yılında yapılan düzenlemeyle, Şubat 2004’ten sonra faaliyete geçen imalat yapan firmalar dışındaki diğer firmalar gelir ve kurumlar vergisine tabi olacaktır dendi. Üretim yapan firmalar bundan muaf tutuldu. Bugün geldiğimiz noktada vergi müfettişlerinin farklı bir yorumu nedeniyle fason üretim yapan firmalar üretici olarak kabul edilmeyip geçmişe dönük vergi cezaları kesilmesi gündeme geldi. Buradaki firmaları üretici görmeyip siz fason çalışıyorsunuz diyorlar. Oysa o kişiler de üretici. Bu yanlıştan dönülmezse firmalar ayakta kalamaz. Sorunun çözümü için destek bekliyoruz.”
Konuyu not alan Bakan Varank, çözümü için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşeceklerini ifade etti.


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER