MEDOS Belgeleri üzerinde yer alan Mühür Ebatları hakkında

Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) üzerinden düzenlenen menşe ispat ve dolaşım belgelerinin üzerinde yer alan ilgili gümrük idaresine ait elektronik mührün 30x30 ebatlarında olması gerekirken farklı ebatlarda belge üzerinde basılmasından kaynaklı ithalatçı ülke makamlarınca anılan belgelerin sonradan kontrol işlemlerine tabi tutulduğu kaydedilmiştir. Mühür ebatlarıyla ilgili yazı aşağıda sunulmuştur.

MEDOS Belgeleri üzerinde yer alan Mühür Ebatları hakkında

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) üzerinden düzenlenen menşe ispat ve dolaşım belgelerinin üzerinde yer alan ilgili gümrük idaresine ait elektronik mührün 30×30 ebatlarında olması gerekirken farklı ebatlarda belge üzerinde basılmasından kaynaklı ithalatçı ülke makamlarınca anılan belgelerin sonradan kontrol işlemlerine tabi tutulduğu kaydedilmiştir.

Bilindiği üzere, TOBB’un MEDOS yazılımı üzerinden gerçekleştirilen vize işlemlerinde belge üzerinde yer alan mühür ölçüleri ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Bununla birlikte, ihracatçı firmaların vize işlemi tamamlanan belgelerin çıktılarını aldıkları bireysel yazıcılarındaki yüzdesel ölçeklendirme ayarlarında değişiklik yapmaları halinde hatalı ebatlarda mührün belge üzerine basılması muhtemeldir. Bireysel yazıcılardaki hatalı ölçeklendirme yapılması sonucu mühürlerde yaşanan kayma ve orantısal küçülme/büyümeler nedeni ile mevzuata uygun ebatlarda basılmayan mühürler nedeniyle belgeler sonradan kontrol işlemlerine tabi tutulmaktadır.

Bu itibarla, bireysel yazıcılardaki ayarlarda değişiklik yapılmasından dolayı ortaya çıkan ve sonradan kontrol işlemlerine yol açan mühür ebatlarındaki farklılıkların önlenmesini teminen bilgilerinize sunarız.