Tekstil ve konfeksiyoncular mevcudu koruma hedefinde 19.02.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 38 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Sanayi Meslek Komitesi, geride kalan yılın değerlendirilip 2019 yılı yol haritasının çizilmesi ve sektörün sorunlarının saptanması adına bir araya geldi.

Tekstil ve konfeksiyoncular mevcudu koruma hedefinde

Toplantı sonrasında açıklama yapan 38 No’lu Komite Meclis Üyesi Ekrem Sağlam, “Çok iyi bir yılı geride bıraktık. Bu yıl hedefimiz geçen yılki kazanımlarımızı koruyabilmek” diye konuştu.

Toplantı sonrası değerlendirmesinde yılın ilk 10 ayında oldukça yoğun çalıştıklarını ve Şubat ayından itibaren aynı yoğunluğu yeniden yakalamayı beklediklerini kaydeden Sağlam, şunları söyledi: “Komitemizde ağırlıklı olarak yurtdışına bayan dış giyim ihracatı yapan üyelerimiz yer alıyor. Özellikle Avrupa’ya çalışan firmalarımızın iş yoğunluğu Kasım ayına kadar kurların da etkisiyle oldukça iyiydi. Kasım ayında ise gerek firmaların depolarının dolu olması nedeniyle sektör genelinde yaşanan durgunluk gerekse firmaların 2018 yılı bütçelerini tamamlamış olması sonucu taleplerde azalma yaşandı. Bu durgunluk Aralık ayında da devam etti. Ocak ayında yeniden bir ivme kazanacağı beklenirken bu dönem Şubat ayına kadar sarktı. Ancak Şubat ayının ikinci yarısından itibaren yüzde 60’lara düşen kapasitenin yeniden yüzde 95’lere çıkacağını öngörüyoruz.

Toplantıda aynı zamanda 2018 yılında yaşadıkları eksikleri saptadıklarını ve 2019 yılında bunların tekrarlanmaması adına neler yapabileceklerini görüştüklerini dile getiren Sağlam, “Aynı zamanda başta enerji ve işgücü maliyeti olmak üzere girdi maliyetlerimizi nasıl azaltabileceğimizin yöntemlerini görüştük” dedi. Kalifiye eleman sorununun devam ettiğini hatırlatarak bu yönde yürütülen eğitim çalışmalarına 2019 yılında da devam etme kararı aldıklarını kaydeden Sağlam, birlikte hareket edilmesi, güç birliğine gidilmesi halinde her türlü sorunun üstesinden gelinebileceği sonucuna vardıklarını söyledi. Kurdaki hızlı artışa paralel olarak geçen yıl yurtdışındaki alıcılarına çeşitli indirimler sağladıklarına değinen Sağlam, “Yaptığımız toplantıda kurların düşmesiyle birlikte bu indirimlerin geri alınabilmesi için el birliği ile çalışma yürütülmesi gerekliliği konuşuldu” dedi.

Önümüzdeki süreçte dünya genelinde ekonomide bir zayıflama olacağı düşüncesinin hakim olduğuna da değinen Ekrem Sağlam, tekstil ve konfeksiyon sektörünün bu sıkıntılardan daha az etkilenmesi için neler yapılması gerektiğini saptamak adına her ay düzenli toplantılar düzenlemek istediklerini anlattı. Bu toplantıların her birine görüşmeyi planladıkları konunun uzmanlarını davet etmek istediklerini ifade eden Sağlam, bu çalışmaların sonunda iyi bir yıl tamamlamak istediklerini sözlerine ekledi.