MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2014 Mersin Ekonomik Raporu 15.05.2015 tarihinde yayınlandı

2014 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarına .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2014 Mersin Ekonomik Raporu

Başkanın Önsözü:

Ülke ve kent olarak kendimize çok fazla odaklandık. Artık başımızı kaldırıp dünyaya bakmamız gerekiyor. Küresel ekonominin bir parçası olmak isteyen ve ekonomisini ihracata dayandıran bir ülke için bu kaçınılmazdır. 2015 ve yakın bir geleceğin sürprizlerle dolu bir süreç olacağı ifade ediliyor. ABD, Avrupa, Rusya ve Çin ekonomileri dalgalı bir seyir izliyor. 2015 yılına kadar gelişen ekonomiler hızlı büyürken, gelişmekte olan ekonomiler ise yavaş büyüyordu. Bu yıl gelişen ekonomilerin de yavaşladığı görülüyor ki, bu küresel ekonomide tehlike çanlarının çalması demektir. Daha temkinli, daha dikkatli olmalıyız. Elbette 2008-2009 küresel finans krizi sonrasında bir toparlanma oldu ama bu dünya ekonomisinin toparlanmasına yetmedi.

Çevre ülkelerimiz zaten büyük bir sıkıntı içinde. İran, Irak, Suriye… Bu pazarlar hem istikrarsız, hem güvenlik sorunu olan yerler. Rusya petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak sıkıntı yaşayan bir diğer büyük pazarımız. Bu pazarlar, Rusya hariç, ekonomimizi hareketlendiren ama ekonomimizin kalitesini çok yukarılara taşıyacak unsurları talep eden pazarlar değil. Pazarınız ne kadar istikrarlı ve kaliteyi talep eden pazarla olursa ekonominiz o kadar kaliteli olur. Derler ya; “yokluklar icatların anasıdır”… Mersin ve Türkiye iş dünyası olarak sürekli bu sorunları düşünmek yerine, bu zamanları değişim ve dönüşümün zamanı olarak görmeli ve bir fırsata çevirmeliyiz. Yeni pazarlara odaklanmak, insan kaynağımızı değişen şartlara göre yeniden eğitmek, bilgi ekonomisine doğru kayan yeni dünyanın yüksek teknolojili ve katma değerli ekonomisine ulaşmanın alt yapısını hazırlamak için bu zaman iyi değerlendirilmelidir. Hiçbir kriz, hiçbir sorun sonsuza kadar sürmez. Önemli olan yeni bir ekonomik çıkış başladığında bizim buna hazır olmamızdır. Çünkü, talih hazır olana güler.

Ülke ve kent ekonomimiz kobilere dayanmaktadır. Yani kırılganlığı yüksek bir ekonomimiz var. Ama aynı zamanda dinamik ve esnek bir ekonomi bu. Bu avantajı kullanmalıyız. Markalaşmadan kurumsallaşmaya, yenilikçilikten Ar-Ge’ye, insan kaynağımızı eğitmekten kalite çemberlerine kadar her alanda ve seviyede kendimizi revize etmeliyiz. Mersin iş dünyası çatı örgütü olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası yıllardır bu konulara yönelik bir vizyon çizmiştir. Meslek Komitelerimizle, Meclisimizle ve Yönetim Kurulumuzla klasik yönetme mantığını bir kenara bırakarak, “Yönetişim” felsefesi ile hareket ediyoruz. Üstten verilen kararlarla değil, yönetişimin temeli olan tabanın sesine daha çok kulak vererek hareket ediyoruz. Komitelerle daha çok bir araya geliyoruz. Çalıştaylarla sorunların detayına iniyor ve gerçek çözümler buluyoruz. Eğitim Odamızın her zaman merkezinde olan bir anlayış. MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfımız iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu eğitimleri yıl boyunca aksamadan veren önemli bir oluşum. 

AB projesi olarak aldığımız fonla gerçekleştirdiğimiz “RİS Mersin” projesi ile Mersin bir dönüşüm yaşamıştı. Ancak hızla değişen küresel ekonomi, hızla değişen teknoloji ve hızla değişen Mersin artık yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyuyor. MTSO olarak öncü olduk ve “RİS Mersin Plus” için kolları sıvadık. Mersin’in yeni sektörleri oluşuyor. Bunların yol haritası hazırlanmalıdır. Mersin’in üretim şekli değişmelidir. RİS Mersin Plus’ın temel hedeflerinden birisi de Mersin ekonomisini yüksek teknolojili, yenilikçi, Ar-Ge odaklı, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayanan bir bilgi ekonomisine entegre etmektir. Bilgi ekonomisine kayan dijital bir dünyada hala analog bir ekonomi ile var olamayız. Yeni dönemde sıkıntılar olacaktır… İhtiyatlı ve dikkatli olmayı öneriyoruz ama RİS Mersin Plus gibi çalışmalar bize aynı zamanda büyük bir umut veriyor. Biz firmalarımızla sağlam ve güçlü olursak sorunların çözümü kendiliğinden gelecektir.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizin ekonomik göstergelerini istatistiklerden faydalanarak somut tablolarla ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan raporumuz farklı kurumlarca derlenen verilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

Şerafettin AŞUT
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı


Mersin Ekonomik Raporu - 2014 - pdf indirmek için tıklayınız

 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER