MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2012 Mersin Ekonomik Raporu 10.06.2013 tarihinde yayınlandı

2012 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz.


2012 Mersin Ekonomik Raporu

Başkanın Önsözü:

Geçtiğimiz yıl yayınladığımız Ekonomik Rapor’un önsözünde 2008’de finans piyasalarında başlayan kredi krizinden, 2009’da kendini gösteren likidite krizinden ve özellikle gelişmiş ülkeler başta olmak üzere başlatılan parasal ve mali teşvik programlarından bahsetmiştik. İyileşme beklerken ülkelerin ekonomilerinin küçüldüğüne ve özellikle ülke iflaslarına şahit olduk. Kuzey Afrika’daki sosyal ve siyasal patlamaların Orta-Doğu ve özellikle Suriye’ye sıçramasından endişe ederken, bu gün Suriye’de bir iç savaş durumuna gelen bir vahim durum ile karşı karşıyayız. Bu arada hükümetimiz bu ateşin ülke ekonomimize sıçramaması için Teşvik ile başlayan tedbirlere başvurmuş olsa da küresel yangınlar, yerel önlemlerle tam anlamıyla söndürülemiyor ne yazık ki. Mersin olarak biz de yerel dinamikleri harekete geçirerek ve ilgili Bakanlıklarımızla iş birliği içinde yeni pazarlara gittik, Ro-Ro hatları ile sıkıntılı bölgeleri by-pass ettik. Ancak, küresel daralma ve siyasal sorunlar sadece ekonomik tedbirlerin değil, akılcı bir dış politikanın da önemli olduğunu gösterdi.

Her şeye rağmen, Türk girişimcisi, sanayicisi durmadı. Üretmeye devam etti. İhracata devam etti ve 150 milyar dolar baremini geçti. Evet, bazen var olanı korumak ta bir başarıdır. Ancak, hedefleri olan bir Türkiye için, %50’si 30 yaşın altında genç bir nüfusa sahip bir ülke için yavaşlamak kabul edilemez. Bizim gibi gelişen ülkeler pedal çevirmeyi bırakırsa düşerler. Ekonominin çarklarını döndürmek zorundayız. İşsizlerimize iş vermek zorundayız. Bu aynı zamanda bir toplumsal huzur meselesidir.

Geçen yıl aynı önsözümüzde bankaların krizde muslukları kapatmasını eleştirmiştik. Geçtiğimiz 2-3 yılda bankalar asli görevlerini hatırladılar ve tekrar kredileri açtılar. Neticede iş dünyası ve bankalar birbirlerine bağımlı çalışırlar. Ancak, 2013 yılı ile birlikte bankalar bu kez düşen faizleri kredilerine yansıtmamaya başladılar. Ekonomik sıkıntılar devam ederken, sadece bankaların müthiş bir şekilde kârlarını arttırmaları, aşırı komisyonlarla hizmet ücretlerini yükseltmeleri olayı sadece “hep bana” durumuna getirmiş ve tek taraflı bir kazanımı ortaya çıkarmıştır. Unutulmamalıdır ki; finansal kesim sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme istiyorsa; bunu reel kesimle paylaşarak yapmak zorundadır. Hiç kimsenin üretimi durdurmaya hakkı yoktur. Çünkü üretim durursa, Türkiye durur. Aslında, bankalar düşman kardeş değil; tam aksine, ekonominin çarklarının dönmesini sağlayan önemli araçlardan ve ekonominin destekçilerinden birisidir. Gereken tek şey, kontrol, adalet ve dengedir…

Her şeye rağmen kriz sonrası dönemde Mersin üretimini ve ihracatını arttırdı. Ancak karını arttıramadı. Aslında bu Türkiye’nin sorunudur. Belki de en çok düşünülmesi gereken konu da budur. Üretiyoruz ama para kazanamıyoruz. Yani, aynı koşu bandında koşan biri gibi; koşuyoruz ama mesafe alamıyoruz. Bunun da tek bir nedeni var; düşük ve orta teknolojili bir üretim sistemine sahip olmamız. Yani, katma değer yaratmayan bir sistem. Artık, hem ülke hem de Mersin olarak orta teknolojili üretimden, daha çok katma değer yaratacak olan yüksek teknolojili üretime geçmemiz gerekiyor. Orta gelir tuzağından kurtulmamız ve Ar-Ge’ye önem vermemiz gerekiyor. Bu geçişi sağlayabilirsek ve gençlerimizi buna göre eğitebilirsek işte o zaman hedeflerimize ulaşabiliriz.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizin ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları istatistiklerden faydalanarak somut tablolar ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan kitabımız farklı kurumlarca derlenen verilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makroekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir.

Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

Şerafettin AŞUT
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı


Mersin Ekonomik Raporu - 2012 - pdf indirmek için tıklayınız

 

Okumak için tıklayınız...


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER