MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Akkuyu NGS Tedarikçi Semineri düzenlendi  15.12.2021 tarihinde yayınlandı

Akkuyu NGS düzenlediği tedarikçi semineri ile Mersinli üretici ve hizmet sağlayıcılara çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Darıcı, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin tedarikçi ağını yerel firmalarla genişletme girişiminin memnuniyet verdiğini söyleyip, “Temennimiz,  Akkuyu Nükleer Santrali A.Ş’nin, satın almalarını sertifika ve akreditasyonlarla, uluslararası kalitesini dünya çapında ispat etmiş yerel firmalarımızdan yapmasıdır” dedi.


Akkuyu NGS Tedarikçi Semineri düzenlendi 

Akkuyu Nükleer A.Ş tarafından Akkuyu NGS İnşaat Projesi’nde potansiyel proje tedarikçileri listesinin genişletilmesi adına düzenlenen seminerlere devam edildi. ‘Tedarikçi Semineri’nde Mersinli üretici ve hizmet sağlayıcılar gerek projenin son durumu gerekse tedarikçilerden beklentiler konusunda bilgilendirildi. Seminer sonunda katılımcılar Akkuyu NGS Projesi’nin tedarikçilerinin akreditasyonu ve satın alma prosedürlerinin esasları ile ilgili düzenlenen B2B toplantılarında merak ettikleri sorulara yanıt buldu.
Seminerde Nükleer Altyapı Geliştirme Başkanlığı Bölüm Müdürü Salih Sarı, enerji üretiminde Nükleer Enerjinin rolü, Türkiye ve dünyada nükleer enerjinin kullanımıyla ilgili bilgiler verirken Akkuyu Nükleer A.Ş İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, Projenin son durumunu anlattı. Akkuyu Nükleer A.Ş Yerelleştirme Lideri Azat Odekov, Akkuyu NGS’de Türk tedarikçilere yönelik hükümet ilişkileri, yerelleştirme ve güçlendirme destekleri hakkında bilgi paylaşırken, Mersin Üniversitesinden Makine Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Arslan, “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Açısından Enerji Çeşitliliğinin Önemi” konulu sunum gerçekleştirdi. 

Darıcı: “Temennimiz satınalmaların yerel firmalardan yapılmasıdır”
Toplantıya katılan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Darıcı, Akkuyu Nükleer Santralin bölgenin en büyük yatırımlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Böylesi büyük bir yatırımdan Mersin firmaları olarak elbette pay almak, iş yapmak istiyoruz. Bölgenin her sektördeki yerel üreticileri olarak gerek kalitemizle, gerekse yakınlığımızın yarattığı avantajlarla böylesi bir yatırımın en doğal, en verimli ve en etkin iş ortağıyız” dedi. MTSO olarak kentin firmalarını, üreticilerini bir araya getirdiklerini kaydeden Darıcı, şunları söyledi: 
“Akkuyu Nükleer A.Ş’nin tedarikçi ağını yerel firmalarla genişletme girişimi memnuniyet vericidir. Temennimiz,  Akkuyu Nükleer Santrali A.Ş’nin,  sertifika ve akreditasyonlarla, uluslararası kalitesini dünya çapında ispat etmiş yerel firmalarımızdan satın almalar yapmasıdır. Bu toplantıda yapılacak etkin bilgilendirmeler, ikili görüşmeler ve bilgi verici seminer,  bu konuda eksikliği olan Mersin firmalarının da kısa sürede var olan eksiklerini gidermelerini sağlayacaktır.” 

4. ünite için lisans onaylandı 
Toplantıda yapılan sunumlarda Nükleer Düzenleme Kurulu tarafından Akkuyu Nükleer A.Ş lehine 4’üncü ünite inşaatı için lisans verilmesine ilişkin kararın onaylandığı bildirildi. Bu lisans ile gelecek yılın başından itibaren dördüncü ünitenin nükleer adasının binaları için temel plakasının yapımına başlanacağı ifade edilen toplantıda şu açıklamalara yer verildi: 
“Akkuyu Nükleer A.Ş, nükleer güç santralinin tasarımı, ekipman imalatı, inşaatı, işletimi, bakımı ve devreden çıkarılmasından sorumludur. Dört güç ünitesinden oluşacak, santralin toplam elektrik gücü 4800 MW olacaktır. Dört ünitenin de devreye alınmasının ardından Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam elektrik ihtiyacının %10'una kadarını karşılayabilecektir. 9 şiddetine kadar hesaplanan maksimum deprem için tasarlanan Akkuyu NGS'de deprem, tsunami ve uçak kazası senaryoları için olası güvenlik analizleri yapılmıştır. 
Projede toplamda yaklaşık 400 Rus ve Türk şirketi yer almaktadır. Yaklaşık 9 bin kişi doğrudan inşaat işlerinde istihdam edilmektedir. Şantiyede her gün 13 bin kişi çalışmaktadır. İnşaat ve montaj işlerinin yanı sıra mal ve personel taşımacılığında yaklaşık bin 300 adet iş makinesi ve araç kullanılmaktadır. 70'in üzerinde ağır inşaat vinci aynı anda çalışmaktadır. Şantiyedeki çalışmalar üç vardiya halinde yürütülmektedir.” 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER