Birleşik Krallık STA Uygulamaları (REX ve EORI)

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden iletilen yazıda aşağıdaki hususlara değinilmiştir.

• TR-BK STA’sı kapsamında Birleşik Krallığa gerçekleşen ihracatlarda, ithalatçı ülke gümrük idareleri veya firmaları tarafından, düzenlenen menşe beyanları üzerinde EORİ ve/veya REX numarası girilmesi yönünde talepler mevcut olduğu tespit edilmiştir.
• EORI numarası girilmesi uygulaması, yalnızca Birleşik Krallık’ta yerleşik ihracatçılara mahsus olup, Türk ihracatçılardan bu yönde bir talepte bulunulamaz.
• Türkiye – Birleşik Krallık STA kapsamında, her iki taraf için de REX numarası girilmesi şeklinde bir uygulama söz konusu değildir.
• Bahse konu hususların Birleşik Krallık’ta yerleşik ekonomik operatörlerden kaynaklandığı değerlendirildiğinden, Bakanlığımızca Birleşik Krallık Gümrük İdaresi nezdinde bulunulan girişim neticesinde, Birleşik Krallık Hükûmeti resmî internet sayfasındaki “Türkiye ile Ticaret” sekmesini (https://www.gov.uk/guidance/summary-of-the-uk-turkey-trade-agreement) güncellenerek, EORI ve REX numaraları ile ilgili yukarıda belirtilen hususlar, menşe beyanı ile ilgili 1 nolu nota eklenmiştir.
• Birleşik Krallık’taki müşterilerinden halen bu yönde talepler gelmesi halinde; STA Menşe Protokolü’nün yanı sıra, ilgili internet sayfasının da referans gösterilebileceği değerlendirilmektedir.