MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

71. TOBB Genel Kurulu başladı 02.05.2015 tarihinde yayınlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 71. Genel Kurulu Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen TOBB üyeleri genel kurul öncesinde Ata’nın huzuruna çıkarak mozolesine çelenk bıraktı. Ziyarette Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu, Genel Kurul Delegeleri, Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri de hazır bulundu.


Anıtkabir’in ardından TOBB merkez binası bahçesine geçen delegeler burada illerin kurduğu ve yöresel lezzetlerin ikram edildiği stantları ziyaret etti. Büyük ilgi gören Mersin TSO standında kente özgü lezzetler arasında yer alan kerebiç tatlısı, cezerye, şalgam ve turunç tatlısı dağıtılırken MTSO Başkanı Şerafettin Aşut kendi kestiği cezeryeleri misafirlere ikram etti. MTSO Standı’nın misafirleri arasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Genel Kurul Başkanı Ekrem Demirtaş da yer aldı. MTSO heyeti ikramlar sonrasında Mut ve Silifke gibi Mersin’e bağlı ilçelerin stantları ile çevre illerin odalarını ziyaret ederek fotoğraf çektirdi

 

  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha çok yatırım çağrısı

Genel Kurulun ilk gününde Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni de düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Törende TOBB üyelerine seslenen Erdoğan, daha çok yatırım, daha çok ihracat ve daha çok istihdam talebinde bulundu.

Görevde bulundukları 12 yılda Türkiye’nin tarihinin en büyük kalkınma hamlelerini gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, milli gelirin 230 milyar dolardan kurdaki artışa rağmen 800 milyar dolara çıktığını söyledi. Bu başarıyı özel sektör ve milletin güveniyle gerçekleştirdiklerine değinen Erdoğan şunları söyledi:

Biz de size güvendik ve bugünlere geldik. Biz imkanları hazırladık, siz de onlarla büyük başarı hikayeleri ortaya çıkardınız. Biz pas attık siz de golü attınız. Siz kazandıkça Türkiye kazanıyor. Bu birlikteliği, dayanışmayı sürdürdükçe Türkiye büyümeye, güçlenmeye devam edecek. Sizin daha fazlasını yapacak potansiyele sahip olduğunuzu biliyorum.”

İhracata dayalı bir ekonomi yürütme hedefiyle yola çıktıklarını ve bunu 12 yılda gerçekleştirdiklerini kaydeden Recep Tayyip Erdoğan, 36 milyar dolardan 158 milyar dolara taşınan ihracat rakamlarını da yeterli bulmadıklarını söyledi.

Ben size inanıyorum çünkü dünyada gidilmedik nokta kalmadı. Türkiye her noktaya ulaştı. Bunu biz sürekli olarak devam ettirecek olursak inanın o noktaların daha da bereketlendiğini göreceksiniz” diyen Erdoğan şöyle konuştu:

Milletim ülkem adına bu gücünüzü sonuna kadar kullanmanızı istiyorum. Sizler sadece kendinize firmanıza ve sektörünüze karşı değil tüm millete karşı sorumlusunuz. Başarınız sadece şahsi kariyerinizin yükselmesini değil ülkemizin hedeflerine bir adım yaklaşmanızı da ifade ediyor. Bunun için daha çok yatırım yapın Türkiye’de şu anda 6 teşvik bölgesi var ve bunları iyi değerlendirin. 6, 5 ve 4. bölgede yapılacak yatırımların size maliyeti düşük ama cesaret gerek. Risk almadığınız sürece başarılı olmanız mümkün değil. Ekonomi risktir, siyaset risktir ama en önemlisi yaşam risktir. Terörün belini de biz bu yatırımlarla kırarız. Terörden korkmayıp terörü korkutacaksınız. Bunu yaparsak başarırız. 1, 2 ve 3. bölgede yatırımlar stratejik yatırımlarsa 5 ve 6. Bölgelerin teşviklerini alma hakkınız var. Bu nedenle yatırımlarınızı artırmanızı istiyorum.”

“Asgari ücret üzerinden siyaset yapılıyor”

Son dönemlerde asgari ücret tartışmaları yaşandığını ve asgari ücret üzerinden siyaset yapılmaya başlandığını da anlatan Recep Tayyip Erdoğan, son 10 yılda Türkiye’de asgari ücretin 194 liradan bin liraya geldiğini söyledi. Memur sayısında ciddi artışlar yaşandığını ifade eden Erdoğan, en önemli devrim olarak da Türk lirasından 6 sıfırın atılmış olmasını gösterdi. Bir milletin görünüşünün parayla olduğunu ifade eden Erdoğan, “Sıfırlarla dolu paramızdan sıfırları attık. Yüzde 63 borçlanma faizinden tek haneliye geldik. Ciddi bir çalışma yaptık devletin kamu borç stoğuna baktığımızda milli gelire oranla hesaplayınca yüzde 73’ten yüzde 36-37’ye indik. Yatırımlar devam etti” dedi. Özellikle sağlık ve eğitim yatırımlarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, 15-16 kentte şehir hastanesi inşaatlarının devam ettiğini bildirdi. Erdoğan, “Geçmişte bizler yurtdışına sağlık hizmeti almaya giderken şimdi yılda 400 bin hasta Türkiye’ye geliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki büyük yatırımlara da değinen Erdoğan, 12 yıllık sürede Türkiye’nin hızlı trenle tanıştığını, Marmaray geçişini gerçekleştirdiklerini söyledi. Şimdilerde denizin altından devam eden çift katlı Avrasya tüneli üzerinde çalıştıklarını anlatan Erdoğan, 3. Havaalanını da tüm engellemelere rağmen tamamlayacaklarını söyledi. 3. havaalanının ilk etabının 2017’de tamamlanacağını kaydeden Erdoğan, 150 milyon yolcu kapasiteli limanın 5 piste sahip olacağını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu: “Siz yolu açtınız biz koştuk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde TOBB Genel Kurullarının tümüne katıldığını bugün de Cumhurbaşkanı olarak ilk kez kendisini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söyledi:


Başbakanlığınız döneminde özel sektörün önünü açıp pek çok reform gerçekleştirdiniz. Türk özel sektörü de üzerine düşeni yaptı. Bu süreçte özel sektör 2,5 milyon TL yatırım yaptı. Milli gelirimizi 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkardı. İhracatı 4 kat artırıp 36 milyar dolardan 157 milyar dolara çıkardı. Birçok sektörde küresel başarı hikayesi yazdık tarım hasılasında dünya 7.’si olduk. Turizmde dünyada en fazla turist çeken 6. destinasyon haline geldik. Müteahhitlik sektöründe Çin’den sonra dünyanın en büyük gücü haline geldik. Tüm bunları özel sektör eliyle yaptık. Siz yolu açtınız biz koştuk.”

Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’nin dünyanın 17. Büyük ekonomisi haline geldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu camia kendisine, ülkesine hizmet edenleri asla unutmaz” dedi. Bugün olduğu gibi yarın da Türkiye’yi daha zengin, milleti daha müreffeh yapmak adına koşacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu “En kısa sürede bu ülkeyi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız. Allah hiçbir emeği zayi etmez” dedi.

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Genel Kurul Başkanı Ekrem Demirtaş’ın il ve ilçelerdeki TOBB üyesi ve oda ile borsaların delegelerinden 10-20-30-40 yıldır seçilip görev yapanlara hizmet şeref belgesi ve plaketleri verilmesiyle sona erdi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER